Szerző: Bizó Dániel

2008. október 6. 14:08

Amerikai kézbe kerülhet Európa egyetlen memóriagyártója

Harmadik hete lebeg a piacon a hír, hogy a Micron felvásárlási tárgyalásokat folytat a Qimondával. A Handelsblatt német üzleti lap értesülései szerint a két memóriagyártó felsővezetői számos megbeszélést tartottak az elmúlt hetek során, a legújabb iparági információk szerint pedig már megegyezés is született, mindössze az ügylet formális bejelentése van hátra. A Qimonda ezzel a DRAM-ipart immár második éve sújtó mély recesszió első áldozatává válhat.

[HWSW] Harmadik hete lebeg a piacon a hír, hogy a Micron felvásárlási tárgyalásokat folytat a Qimondával. A Handelsblatt német üzleti lap értesülései szerint a két memóriagyártó felsővezetői számos megbeszélést tartottak az elmúlt hetek során, a legújabb iparági információk szerint pedig már megegyezés is született, mindössze az ügylet formális bejelentése van hátra. A Qimonda ezzel a DRAM-ipart immár második éve sújtó mély recesszió első áldozatává válhat.

A hitelválság a memóriapiacra is begyűrűzik

A pénzügyi világválság hatására eközben elapadnak a DRAM-gyártók tőkeforrásai, így a gyártási beruházások mértéke drámaian visszaesik, valamint komoly fizetőképességi problémái adódhatnak néhány szereplőnek -- értékeli a helyzetet az iSuppli piackutató. A készpénzhiány egészen 2009 elejéig is kitarthat, becsli a cég. A ProMOS, mely a világ nyolcadik DRAM-gyártója, ráadásként a napokban közölte, 10-15 százalékkal csökkenti termelését a megkezdett negyedik negyedévben, követve ezzel az Elpida, a PowerChip és Hynix hasonló lépéseit.

Nagyjából három hete röppent fel az első hír az American Technology Research egy elemzőjétől, hogy az amerikai Micron vizsgálja a német Qimonda felvásárlásának lehetőségét. Ezt az értesülést számos forrás is megerősítette, köztük a Handelsblatt német üzleti lap is.

A Digitimes friss piaci értesülésekre hivatkozva pénteken már azt írta, megköttetett az egyezség, és csak a hivatalos bejelentés várat magára. Amennyiben megtörténik a tranzakció, úgy a világ negyedik és ötödik DRAM-gyártója fúzionál, a kombinált vállalat pedig egyből a Hynixszel rivalizálhat majd a második helyért.

A Micron valószínűleg régebbóta készült a német rivális megszerzésére, eddig azonban kivárásra játszott, nem véletlenül. A Qimonda ugyanis a több mint egy éve tartó DRAM-ipari recesszió legnagyobb vesztese, a cég piaci kapitalizációja tavaly júliusa óta több mint 94 százalékkal zuhant vissza: 2007 nyarán még 5,8 milliárd dollárt ért a vállalat, a múlt pénteki záróáron ugyanakkor mindössze 338,6 milliót. A Micron piaci értéke 3,38 milliárdot tesz ki, így a vételár egy részét, vagy akár egészét is kiegyenlítheti részvénycserével.

Az Infineonból leválasztott Qimonda 2007 második negyedévében még könnyedén a harmadik legnagyobb DRAM-gyártó volt a világon, 13,5 százalékos részesedéssel, 2008 második három hónapjára azonban 8,9 százalékra és az ötödik helyre esett vissza, miután éves szinten DRAM-forgalmának 40 százaléka tűnt el.

A DDR2-válság
Miután a gyártók túlzott kapacitásbővítései, és a Vista vártnál alacsonyabb keresletélénkítő hatása miatt a DDR2-árak tavaly mintegy 85 százalékkal estek vissza, 2008-ra mindenki optimistán tekintett -- megfigyelők azt hitték, hogy az ipar elérte mélypontját. Az év első felét az árak hullámvasutazása jellemezte: stabilan felfelé indulni látszottak, röviddel ezután azonban ismét mélyrepülésbe kezdtek, majd kezdődött az egész elölről. Az árak emelkedését előrejelző kilátások ugyanis a termelés agresszív, kiszorító növelésére ösztönözték a nagy gyártókat, köztük élen a Samsunggal, miközben a felvásárlók előrehozták beszerzéseiket.

