Szerző: Bizó Dániel

2008. október 29. 12:35

Pocsék negyedévet zárt a Sony, és ez még csak a kezdet

A vártnál is gyengébb negyedévről számolt a Sony. A japán elektronika óriás nyeresége közel negyedére esett vissza a tavalyi profithoz képest, amiért a gyengülő keresletet és a devizaárfolyamok ingadozását okolja leginkább a cég, ugyanakkor az is látszik a számokból, hogy az árfolyamváltozás nélkül is leromlott volna a nyereségesség. A PlayStation-részleg újra veszteségessé vált, miközben a Microsoft szórakoztatóelektronikai divíziója már egészséges profitot termelt.

[HWSW] A vártnál is gyengébb negyedévről számolt a Sony. A japán elektronika óriás nyeresége közel negyedére esett vissza a tavalyi profithoz képest, amiért a gyengülő keresletet és a devizaárfolyamok ingadozását okolja leginkább a cég, ugyanakkor az is látszik a számokból, hogy az árfolyamváltozás nélkül is leromlott volna a nyereségesség. A PlayStation-részleg újra veszteségessé vált, miközben a Microsoft szórakoztatóelektronikai divíziója már egészséges profitot termelt.

A Sony harmadik naptári negyedévre eső második pénzügyi hónapja során fél százalékkal olvadó forgalomról és tizedére visszaeső üzemi szintű nyereségről számolt be, adózott nyeresége pedig 71,7 százalékkal 19,8 milliárd jenre, vagyis 205 millió dollárra zuhant. A cég a devizaárfolyamok példátlan fluktuációját jelölte meg a rossz pénzügyi teljesítmény okaként. A pénzügyi krízisből világgazdasági recesszióvá fajult válság miatt a Sony drasztikus lecsökkentette az egész évre szóló nyereség-előrejelzését, a lanyhuló kereslet és a menedékvaluta szerepét betöltő jen hirtelen erősödésének kombinált hatása ugyanis fájdalmasan érinti a forgalmának több mint háromnegyedét exportból realizáló vállalatot. Egyedül a filmkiadó üzletág szerepelt jól, a Hancock és a többi kasszasikert arató filmmegjelenések 113 millió dolláros nyereséget hoztak, szemben előz negyedéves veszteséggel és a tavalyi 38 millió dolláros profittal.

Bár a Bravia LCD-tévékből, VAIO számítógépekből és tükörreflexes kamerákból származó bevétel növekedett, az összes termékkategóriát sújtó árverseny és az árfolyamhatások miatt az elektronikai részleg üzemi szintű nyeresége több mint 40 százalékkal 781 millió dollárnak megfelelő jenre csökkent -- egyedül a Braviákon nyereségességét tudta javítani a cég, miközben sokat vesztettek a digitális fényképezők és kamerák üzlete. Az elektronikai részleg a Sony árbevételének közel 80 százalékát adja. A kedvezőtlen árfolyamváltozások nélkül is mintegy 28 százalékkal esett volna vissza az üzemi nyereség.

Éves összevetésben bár javultak a PlayStation termékekért felelős Computer Entertainment divízió mutatói, a második negyedévhez képest jelentős visszalépést könyvelhetett el a részleg. A 406 millió dollárnak megfelelő háromhavi veszteség éles kontrasztban áll a második naptári negyedévre eső, jelenlegi árfolyamon számolt 55,5 millió dolláros nyereséggel. A mutatókat rendkívül érzékenyen érintheti az árfolyam változása, ugyanis nullszaldó közeli veszteségből vagy enyhe nyereségből súlyos veszteségbe taszíthatja a konzolok gyártását. Korábban a Computer Entertainment nyereséget tervezett erre az évre, aminek érdekében a piaci nyomás ellenére sem csökkenti a PlayStation 3 árát idén többet, az elmúlt hetek fejleményeinek hatására azonban ez a cél valószínűleg nem teljesül.

A Sony 2,43 millió PlayStation 3 konzolt szállított az értékesítési csatornákba, ami közel 900 ezerrel több az előző negyedévhez képest, és nagyjából 200 ezerrel múlja felül a Microsoft Xbox 360 szállításait. Az eddig összesen leszállított 16,8 millió PS3-mal szemben ugyanakkor több mint 22 millió Xbox 360 néz szembe, a Microsoft előnye továbbra is tetemes, köszönhetően az észak-amerikai piacnak. Nem túl biztató, hogy a növekvő felhasználói tábor ellenére a PS3-ra értékesített játékok száma még csökkent is negyedéves összevetésben, ahogyan az eladott PlayStation Portable-ök száma is 640 ezerrel 3,18 millióra esett vissza a szoftvereladások stagnálása mellett. Egyedül a kilencedik évét taposó PlayStation 2 számai javultak szezonálisan, a kiszolgált platform ugyanakkor megállíthatatlan és meredek mélyrepülésben van, ahogyan életciklusa végéhez közeledik.

Nagyon széles az a skála, amin a állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról

fab

5

Chipgyártó nagyhatalommá válna India

2024. március 18. 12:39

A helyi politikai vezetés szerint van rá esély, hogy a következő néhány évben az ország bekerüljön az öt vezető ország közé.