eco@tech archívum - 2008 augusztus

2008
augusztus

0

Minden szegmensben javul a Dell teljesítménye

2008. augusztus 29. 09:38

Egészségesen nőtt a Dell bevétele a második negyedévben, a társaság nettó eredménye azonban 17 százalékkal zuhant, a hírre a cég papírjainak árfolyama 10 százalékot esett. Pedig a vállalat minden szegmensben jól teljesített, növelte eladásait, piacot szerzett, operatív kiadásait pedig sikerült csökkentenie.

0

Sok magyar internetezik, de kevesen nyitnak az új technológiák felé

2008. augusztus 28. 17:08

Minden második magyar háztartásban található legalább egy számítógép, az otthonok 42 százaléka pedig internethozzáféréssel is rendelkezik, ugyanakkor több fejlett technológiát nem, vagy alig vesznek igénybe a magyarok. Így például csak kevesen használnak WLAN-eszközöket, saját otthoni számítógépes hálózatot, játékkonzolokat és meglepően kevesen játszanak online -- derül ki a hálózati eszközökben utazó D-Link magyarországi képviselete által megrendelt piackutatásból.

0

Felvásárlásokkal ugranak előre a hazai alternatív telkók

2008. augusztus 28. 14:14

Felvásárlásainak köszönhetően drasztikus mértékben duzzadt az Externet első féléves árbevétele, de az organikus növekedés is egészséges ütem mutatott. A cég üzemi nyeresége ezzel párhuzamosan megugrott, ahogyan az ADSL-ügyfelek száma az akvizíciókkal együtt több mint másfélszeresére emelkedett. A nemrég tőzsdére vonult vállalat a jövőben teljeskörű telefonszolgáltatással igyekszik tovább bővülni az ADSL-piacon történő térnyerés mellett, az Interware-hez hasonló stratégiát követve.

0

Tömegcikké válnak az x86-szerverek

2008. augusztus 28. 11:18

A globális szerverpiac a második negyedévben 13,9 milliárd dollárt tett ki, ami éves szinten 6,4 százalékos bővülésnek felel meg. A leszállított gépek száma eközben 11,1 százalékkal növekedett -- adta hírül az IDC piackutató cég.

0

Az üzemanyag- és élelmiszerárak a mobilpiacon is éreztetik hatásukat

2008. augusztus 27. 17:24

A második negyedévben világszerte 305 millió mobiltelefont adtak el, ami éves szinten 11,8 százalékos növekedést jelent -- derül ki a Gartner elemzéséből. A telített piacokon némileg megiramodott a növekedés, a fejlődő országokban pedig folytatódott. Az elemzőcég továbbra is úgy látja, hogy 2008-ban világszerte 1,28 milliárd készülék fogy majd, 11 százalékkal több mint tavaly.

0

Küszöbön a HP-EDS ügylet lezárása

2008. augusztus 26. 08:52

A HP várhatóan a mai napon lezárja az EDS közel 14 milliárd dollár értékű felvásárlását, azonban az integráció részleteiről, a pénzügyi kilátásokról, illetve az esetleges átszervezésekről és elbocsátásokról csak egy szeptember 15-én tartandó elemzői konferencián adnak tájékoztatást.

0

Szeretik a T-Mobile-osok az iPhone 3G-t

2008. augusztus 25. 15:34

[Forbes/HWSW] A T-Mobile minden korábbi várakozását felülmúló érdeklődés mutatkozik az Apple új generációs okostelefonjára, az iPhone 3G-re: a németországi bázissal rendelkező szolgáltató eddig 120 ezer készüléket értékesített, ebből 75 ezret Németországban -- derül ki a cég első emberének hétfői nyilatkozatából.

0

A Dell a szerverpiac nagy nyertese a második negyedévben

2008. augusztus 25. 08:55

A második negydévben 5,7 százalékkal 13,8 milliárd dollárosra duzzadt a szerverpiac, miközben a leszállított gépek száma 12,2 százalékkal 2,3 milló darabra növekedett -- derül ki a Gartner által nyilvánosságra hozott számokból.

0

Amerika: indokolatlanul vet ki vámot egyes technológiai termékekre az EU

2008. augusztus 22. 17:00

[EDN.com/HWSW] A Világkereskedelmi Szervezet (WTO) előtt támadja az Európai Unió vámgyakorlatát az Egyesült Államok, a lobbiban pedig Japán és Tajvan is részt vesz. A három ország szerint az EU indokolatlanul vet ki vámot bizonyos termékekre, megsértve ezzel az információs technológia segítésére vonatkozó multilaterális egyezményt.

