eco@tech archívum - 2008 július

2008
július

0

Csökkenő nyereséget vár idén, és 2009-re halasztja a Nüviphone premierjét a Garmin

2008. július 31. 11:26

[Wall Street Journal/HWSW] A gyártó nem tudott időben dűlőre jutni a mobilszolgáltatókkal, ezért elmarad a Garmin első mobiltelefonjának idei premierje -- a készüléket először idén februárban mutatta be a vállalat a nagyközönségnek, a Nüviphone tervezett megjelenési idejét akkor még a második félévre prognosztizálták, a telefon azonban legkorábban 2009 első félévében kerülhet forgalomba. Az amerikai gyártó egyúttal most kiadott második negyedéves pénzügyi beszámolójában csökkentette az idei évre vonatkozó profitelőrejelzését.

0

Dupla meglepetést okozott a Sony

2008. július 30. 18:31

Ötéves mélypontra zuhantak vissza a Sony papírjai, miután a cég közzétette negyedéves jelentését és éves előrejelzését. A japán óriás első pénzügyi negyedévében közel felére visszaeső nyereségről számolt be, mely meglepte az elemzőket, egyúttal óvatosságra intett a kilátásokkal kapcsolatban. Ezalatt a PlayStation-divízió a vártnál jobban teljesített, és nyereséget mutatott fel, miközben a többség veszteséget várt.

0

Él és virul a Fujitsu Siemens Computers magyarországi leánya

2008. július 30. 15:18

Köszönjük, jól vagyunk! -- nagyjából ez volt az üzenete a Fujitsu Siemens Computers Kft. mai sajtótájékoztatójának, ahol Poros Gábor ügyvezető a cég -- egyébként korábban már több alkalommal felvázolt -- rövid távú terveit ismertette a nyilvánossággal.

0

Befuccsolt a Yahoo! elleni puccs

2008. július 30. 14:04

[San Francisco Chronicle/HWSW] A vezetőséggel való elégedetlenségének kifejezéseként eladta Yahoo! részvénycsomagját az egyik nagy magánbefektető, ráadásul veszteséggel. A dollármilliárdos üzletember, T. Boone Pickens lépését az váltotta ki, hogy a Yahoo! fegyverszünetet kötött Carl Icahnnal, aki korábban az igazgatótanács leváltatására készülődött. A történet hátterében természetesen a Microsoft-Yahoo! összeolvadás meghíúsulása húzódik meg.

0

EA: a kétszeres bevétel és a csökkenő veszteség sem volt elég

2008. július 30. 10:20

Duplájára nőtt az Electronic Arts bevétele és a cég vesztesége is csökkent, a társaság nem tudta elérni az elemzői előrejelzéseket, ezért a negyedéves eredmények bejelentését követően a részvényárfolyam némileg csökkent. A szakma azért összességében bizakodó a játékkiadó kilátásaival kapcsolatban, mivel az év hátralevő részében több nagy durranás is várható az EA-től.

0

Magára hagyja az Alcatel-Lucentet a két legfelső vezető

2008. július 29. 14:54

Távozik az Alcatel-Lucent két vezetője. Patricia Russo elnök-vezérigazgató az év végén hagyja el a francia-amerikai vegyesvállalatot, az igazgatótanács elnöke, Serge Tchuruk már október 1-én kilép. Közben a cég továbbra is veszteségeket halmoz és csökkenő bevételekkel kell szembenézzen.

0

A kedvezőtlen gazdasági helyzet a szabad szoftverek malmára hajtja a vizet

2008. július 28. 15:56

A nyílt forrású szoftverekkel foglalkozó vállalatokat és szervezeteket tömörítő Open Solutions Alliance felmérése szerint a kedvezőtlen gazdasági körülmények között a nadrágszíjat összehúzó vállalatok a korábbinál többet fognak költeni nyílt szoftverekre, a jelentős licencköltség-megtakarítás miatt.

0

Az árprésben szenvedő chipgyártó részleg lehúzta a Samsung eredményeit

2008. július 25. 11:45

A laposkijelzőket és a mobiltelefonokat gyártó divízió szárnyalásának köszönhetően a Samsung Electronics 51 százalékkal növelte nyereségét, a képet azonban lerontotta a gyatrán teljesítő félvezetőgyártó részleg. A legújabb előrejelzések szerint a memóriapiacon 2009 előtt nem várható javulás, addig az árak a padlón maradnak. A cég részvényárfolyama a bejelentést követően 4 százalékkal zuhant.