Mindez végül azt eredményezte, hogy a gyártók erősen növekvő szállításokra készültek fel, az aktuális kereslet azonban messze alulmúlta a várakozásokat, ahogyan a PC-gyártóknál és master disztribútoroknál hatalmas készletek halmozódtak fel -- a harmadik negyedévben a már így is nyomott szintről újabb zuhanórepülésbe kezdtek az árak. A DRAMeXchange üzletkötési adatai alapján az 1 gigabites DDR2 chipek árai már 1,2 dollár, vagyis több gyártó önköltségi szintje alá is beestek, miközben erre az időszakra 2,5-3 dolláros árszintben reménykedett az ipar. Egy 2 gigabájtos DDR2-modul ma fele annyiba kerül mint egy évvel korábban, pedig az ipar azt hitte, annál már nincs lejjebb. Egy 2 gigabájtos DDR2 DIMM ára 2007 eleje óta nagyjából tizenötödére esett vissza.

Bár a fellendülés idejével és mértékével kapcsolatban eltérnek a vélemények, abban mindenki egyetért, hogy végül elkerülhetetlen az árak emelkedése, ahogyan a gyártók egyszerűen kivéreznek és nem lesznek képesek további kapacitásbővítéseket finanszírozni, vagy akár ki is hullanak a piacról -- a továbbra agresszívan terjeszkedő, és az árakat szándékosan alacsonyan tartó Samsung Electronics célja éppen ez. Az iSuppli szerint legkésőbb 2009 második felére kezdődik meg javulás, és lezárulhat végül az iparág eddigi történetének egyik legsúlyosabb válsága.
A vállalat az utolsó öt lezárt negyedévben, a DDR2-árak mélyrepülésének kezdetét követően több mint 2,1 milliárd euró (2,85 milliárd dollár) veszteséget volt kénytelen elkönyvelni, az elmúlt három negyedévben pedig már összesen 423 millió euró készpénzt vesztett működéséből fakadóan -- az eladási árak a készpénzkiadással járó változó költsége alá estek be. A vállalat készpénzállománya rövidtávú kötelezettségei alá csökkent. Rendkívül nehéz helyzetben vannak a memóriagyártók, a DRAM mellett ugyanis a NAND-piacot is recessziós állapotok jellemzik.

Előre a második helyre

A amerikai lakásárak váratlan csökkenése miatt bedőlt jelzálogpiac problémáinak globális pénzügyi krízissé fajulásával a hitelforrások is megdrágultak, ahogyan a bizalmat vesztett bankok igyekeznek minimalizálni kockázataikat, így a Qimonda súlyos likviditási helyzetbe került, a versenyképességét biztosító tőkeberuházások gyakorlatilag teljesen elapadtak. A Qimonda beolvasztásával a Micron ugyanakkor számos előnyre szert tenne, leginkább méretgazdaságosságát növelné, ami különösen kritikus a jelenlegi piaci környezetben. A két vállalat ideális partnerek, ugyanis egymás közelében találhatóak üzemeik Tajvanon és az Egyesült Államokban egyaránt. A Qimonda üzemeinek konverziója a Micron által használt félvezetőgyártási eljárásokra mintegy 100 millió dollárt emésztene fel.

Bár a Micron a németekénél sokkal erősebb készpénzpozícióval bír, és a jelenlegi kíméletlen környezetben is képes pozitív működési cash-flow-t felmutatni, a DDR2-árak összeomlása elől nem menekülhetett: az elmúlt öt negyedévet összesen 1,78 milliárd dolláros veszteséggel zárta. A Qimonda felvásárlásával megszerzett termelési és logisztikai bázissal, valamint szabadalmakkal a Micron egy Samsung-kaliberű szereplővé válhat, véli az ügyletet elsőként megszellőztető American Technology Research. Amennyiben az összeolvadás sikeresen lezárul, úgy az iSuppli második negyedéves adatai alapján az új Micron a piac 19,8 százalékát birtokolná, megelőzve ezzel a 19,5 százalékos Hynixot, és a 15,4 százalékos Elpidát. A Samsunggal együtt a négy legnagyobb a piac 85 százalékát birtokolná.

A DDR2-árak fojtogató nyomása elől a gyártók kisebb geometriájú gyártási eljárások bevezetésével igyekeznek lélegzethez jutni. Jelenleg 60 nanométeres tartományban mozognak gyártók, és az év második felében indul meg az 50 nanométeres osztályú eljárások bevezetése. Az átállást a világpiac felét uraló két dél-koreai cég, a Samsung és a Hynix vezeti, előbbi 68 nanométeres technológiája után az 56 nanométeres csíkszélességet alkalmazza, míg utóbbi 66-ról 54 nanométerre. Az Elpida és a PowerChip egy lépéssel hátrébb tartanak, és terveik szerint 65 nanométeres csíkszélességre állnak át idén.

Nagyon széles az a skála, amin a állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról

fab

5

Chipgyártó nagyhatalommá válna India

2024. március 18. 12:39

A helyi politikai vezetés szerint van rá esély, hogy a következő néhány évben az ország bekerüljön az öt vezető ország közé.