0

Szokás szerint szokatlanul jól szerepelt a HP

2008. augusztus 21. 17:25

Felülmúlta a várakozásokat a HP negyedéves teljesítménye, bizonyítékul Mark Hurd adminisztratív szigorának eredményességére. A világ legnagyobb számítógép-szállítója az egész tőzsdét magával húzta, miután közzétette harmadik pénzügyi negyedévének mutatóit.

0

Házasodik az Ericsson és az STMicro

2008. augusztus 21. 15:27

Az STMicroelectronics a svéd Ericssonnal közös vállalkozásba kezd a mobilchipek piacán. A mobil eszközök piaca gyorsan növekszik, a chipgyártók pedig igyekeznek minél nagyobb szeletet kihasítani ebből a növekedésből, miközben az éles árverseny következtében csökkenteni kell költségeiket -- a két cég közötti szövetség ezt szolgálja.

0

Lejárt a felvásárlási ajánlat, de így is az Electronic Arts kezébe kerülhet a Take-Two Interactive

2008. augusztus 19. 12:34

Lejárt az Electronic Arts felvásárlási ajánlata a Take-Two Interactive játékkiadóra, a két cég ettől függetlenül tovább folytatja a tárgyalásokat, ezúttal azonban már barátságosabb légkörben -- írja töbek közt a The Wall Street Journal (WSJ). A Grand Theft Auto sorozatot jegyző Take-Two így az ünnepek előtt már biztosan nem olvadhat be a világ legnagyobb független játékkiadójába, az üzlet létrejötte azonban alighanem így is csak idő kérdése.

0

Túl van a mélyponton a félvezetőipar?

2008. augusztus 13. 14:00

Több mint negyedével csökkent az Applied Materials bevétele és 65 százalékkal zuhant a nyeresége a legutóbbi negyedévben, ahogy a félvezetőgyártáshoz használt berendezések iránti kereslet látványosan csökkent. A cég szerint a félvezetőipar elérte a mélypontot, ennél már csak jobb jöhet.

0

Pocsék negyedévet zárt az NVIDIA, hat év után először volt veszteséges a cég

2008. augusztus 13. 09:32

Hat év után először zárt veszteséges negyedévet az NVIDIA: a júliusban véget ért második pénzügyi negyedévben a vállalat egyes mobil GeForce lapkáinak hibájából adódó garanciális cserékkel kapcsolatos költségek húzták le az eredményeket, de a bevétel is csökkent 5 százalékkal. A részvények árfolyama mégis közel 10 százalékkal erősödött, amikor a cég újabb egymilliárd dolláros sajátrészvény-visszavásárlási programot jelentett be.

0

WLAN-szakértővel erősít a HP ProCurve

2008. augusztus 12. 15:29

A HP felvásárolja a Colubris Networks nevű vállalatot, amely a hálózati eszközöket gyártó ProCurve részlegébe olvad be. A tranzakció pénzügyi részleteit a felek nem hozták nyilvánosságra, csupán annyit, hogy az ügylet a szokásos jogi feltételek teljesülése esetén októberre zárulhat le.

0

Történelmi siker: számítógépes program győzött egy profi go-játékos ellen

2008. augusztus 11. 12:05

Történelmi tettet hajtott végre a 800 processzoros szuperszámítógépen futó MoGo szoftver az amerikai Go Kongresszuson, ahol versenykörülmények között legyőzte a nyolcdanos Myungwan Kim nagymestert. Az egyik legbonyolultabb táblás játékban a számítógép diadala csak a Garri Kaszparovot legyőző IBM Deep Blue sikeréhez mérhető.

0

Milliárdokat pazarol el az állam felesleges szerverekre

2008. augusztus 8. 16:46

Szervervirtualizáció segítségével hatalmas megtakarításokat érhetnének a költségvetési szervek, véli a Polygon. A magyar informatikai rendszerszállító cég szerint ezt a kiszolgálók rendkívül alacsony átlagos kihasználtsága magyarázza, mellyel nemcsak felesleges beszerzési és felügyeleti költségek képződnek, de az energiapazarlás is drámai méreteket ölt.

0

Már az ADSL sem segít a T-Comon

2008. augusztus 8. 12:37

Folytatva az első negyedévben produkáltakat, a Magyar Telekom tovább fokozta pénzügyi teljesítményét, így nominálisan halványan emelkedő, reálértéken pedig olvadó árbevétele ellenére dinamikusan nőtt az eredménye, igaz, egyszeri tételek is besegítettek a nyereségesség javulásába.

