Szerző: Bizó Dániel

2008. október 27. 16:15

Hatalmas pofont kap a pénzügyi krízistől a Sony

[Nikkei Monozukuri/HWSW] Lényegében felére csökkentette éves nyereség-előrejelzését a Sony. A vállalat a pénzügyi válság kapcsán drasztikusan megdrágult jent, és az ehhez kapcsolódó lanyha kereslet jelölte meg elsődleges okokként. A bejelentést követően a cég papírjai 14 százalékot estek, és évtizedes mélypontot értek el.

[Nikkei Monozukuri/HWSW] Lényegében felére csökkentette éves nyereség-előrejelzését a Sony. A vállalat a pénzügyi válság kapcsán drasztikusan megdrágult jent, és az ehhez kapcsolódó lanyha kereslet jelölte meg elsődleges okokként. A bejelentést követően a cég papírjai 14 százalékot estek, és évtizedes mélypontot értek el.

Az elektronikai termékek iránti kereslet mélyrepülésbe fogott szeptemberben, közölte Oneda Nobuyuki, a vállalat pénzügyi vezérigazgatója egy sajtótájékoztatón. A krízis sújtotta időkben menedékvaluta szerepét betöltő jen az elmúlt három hónapban több mint 40 százalékot erősödött az euróval szemben, de a dollárhoz képest is drágult közel 15 százalékkal. Az alacsony, fél százalékos japán alapkamat miatt dollár és euró tízmilliárdos hitelállományok finanszíroztak jennel, mely kinnlévőségek egy nagy része az Egyesült Államok, majd Európa megremegését követően hatalmas mennyiségekben áramlik vissza, felhajtva ezzel a japán valuta árát.

A Sonyt a lefékeződő vagy visszaeső reálkereslet mellett az erős jen miatt jelentősen megdráguló export, mely a cég árbevételének háromnegyedét hozza, együttesen sújtja. Ezen hatások mintegy 190 milliárd jennel, vagyis 2 milliárd dollárral csorbítják a cég üzemi eredményét a áprilisban kezdődött pénzügyi év egészében, amelyből 100-at csak a jen erősödése okoz. Ezen felül további 80 milliárd jen tűnik el az árverseny hatására, ami veszteségbe taszítja az LCD-tévés üzletágat. Mindez 58 százalékos csökkentést jelent, az új üzemi cél 200 milliárd jen, miközben az adózott profitelvárást 59 százalékkal 150 milliárdra vágták vissza. A cég egyúttal 1 millióval 16 millióra csökkentette Braviák értékesítési célszámát, 2 millióval 24 millióra a Cyber-shotokét, és 700 ezerrel 7 millióra a Handycameket.

A vállalat árbevételének derekát adó elektronikai részleg üzemi eredményét így 100 milliárd jennel csökkentették, míg a Playstationért felelős Computer Entertainmentét 30 milliárddal. Oneda megjegyezte, hogy az erős jen miatt utóbbi számára nehézzé vált, hogy nyereségessé váljon a pénzügyi évben. Mindezek hatására a Sony átszervezéseket és elbocsátásokat helyezett kilátásba, hogy ellensúlyozza a kedvezőtlen makrogazdasági fejleményeket, az elképzeléseit azonban nem részletezte. Howard Stringer elnök-vezérigazgató leszögezte, hogy továbbra is teljesíteni kívánják a 2010-re kitűzött célokat.

Nagyon széles az a skála, amin a állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról

fab

7

Chipgyártó nagyhatalommá válna India

2024. március 18. 12:39

A helyi politikai vezetés szerint van rá esély, hogy a következő néhány évben az ország bekerüljön az öt vezető ország közé.