Szerző: Bizó Dániel

2008. október 8. 12:59

Komoly jogi aggályokat támaszt az AMD átalakulásával kapcsolatban az Intel

[Reuters/HWSW] Nem hagyja szó nélkül az AMD stratégiai átalakulását az Intel. A világ legnagyobb chipgyártója szerint az AMD kettéválása kérdéseket vet fel a két cég közötti licencelési megállapodásban.

[Reuters/HWSW] Nem hagyja szó nélkül az AMD stratégiai átalakulását az Intel. A világ legnagyobb chipgyártója szerint az AMD kettéválása kérdéseket vet fel a két cég közötti licencelési megállapodásban.

"Az Intelnek súlyos aggályai vannak ezzel a tranzakcióval kapcsolatban, mivel kapcsolódik a licenceléshez, és erősen védeni fogja az Intel szellemi tulajdonához fűződő jogait" -- közölte a Reuters hírügynökséggel Chuck Mulloy Intel-szóvivő. Mint arról lapunk is beszámolt, az AMD tegnap bejelentette, külső vállalatba szervezi ki chipgyártását, melybe többségi tulajdonosként az Abu Dhabi-i Advanced Technology Investment befektetési alapot vonja be.

Az AMD ezzel úgynevezett fabless vállalattá alakul át, kizárólag a chipek tervezésére koncentrál, míg az arabok vezetésével 5 év alatt 3,6-6 milliárd dollár friss tőke érkezik a gyártással foglalkozó cégbe. A manőverrel ugrásszerűen, több mint 2 milliárd dollárral javul az elmúlt években kivérzett AMD pénzügyi helyzete, így megerősítheti folyamatban lévő chipfejlesztéseit, a gyártásért felelős szerződéses bérgyártó Foundry pedig esélyt kap arra, hogy felvegye a lépést az Intel félvezető-technológiai tempójával. A változás összességében drasztikusan javíthatja az AMD középtávú versenyképességét.

[+] Arab tőke segítségével szervezi ki gyártását az AMD

Az Intel azt kérte az AMD-től, a publikum tájékoztatása érdekében hozzák nyilvánosságra a két vállalat között köttetett keresztlicenc-megállapodást, melynek értelmében az AMD-nek jogdíjakat kell fizetnie az Intel szabadalmai után, hogy x86-kompatibilis chipeket tervezhessen és gyárthasson. Ezt a kérést az AMD visszautasította, állítja az Intel szóvivője, így egyelőre nem tud részletesebb tájékoztatást adni a vállalat pontos kifogásaival kapcsolatban.

Dirk Meyer, az AMD vezére szerint jogilag teljesen körbejárták a kérdést, és védettnek érzik magukat. A két processzorgyártó által hivatalosan sosem kommentált iparági információk alapján a licencelési megállapodás egyik kitétele értelmében az AMD processzortermelésének csak egy bizonyos, elemzői becslések szerint nagyjából 20 százalékát szervezheti ki szerződéses bérgyártóhoz. A kérdésben az egyik kulcsfontosságú mozzanat az lehet, hogy az AMD meghatározó, 44,4 százalékos tulajdonrésszel bír majd a Foundryban, és a szavazati jogok felét gyakorolja, ezzel az kvázi leányvállalatának tekinthető.

Nagyon széles az a skála, amin a állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról

fab

5

Chipgyártó nagyhatalommá válna India

2024. március 18. 12:39

A helyi politikai vezetés szerint van rá esély, hogy a következő néhány évben az ország bekerüljön az öt vezető ország közé.