0

Ha esik ha fúj, az EMC növekedik

2008. július 24. 12:34

Közzétette második negyedéves eredményeit az EMC. A tárolóeszközök és adattárolási szoftverek legnagyobb gyártója még sosem zárt ennyire jó második negyedévet, a bevétel az összes termékszegmensben kétszámjegyű százalékkal nőtt.

0

A vártnál kevésbé gyengén teljesített a Yahoo!, időt nyert a vezetőség

2008. július 23. 16:35

[Bloomberg/HWSW] A Yahoo! a várakozásoknál kevésbé gyengén teljesített az első negyedévben, ezért a tőzsdén kívüli kereskedésben egyértelműen emelkedésnek indultak a cég papírjai, hiába mérsékelte éves előrejelzését is a vállalat. A negyedéves jelentést megelőzően a vállalat kiegyezett a renegát Carl Icahnnal is, aki így felhagyott az igazgatótanács leváltásáról szőtt terveiről.

0

Kartell miatt büntették meg az SAP-t és a Synergont

2008. július 22. 14:00

A Fővárosi Bíróság helybenhagyta a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) két éve meghozott döntését , mely szerint az SAP és a Synergon összejátszottak a Paksi Atomerőmű 2004-es versenyeztetési eljárásán. A cégek fellebbeztek, de nem jártak sikerrel.

0

Brocade és Foundry: együtt a Cisco ellen

2008. július 22. 12:44

A Brocade Communications közel 3 milliárd dollárért felvásárolja a szintén hálózati eszközök piacán érdekelt Foundry Networks vállalatot A két, egyaránt a Szilícium-völgyben működő cég célja, hogy együttes erővel vegyék fel a versenyt a piac gigászával, a Ciscóval. A Brocade és a Foundry termékei jól kiegészítik egymást, előbbi az adattárolási hálózati eszközök domináns gyártója, utóbbi pedig a Cisco mögött a második legnagyobb az Ethernet-piacon.

0

Az SAP bezárja a TomorrowNow-t

2008. július 22. 10:06

Nem csinált jó vásárt a TomorrowNow bekebelezésével az SAP. A német szoftvergyártó közölte, október 31-én bezárja a 2005-ben megszerzett, Oracle termékek támogatására szakosodott leányvállalatát, addig segítséget nyújt a meglevő 225 ügyfélnek abban, hogy az Oracle vagy más cég támogatási szolgáltatására álljon át.

0

Apple: a vártnál rosszabb előrejelzés megijesztette a befektetőket

2008. július 22. 08:57

Bár az Apple látványosan javította eredményeit a legutóbbi negyedévben, a cég óvatos előrejelzése csalódást okozott a befektetőknek, akik a részvényárfolyam több mint 10 százalékos csökkentésével hozták a cég tudtára, hogy többre számítottak.

0

Piacot vásárol magának Oroszországban a Google

2008. július 21. 17:08

Bevásárolja magát az orosz piacra a Google. A vezető kereső a Begun célzott hirdetési rendszerre teszi rá a kezét, hogy a gyorsan növekvő nagy orosz online reklámpiacból minél nagyobb szeletet hasítson ki. A Google ezt megelőzően, múlt héten várakozások alatti eredményekről számolt be, amire idegesen reagált a tőzsde.

0

Megszűnt az árverseny a processzorpiacon

2008. július 21. 15:37

Az Intel végrehajtotta szokásos nyári árcsökkentését , azonban csupán maroknyi processzorának listaárát módosította -- ami azt jelzi, hogy a veszteségekkel küszködő AMD továbbra sincs abban a helyzetben, hogy nyomás alá helyezze riválisát.

0

Korábban valószínűleg kartellezett az ATI és az NVIDIA

2008. július 21. 13:37

Bár a többi iparághoz képest gyors fejlesztési ütem azt a benyomást alakíthatta ki az IT-iparról, hogy szorongató verseny uralja, az Egyesült Államok Igazságügyi Minisztériuma (DoJ, Department of Justice) valójában hosszú ideje folyamatosan nyomoz több területen is -- köztük az AMD és az NVIDIA ellen a grafikus chipek piacán. A büntetőjogi ügy mellett polgári peres szálak is futnak, és nemrég egy levél is felszínre került, melyet a két cég felsővezetői váltottak.

0

Alig nyereséges a Sony Ericsson, költségcsökkentés és elbocsátások jönnek

2008. július 21. 09:00

Éppen elérte a nyereségküszöböt a második negyedévben a Sony Ericsson, amelynek legfontosabb piacain, Nyugat-Európában és az Egyesült Államokban enyhült a kereslet a mobiltelefonok iránt. A cég jelentős költségcsökkentésről döntött, ami 2 ezer dolgozó elbocsátásával jár világszerte.

