Mellékleteink: HUP | Gamekapocs
Keres

A Samsung Electronics nyereségének közel fele tűnt el

Bizó Dániel, 2008. október 27. 17:40
Ez a cikk több évvel ezelőtt születetett, ezért előfordulhat, hogy a tartalma már elavult.
Frissebb anyagokat találhatsz a keresőnk segítségével:

[Bloomberg/HWSW] Közel felére esett vissza a Samsung Electronics nyeresége a harmadik negyedévben, a kilátások miatt pedig beszakadt a cég papírjainak árfolyama. A világ legnagyobb memória- és LCD-gyártója csökkenti beruházásait a zuhanó árak és gyengülő kereslet együttes hatására.

[Bloomberg/HWSW] Közel felére esett vissza a Samsung Electronics nyeresége a harmadik negyedévben, a kilátások miatt pedig beszakadt a cég papírjainak árfolyama. A világ legnagyobb memória- és LCD-gyártója csökkenti beruházásait a zuhanó árak és gyengülő kereslet együttes hatására.

A dél-koreai vállalat háromhavi nettó nyeresége 44 százalékkal 863 millió dollárnak megfelelő koreai wonra apadt, miután a chipgyártó és LCD-gyártó részlegekből egyaránt eltűnt a profit nagy része, a won gyengélkedése ellenére is. A cég papírjai 14 százalékkal 13 éve nem látott mélypontra estek vissza, miután a kilátásokkal kapcsolatban sem túlságosan bizakodó a vállalat. A korábbi 7 ezer milliárd wonos (4,91 milliárd dollár) félvezetőipari tőkeberuházási keretet a cég csökkentei fogja, egyelőre azonban nem világos, mennyivel.

A chipgyártásból származó jövedelem, mely elsősorban DRAM- és NAND flash termelést jelent a beágyazott processzorok mellett, 74 százalékkal zuhant meg, és 169 millió dollárnak felelt meg. A DRAM- és NAND-árak egyaránt folyamatos mélyrepülésben vannak a túlkínálat hatására. A DDR2-árak tavaly több mint 85, idén pedig további 50 százalékkal estek, amivel az árszint több gyártónál már az előállítási költséget is elérte. A NAND egy év alatt átlagosan 80 százalékkal lett olcsóbb. A Samsungot fejlett geometriájú eljárása, méretgazdaságossága és erős termékmixe mellett ezen a téren segítette a won jelentős gyengülése is, így egyelőre még nyereséges tudott maradni, szemben riválisaival. A DRAM-árak jövőre 30 százalékkal gyengülnek, jelzi előre a Samsung, ami normális körülmények közt elfogadható, a jelenlegi fullasztó szintnél azonban nyomasztó lehet.

Az LCD-panelek gyártásából származó nyereség 44 százalékkal 267 millió dollárra olvadt a forgalom 20 százalékos emelkedése ellenére is, ami súlyos árazási nyomást jelez. Az év elején még szűkös ellátottságúnak várt panelpiac a második félévben váratlanul lefelé vette az irányt a vártnál gyengébb kereslet és kialakuló túltermelés hatására. A Samsung mellett az LG Display nyereségessége is leromlott.

A telekommunikációs részleg üdítő ellenpontként erősen teljesített. A vállalat a tavalyihoz képest 22 százalékkal több, 51,8 millió telefont értékesített. Ezzel magasan felülmúlta legnagyobb riválisai teljesítményét, és 2,2 ponttal 16,7 százalékra tornázta részesedését. A Nokia és az LG mindössze 5 százalékkal több mobilon tudott túladni, míg a Sony Ericsson még enyhén csökkent is -- a Motorola 30-án jelent. A részleg 351 millió dollárnak megfelelő üzemi nyereséget mutatott fel 4,8 milliárdos árbevétel mellett. Az átlagos eladási ár mindössze 74 eurót tett ki nagyjából.

Facebook
Adatvédelmi okokból az adott hír megosztása előtt mindig aktiválnod kell a gombot! Ezzel a megoldással harmadik fél nem tudja nyomon követni a tevékenységedet a HWSW-n, ez pedig közös érdekünk.