Mellékleteink: HUP | Gamekapocs
Keres
Felhőből visszaköltözéstől egészen egy banki malware evolúciójáig. Üzemeltetői és IT-biztonsági meetupokkal érkezünk!

Novembertől kapható Japánban a Nintendo új konzolja, a DSi

Bodnár Ádám, 2008. október 03. 09:23
Ez a cikk több évvel ezelőtt születetett, ezért előfordulhat, hogy a tartalma már elavult.
Frissebb anyagokat találhatsz a keresőnk segítségével:

November 1-én kerül a japán boltokba a Nintendo új kézikonzolja, a DSi, amely -- amint azt a neve is mutatja -- a hatalmas sikert elért DS utóda. A ráncfelvarrás a konzol külsejét és belsejét egyaránt érintette, de a rajongók kissé csalódottnak tűnnek.

hirdetés
[HWSW] November 1-én kerül a japán boltokba a Nintendo új kézikonzolja, a DSi, amely -- amint azt a neve is mutatja -- a hatalmas sikert elért DS utóda. A ráncfelvarrás a konzol külsejét és belsejét egyaránt érintette, de a rajongók kissé csalódottnak tűnnek.

Az új DS vékonyabb az elődjénél, nagyobb, 3,25 hüvelykes átlójú kijelőket kapott, illetve két kamerát is szereltek bele. További újdonság a memóriakártya-foglalat, amelyről a konzol zenéket is le tud játszani -- ez azonban a GBA játékokat fogadó aljzat helyére került, vagyis a DSi-n már nem lehet a Game Boy Advance-ra írt játékokat futtatni. A készüléket Wi-Fi csatlakozással is ellátták, amelyen keresztül internetezni is lehet, illetve a hamarosan induló DSi Shopból lehet tartalmakat, játékokat letölteni.

Nintendo DSi

A Nintendo DS már négy éve a piacon van, világszerte 77 milliót értékesítettek belőle, amiből Japánra 23 millió darab jutott, vagyis elméletileg minden ötödik japánnak van már. Nem csoda, hogy a júniusban véget ért negyedévben csak 580 ezer darabot sikerült értékesíteni belőle, szemben az egy évvel korábbi 2,1 millióval. Satoru Iwata, a Nintendo vezetője szerint azonban a piacban van még potenciál, a cél az, hogy minden japánnak legyen Nintendo DS-e.

A globális piacon ennél sokkal jobban fogyott a Nintendo DS, a negyedév során közel 7 millió példányt vettek meg Japánon kívül, nagyjából ugyanannyit mint egy évvel azelőtt. Az európai és amerikai sikerre hivatkozva a Nintendo meg is emelte a jelenleg kapható DS értékesítési kilátásait, a márciusban véget érő pénzügyi évben összesen 30 millió készülék eladására számít, szemben a korábbi 28 milliós prognózissal. Az új konzol, a DSi az Egyesült Államokat csak jövőre éri el, európai premierről pedig egyelőre szó sem esett.

A DSi fogadtatása egyelőre finoman szólva is vegyes, az interneten sok olyan csalódott játékos véleményét lehet olvasni, akik többet vártak az új géptől -- például nagyobb felbontású, jobb színmélységű kijelzőt, jobb hangrendszert, mozgásérzékelőt --, néhányan pedig a GBA-támogatás elvesztését siratják.

4-4 klassz téma a HWSW júniusi üzemeltetői és IT-biztonsági meetupjain. Nézz meg a programot!