0

Hivatalosan is újabb trösztellenes vádakat emelt az Intel ellen Brüsszel

2008. július 18. 17:10

Újabb kifogásokat emelt az Intel magatartásával kapcsolatban az Európai Bizottság, tovább bővítve a tavaly felhozott vádak körét. Brüsszel szerint a világ legnagyobb processzorgyártója egy számítógépgyártót és egy meghatározó kereskedőt is lefizetett az AMD termékeinek hátrányos megkülönböztetéséért. Az Intel sajnálatosnak nevezi, hogy a Bizottság vevő az AMD panaszkodására.

0

Még magasabbra tör a mobilpiacon a Nokia

2008. július 17. 17:10

Meglepte a tőzsdét a Nokia második negyedéves teljesítménye, egyúttal megemelte piaci előrejelzését, aminek hatására közel 10 százalékot erősödtek a cég papírjai. A vállalat brillírozott a fejlődő piacokon, ugyanakkor továbbra is gyenge jelenléttel bír az Egyesült Államokban.

0

Magyar lány a Cisco NetRiders verseny győztesei között

2008. július 17. 15:32

Bessenyei Csilla, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem mérnök-informatikus hallgatója lett a Cisco NetRiders nemzetközi hálózati verseny öt győztesének egyike, akik San Jose-i központjában meglátogathatják a nagynevű céget.

0

A gazdasági bizonytalanságra fittyet hányva nő a PC-piac

2008. július 17. 09:18

A Gartner és az IDC is nyilvánosságra hozta második negyedéves PC-piaci jelentését -- a növekedés továbbra is tart, az amerikai gazdaság gyengélkedése ellenére is. Nem árt azonban óvatosnak lenni, Ázsiában a bővülés üteme kissé alábbhagyott.

0

EU: az Intel nem csak a PC-gyártókat, hanem a kereskedőket is lefizette, hogy mellőzzék az AMD-t

2008. július 16. 14:41

Újabb vádakkal bővíti az Intel ellen folyó vizsgálatokat az Európai Bizottság, értesült a Wall Street Journal (WSJ). A lap belsős forrásoktól úgy tudja, Brüsszel kiterjeszti a chipgyártó óriás ellen folyó antitröszt vizsgálatot. A vállalatot ellen valószínűleg a közeljövőben hoznak elmarasztaló határozatot, mely inkriminált tevékenységének felfüggesztése mellett hatalmas pénzbüntetéssel is járhat.

0

Kérdésessé vált a Fujitsu Siemens jövője

2008. július 16. 11:12

Az informatikai tevékenységét folyamatosan leépítő Siemens tárgyalásokat kezdett a Fujitsuval a számítógépgyártó vegyesvállalatuk jövőjéről -- állítja bennfenntesekre hivatkozva a Süddeutsche Zeitung . A nem kulcsfontosságú tevékenységeitől megszabaduló német ipari óriás a vegyesvállalat alacsony jövedelmezősége miatt szállna ki a tőkeigényes Fujitsu Siemensből.

0

Újabb rekordnegyedév az Intelnél

2008. július 16. 09:14

A kedvezőtlen gazdasági körülmények ellenére történetének eddigi legjobb második negyedévét zárta az Intel, a vállalat bevétele éves szinten 9 százalékkal erősödött, a profit pedig 25 százalékkal ugrott meg.

0

Sokat csökkent az asztali Blu-ray lejátszók ára -- már nem feltétlenül a PlayStation 3 a legvonzóbb ajánlat

2008. július 14. 15:58

[TG Daily/HWSW] Noha közvetlenül a formátumháború lezárását követően összességében nemhogy csökkent, inkább nőtt az asztali Blu-ray lejátszók ára, mostanra megfordulni látszik a folyamat -- az asztali készülékek a tengerentúlon áttörték a 300 dolláros ársávot, de már nálunk is lehet kapni belépőszintű típust a lélektani ötvenezer forintos árszinthez igen közel. Ma már tehát nem biztos, hogy az jár a legjobban, aki asztali lejátszó helyett PlayStation 3 konzolt vesz.

0

Tajvaniak is gyártanak majd Samsung LCD-tévéket

2008. július 10. 17:36

LCD-televíziók beszerzéséről kötött megállapodást tajvani bérgyártókkal a Samsung Electronics, első alkalommal a vállalat történetében, értesült a Digitimes. Eddig az összes Samsung LCD-tévét saját üzemeiben állította elő, a versenyképesebb árak érdekében azonban most a külső beszerzés mellett döntött az alsókategóriában. A lépésre versenytársai, főként a Sony kényszerítette rá, mely szintén alkalmaz tajvani szerződéses gyártókat.