0

Sátor Csaba lett az Interware vezetője

2008. augusztus 8. 12:11

Teljese szétválasztotta a tulajdonosi és menedzsment funkciókat az Interware, a folyamat utolsó lépéseként Pámer Róbert, a cég egyik alapítója, aki a vezérigazgatói pozíciót a kezdetektől betöltötte, visszavonul a cég irányításától. Ezzel egyidejűleg tulajdonosok augusztus 1-én Sátor Csabát nevezték ki a vállalat vezérigazgatójává.

0

A kedvezőtlen gazdasági körülmények ellenére is nőtt a Lenovo profitja

2008. augusztus 8. 09:52

A kedvezőtlen gazdasági körülmények ellenére remek negyedévet zárt a Lenovo, az amerikai piacon mutatott gyengélkedést maximálisan ellensúlyozni tudta az anyországban, tehát Kínában elért erős eredmény. A vállalat forgalmának több mint 40 százaléka származik Kínából, 26 százaléka az Egyesült Államokból és 21 százaléka az EMEA régióból.

0

Ismét gyengélkednek a DDR2 memóriaárak, kitolódik a fellendülés

2008. augusztus 7. 17:42

A korábbi előrejelzések ellenére, vagy inkább azok miatt továbbra is bizonytalankodik a DRAM-piac, és a folyamatos áremelkedés elmaradni látszik a harmadik negyedévben is. Számos elemző és ipari szereplő is jelezte, még mindig gyengélkedik a piac, és újabb átmeneti árcsökkenés várható.

0

Afrikát mérgezi a Nyugat elektronikai szemete

2008. augusztus 7. 11:01

Ázsia után Nyugat-Afrika válhat a fejlett világ szemeteskukájává a Greenpeace szerint. Az elektronikai hulladékokat a szegény és elmaradott országokban megdöbbentő körülmények között hasznosítják újra, kivonva belőlük a fémeket, amit újraértékesítenek.

0

A Qualcommtól érkezik a Motorola mobilrészlegének új vezetője

2008. augusztus 5. 10:03

A Motorola leigazolta a Qualcomm operatív igazgatóját, Sanjay Jha-t, aki a vállalat társ-vezérigazgatója és a leválasztás előtt álló mobil üzletág vezetője lesz -- a hír nyomán a cég papírjai több mint 11 százalékot erősödtek. A feladata nem kicsi, neki kell levezényelni a mobiltelefonokat gyártó részleg önállósítását, illetve a nyereségessé alakítást.

0

Sun: továbbra sem látszik növekedés

2008. augusztus 1. 15:03

Közzétette a június 30-án véget ért negyedik negyedévének és pénzügyi évének eredményeit a Sun Microsystems. A cég továbbra is egy helyben áll, sem a negyedéves, sem pedig az éves bevételben nem volt jelentős változás. A Sun egymilliárd dolláros sajátrészvény-visszavásárlási programot jelentett be.

0

Újabb várakozások feletti negyedévet tett le az asztalra az Acer

2008. augusztus 1. 14:46

[Bloomberg/HWSW] A vártnál nagyobb mértékben növekedett az Acer nyeresége a második negyedévben. A tajvani számítógépmárka egyúttal megnövelte az idei évre vonatkozó notebookszállítási előrejelzését. A vállalat robog Európában is Ázsiában egyaránt.

0

A magyar cégek nagy része hamis biztonságérzetbe ringatja magát

2008. augusztus 1. 12:27

Az 500 millió forint árbevétel feletti magyar cégek több mint 40 százaléka nem rendelkezik biztonsági szakemberrel, derül ki az IBM Magyarország reprezentatív kutatásából, ugyanakkor a megkérdezettek többsége szerint megfelelő emberek és szaktudás áll rendelkezésükre a biztonság megfelelő kezelésére.

0

Virágzásnak indult az internetes filmkölcsönzés a tengerentúlon

2008. augusztus 1. 11:33

Interneten elérhető egész estés mozifilmeket is le lehet majd játszani az LG Electronics ősszel piacra kerülő asztali Blu-ray készülékével -- a lejátszó menüjén keresztül a világ legnagyobb DVD-kölcsönzőjében szereplő filmek egy részét jelölhetik majd ki letöltésre a felhasználók. A szolgáltatást -- mely a Netflix hálózatára épít -- egyelőre csak az amerikaiak használhatják majd.

0

Meglepetésre nyereséges volt a Motorola

2008. augusztus 1. 10:44

A mobiltelefon-divízió masszív vesztesége ellenére jelképes nyereséggel zárta második negyedévét zárt a Motorola, ami leginkább a vállalati és otthoni hálózati berendezésekkel foglalkozó részlegek jó teljesítményének, és a költségcsökkentéseknek köszönhető. Az eredmények meglepték a piacot, a bejelentést követően a Motorola részvényárfolyama 12 százalékkal erősödött.