Szerző: Bizó Dániel

2008. október 15. 16:05

Netbookkal tarol a PC-piacon az Acer és az Asustek

A barátságtalan makrogazdasági környezet ellenére erőteljesen bővült a PC-piac a harmadik negyedévben, részben a netbookoknak köszönhetően -- jelenti a Gartner, mely szerint korai lenne megmondani, hogy a kategória a hagyományos notebookok kárára terjeszkedik-e, avagy új piacot teremt. Az iparág történetében első alkalommal az Acer megelőzte a HP-t az EMEA régióban, nagyrészt mini notebookja révén.

[HWSW] A barátságtalan makrogazdasági környezet ellenére erőteljesen bővült a PC-piac a harmadik negyedévben, részben a netbookoknak köszönhetően -- jelenti a Gartner, mely szerint korai lenne megmondani, hogy a kategória a hagyományos notebookok kárára terjeszkedik-e, avagy új piacot teremt. Az iparág történetében első alkalommal az Acer megelőzte a HP-t az EMEA régióban, nagyrészt mini notebookja révén.

A globális PC-piac 80,6 millió darabot tett ki a harmadik negyedév során, ami 15 százalékos növekedést jelent az egy évvel korábbi időszakhoz képest, becsli előzetes adatok alapján a Gartner. Az elmúlt három hónapban elmélyülő pénzügyi krízis okozta pánikszerű hangulat rányomta bélyegét az amerikai piacra, mely mindössze 4,6 százalékkal bővült, miután az iskolakezdési szezon ellenére a szokásosnál gyengébb volt a szezonális fellendülés. "Az átlagos eladási árak folytatódó csökkenése nem stimulálta annyira az értékesítést, mint amennyire a szállítók remélték" -- kommentálta az eredményeket a Gartner elemzője, Mika Kitagawa. Egyedül az Apple szárnyalt közel 30 százalékos bővüléssel, jól lovagolta meg az iskolakezdési szezont is, így 9,5 százalékra növelte részesedését az Államok piacán.

A csalódást keltő amerikai helyzet tökéletes ellenpontjaként az Európából, Közel-Keletből és Afrikából felépülő EMEA régió közel 26 százalékos bővülést mutatott, amivel maga mögé utasította Ázsiát vagy Dél-Amerikát is, és elérte a 28,8 millió darabot -- a netbookokat szállító cégek uralták a terepet. A HP-t a Compaq beolvasztása óta most először fosztották meg a tróntól: az Acer nem hagyott kételyeket, 5,93 millió számítógépet adott el, így 20,6 százalékos részesedést szerzett, míg a HP 5,39 millió PC-vel 18,7 százalékot ért el. Az Acer előretörését az Aspire One netbookjának sikere, és a nyugat-európai mobilszolgáltatókkal kötött értékesítési megállapodások magyarázzák.

A Gartner állítása szerint további mozgás volt még az első ötben a netbookok forgalmának felfutása következtében, ami azt jelenti, hogy az Asustek a második negyedévet követően ismét bekerült a legnagyobbak közé, sőt, vélhetően tovább részesedést is szerzett az Eee PC-k révén, melyek közel fele ide érkezik. Az IDC adatai alapján a netbookok segítségével az Asustek 164,3 százalékkal növelte szállításait az EMEA régióban, mellyel a notebookpiac negyedik helyét szerezte meg, a teljes PC-piacon pedig 2,8-ról 6 százalékra ugrott a részesedése. A Gartner szerint az Acer és az Asustek nagyon erősen teljesítenek a mini notebookok szegmensében, és bár minden jelentős márka bejelentette már saját modelljét, jelentős kihívás lesz számukra befogni a két tajvani céget. Az Asustek 4,8 millió Eee PC-t tervez idén leszállítani, míg az Acer 5-6 millióval kalkulál.

Világszinten a gyártók között a HP továbbra is megőrizte vezető szerepét, és a Dell erőfeszítései ellenére tovább növelte előnyét, 18,4 százalékos részesedésével 4,8 százalékpontos különbséget épített ki. A Gartner szerint a Dell már az üzleti szektorban is küzdelmes időszakot él, miközben a fogyasztói szegmensben jelentős hátrányt kell behoznia riválisaival szemben, így fél ponttal 13,6 százalékra csúszott vissza. Mindeközben az Acer továbbra is megállíthatatlanul robog előre, 47,3 százalékos növekedésével 12,5 százalékot szerzett meg, ezzel pedig lassan előzési pozícióba kerül, hogy letaszítsa a PC-piac második helyéről a Dellt. Az Acer állva hagyta a Lenovót is, mely messze a piaci átlag alatt teljesített, és 7,8 százalékról 7,1 százalékra esett vissza, miközben a Toshiba 4,6 százalékra növelte részesedését. A legnagyobb 5 tovább koncentrálta a piacot, a szállítások 56,3 százalékát szerezték meg.

Nagyon széles az a skála, amin a állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról

fab

5

Chipgyártó nagyhatalommá válna India

2024. március 18. 12:39

A helyi politikai vezetés szerint van rá esély, hogy a következő néhány évben az ország bekerüljön az öt vezető ország közé.