0

Frissítve: Váratlanul lemondott a VMware elnök-vezérigazgatója

2008. július 8. 18:29

Váratlanul és azonnali hatállyal lemondott a VMware elnök-vezérigazgatója, Diane Greene, és a vállalat megvágta éves prognózisát is. A befektetők menekülnek, a bejelentés óta eltelt órákban az árfolyam több mint 25 százalékkal gyengült.

0

Tömeges leépítések a Siemensnél

2008. július 8. 18:29

A várakozásoknak megfelelően jelentős leépítést hajt végre a Siemens, Németország és Európa legnagyobb műszaki vállalata. Az ipari óriás vezetője ma jelentette be, hogy többezer fővel csökkentik a foglalkoztatottak számát a költségek csökkentése érdekében. Az elbocsátások leginkább az adminisztratív területeket sújtják, és kevésbé fenyegetnek mérnöki állásokat.

0

Az online filmterjesztés alapjaiban támadja meg a filmipar profitját, véli a Lehman

2008. július 8. 13:58

Az online terjesztésre történő átállás miatt a teljes szórakoztatóipart visszaminősítette a Lehman Brothers, jelenti az Associated Press. A befektetési bank emellett több érintett vállalattal kapcsolatos előrejelzését is csökkentette, mivel a DVD-eladásokból származó profitra hatalmas veszélyt jelentenek az online videoletöltések.

0

Nyomást gyakorol a Yahoora és újrakezdené a tárgyalásokat a Microsoft

2008. július 7. 16:53

Nem sokkal azután, hogy a Microsoft és a Yahoo! közti tárgyalások eredménytelenül lezárultak, a világ legnagyobb szoftvercége ismét kinyilvánította szándékát az akvizícióra. A redmondiak arra apellálnak, hogy a Yahoo teljesítményével elégedetlen részvényesek az augusztus 1-i közgyűlésen leváltják az igazgatótanácsot, és az új vezetéssel a Microsoft már dűlőre tud jutni. A hír hatására a Yahoo! papírja 9 százalékot erősödtek.

0

Kivonult a chipsetpiacról a VIA, a Nanóra koncentrál

2008. július 3. 18:30

Drámaian visszaesett a VIA Technologies árbevétele az első félévben, miután beszüntette chipsetjeinek kereskedelmi szállításait, mely eddig a vállalat forgalmának derekát képezte. A tajvani cég már igyekszik saját platformjaira, és új Nano processzorának sikeres piaci bevezetésére koncentrálni, melyre biztató érdeklődés mutatkozik.

0

Állóháború alakul ki az Intel és az AMD között

2008. július 2. 16:23

Növelte processzorpiaci részesedését az első negyedévben az AMD, ami az iSuppli elemzése szerint elsősorban az asztali termékei sikerének köszönhető. Az első negyedévben az Intel a teljes processzorpiac 79,7 százalékát uralta, az AMD 13 százalékot szerzett bevételarányosan. A két cég közti ádáz harcnak ismét a többiek a vesztesei, a legnagyobb processzorgyártók a teljes piaci bevételnek már 92,7 százalékát teszik zsebre -- egy éve ez az arány még csak 91,3 százalék volt.

0

Összeolvadás a Linux-piacon: az Eee PC-tulajdonosok örömére a Xandros kezébe kerül a Linspire

2008. július 2. 11:45

Egyesül két Linux-disztribútor, a Xandros kezébe kerül az egykoron még Lindowsként ismert Linspire. A két, a Linux-közösségben a Microsofttal kötött paktum miatt élesen kritizált vállalat még június 19-én írt alá megállapodást az egyesülésről. A felvásárlásnak köszönhetően az Eee PC-ken is futó Xandros Desktopra hamarosan pofonegyszerűen lehet majd új alkalmazásokat telepíteni.

0

Digitális szakadék a vállalatok között: rugalmas munkahely, mint versenyelőny?

2008. július 1. 17:50

Szakadék látszik kibontakozni a 21. század munkavállalói és munkaadói között a munkavégzés rugalmassága terén, és ezen keresztül pedig a cégek között attól függően, a szakadék melyik oldalára állnak -- legalábbis ez tűnik ki egy frissen publikált kutatásból, melyet az Avaya szponzorált. A megkérdezett munkavállalók gyakorlatilag egyöntetűen rugalmasságot szeretnének látni, ezt azonban a cégek kis része adja csak meg, ami sokszor munkahelyváltáshoz vezet.