Szerző: Bizó Dániel

2008. október 27. 17:40

A Samsung Electronics nyereségének közel fele tűnt el

[Bloomberg/HWSW] Közel felére esett vissza a Samsung Electronics nyeresége a harmadik negyedévben, a kilátások miatt pedig beszakadt a cég papírjainak árfolyama. A világ legnagyobb memória- és LCD-gyártója csökkenti beruházásait a zuhanó árak és gyengülő kereslet együttes hatására.

[Bloomberg/HWSW] Közel felére esett vissza a Samsung Electronics nyeresége a harmadik negyedévben, a kilátások miatt pedig beszakadt a cég papírjainak árfolyama. A világ legnagyobb memória- és LCD-gyártója csökkenti beruházásait a zuhanó árak és gyengülő kereslet együttes hatására.

A dél-koreai vállalat háromhavi nettó nyeresége 44 százalékkal 863 millió dollárnak megfelelő koreai wonra apadt, miután a chipgyártó és LCD-gyártó részlegekből egyaránt eltűnt a profit nagy része, a won gyengélkedése ellenére is. A cég papírjai 14 százalékkal 13 éve nem látott mélypontra estek vissza, miután a kilátásokkal kapcsolatban sem túlságosan bizakodó a vállalat. A korábbi 7 ezer milliárd wonos (4,91 milliárd dollár) félvezetőipari tőkeberuházási keretet a cég csökkentei fogja, egyelőre azonban nem világos, mennyivel.

A chipgyártásból származó jövedelem, mely elsősorban DRAM- és NAND flash termelést jelent a beágyazott processzorok mellett, 74 százalékkal zuhant meg, és 169 millió dollárnak felelt meg. A DRAM- és NAND-árak egyaránt folyamatos mélyrepülésben vannak a túlkínálat hatására. A DDR2-árak tavaly több mint 85, idén pedig további 50 százalékkal estek, amivel az árszint több gyártónál már az előállítási költséget is elérte. A NAND egy év alatt átlagosan 80 százalékkal lett olcsóbb. A Samsungot fejlett geometriájú eljárása, méretgazdaságossága és erős termékmixe mellett ezen a téren segítette a won jelentős gyengülése is, így egyelőre még nyereséges tudott maradni, szemben riválisaival. A DRAM-árak jövőre 30 százalékkal gyengülnek, jelzi előre a Samsung, ami normális körülmények közt elfogadható, a jelenlegi fullasztó szintnél azonban nyomasztó lehet.

Az LCD-panelek gyártásából származó nyereség 44 százalékkal 267 millió dollárra olvadt a forgalom 20 százalékos emelkedése ellenére is, ami súlyos árazási nyomást jelez. Az év elején még szűkös ellátottságúnak várt panelpiac a második félévben váratlanul lefelé vette az irányt a vártnál gyengébb kereslet és kialakuló túltermelés hatására. A Samsung mellett az LG Display nyereségessége is leromlott.

A telekommunikációs részleg üdítő ellenpontként erősen teljesített. A vállalat a tavalyihoz képest 22 százalékkal több, 51,8 millió telefont értékesített. Ezzel magasan felülmúlta legnagyobb riválisai teljesítményét, és 2,2 ponttal 16,7 százalékra tornázta részesedését. A Nokia és az LG mindössze 5 százalékkal több mobilon tudott túladni, míg a Sony Ericsson még enyhén csökkent is -- a Motorola 30-án jelent. A részleg 351 millió dollárnak megfelelő üzemi nyereséget mutatott fel 4,8 milliárdos árbevétel mellett. Az átlagos eladási ár mindössze 74 eurót tett ki nagyjából.

Nagyon széles az a skála, amin a állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról

fab

5

Chipgyártó nagyhatalommá válna India

2024. március 18. 12:39

A helyi politikai vezetés szerint van rá esély, hogy a következő néhány évben az ország bekerüljön az öt vezető ország közé.