eco@tech archívum - 2008 szeptember

2008
szeptember

0

Kartell-ügy: peren kívüli egyezséget kötött az NVIDIA

2008. szeptember 30. 17:40

Peren kívüli megegyezéssel zárta le az ellene indult polgári kartellpert az NVIDIA. A vállalat megegyezett a felperesekkel, és egy pénzalapot hozott létre a későbbi kárigénylők számára is -- melynek felét reményei szerint az AMD állja majd. Az NVIDIA és az azóta az AMD által felvásárolt ATI ugyanis a jelek szerint hosszú éveken keresztül összejátszott a grafikus chipek piacán, megkárosítva ezzel a vevőket.

0

Leállítja az Intellisync fejlesztését a Nokia

2008. szeptember 30. 16:14

[TechWorld/HWSW] Leállítja saját, nagyvállalati környezetbe szánt e-mail platformjának fejlesztését a finn Nokia, mely a későbbiekben elsősorban a fogyasztói szegmensnek szánt megoldásokkal, szolgáltatásokkal igyekszik megerősíteni vezető pozícióját a mobilpiacon -- írja a gyártótól származó információkra hivatkozva a TechWorld.

0

Ki hajtja végre a legnagyobb indiai informatikai akvizíciót Európában?

2008. szeptember 29. 17:05

Két indiai outsourcing-szolgáltató küzd az SAP-bevezetésekre szakosodott brit Axon Groupért: miután az Infosys augusztus végén 753 millió dolláros készpénzes felvásárlási ajánlatot tett a cégre, most a HCL jelentkezett be egy 811 millió dolláros ajánlattal. Az Axon a hét végéig adott időt az Infosysnek, hogy újra licitáljon.

0

A szakemberhiány lehet a nyílt forrású szoftverek terjedésének gátja

2008. szeptember 29. 11:53

A vállalatok nagyrésze ma már úgy gondolja, a nyílt forrású szoftverek több előnnyel rendelkeznek mint hátránnyal -- derül ki az üzleti intelligencia szoftvereket gyártó Actuate Corporation által elvégeztetett felmérésből. A további terjedés legfőbb gátja a szakemberhiány lehet.

0

Az EMEA régióban több mint 9 ezer alkalmazott bánhatja a HP és az EDS egyesülését

2008. szeptember 26. 15:18

Az EMEA régióban több mint kilencezer munkahelyet érint a HP és az EDS összeolvadása, két év alatt ennyi állást szüntet meg a HP. A HP tegnap terjesztette be a zürichi Európai Üzemi Tanácsnak (European Works Councils, EWCs) azt a tervét, amely részletezi, a két cég egyesülése és a HP szeptember 15-én bejelentett globális szerkezeti átalakítási programnak milyen befolyása lehet az egyes régiókra.

0

IBM-tanfolyamok az Albacompnál

2008. szeptember 26. 12:27

Az IBM hivatalos tanfolyamainak beszállítója lett az Albacomp, miután pályázaton elnyerte az Authorized Training Provider (ATP) címet. A képzéseket az újonnan kialakított Albacomp Training Centerben tartják majd.

0

Brillírozik az európai notebookpiacon az Asus

2008. szeptember 25. 09:52

Az egyik legdinamikusabban fejlődő noteszgépgyártóvá válhat régiónkban a hordozható számítógépeit Asust márkanéven értékesítő tajvani Asustek Computer, így idén év végén a tervek szerint felállhat a harmadik, dobogós helyre az értékesítési versenyben -- írja a cég egyik felsővezetőjét idézve a DigiTimes.

0

Honosították a szoftvergazdálkodás ISO-szabványát

2008. szeptember 24. 16:01

A Magyar Szabványügyi Testület magyar nemzeti szabványként is bevezette a szoftvergazdálkodás nemzetközi szabványát, a 2006-ban elfogadott ISO/IEC 19770-1 szabványt, amely egyébként az ITIL (IT Infrastructure Library) már viszonylag régóta kialakult ajánlása alapján született.

0

Az év végén távozik a Unisys vezére

2008. szeptember 23. 15:46

Az év végén távozik a Unisys elnök-vezérigazgatója, Joseph McGrath, aki 2005 óta vezette a vállalatot, és összesen 9 évet töltött az informatikai szolgáltatásokat nyújtó cégnél. 1999-ben marketing-vezetőként érkezett a Unisyshez a Xeroxtól, ezt követően 2004-ben operatív igazgatóvá nevezték ki.

0

Megállíthatatlanul csúszik lefelé a lejtőn a Palm

2008. szeptember 22. 17:28

Tovább zuhan a szakadék mélyére a Treo és Centro okostelefonok gyártója, a Palm, miután riválisai, így elsősorban a BlacBerry és újabban az Apple egyre komolyabb konkurenciát jelentenek az egykor szebb napokat látott cégnek.

0

A Lenovo vásárolja ki a németeket a Fujitsu Siemensből?

2008. szeptember 22. 12:43

A Siemens megszabadulna 50 százalékos tulajdonrészétől a Fujitsu Siemensben, az egyik lehetséges vevő a Lenovo -- állítja meg nem nevezett forrásokra hivatkozva a német Euro am Sonntag gazdasági hírlap.

0

Ha így folytatja, mindenkit maga alá gyűr a notebookpiacon az Acer

2008. szeptember 19. 17:03

Szokás szerint az év eddigi sikereinek bemutatásával és az ambiciózus üzleti tervek ismertetésével, illetve néhány új termék, valamint a háromlépcsős márkastratégia szerepének hangsúlyozásával készült a világ harmadik legnagyobb PC-gyártójának számító tajvani Acer az éves rendszerességgel megtartott sajtókonferenciájára -- a cég ezúttal Budapestre hívott össze többszáz újságírót a világ minden régiójából.

0

A Cisco megveszi a Jabbert

2008. szeptember 19. 16:43

A Cisco megvásárolja a nyílt protokollra épülő azonnali üzenetküldőt fejlesztő Jabbert. A felek nem hozták nyilvánosságra a tranzakció értékét, sem egyéb részleteket. Az ügylet várhatóan 2009 januárjára zárul le.

0

Leépítések az NVIDIA-nál

2008. szeptember 19. 10:33

Dolgozóinak több mint 6 százalékától válik meg az NVIDIA. A grafikus chipjeiről ismertté vált vállalat igen szűkszavú volt az elbocsátásokkal kapcsolatban, azt sem hozta nyilvánosságra, a leépítések pontosan melyik területeket érintik.

0

Oracle: a gazdasági válság alatt az üzlet zavartalanul működik

2008. szeptember 19. 08:51

Valósággal szárnyalt legutóbbi pénzügyi negyedévében az Oracle, a vállalat nyeresége közel harmadával növekedett. A cég közölte, nem érzi magán a pénzügyi válság hatásait, a világgazdaság összeomlása közben az üzlet zavartalanul működik.

0

Cisco-tanfolyamok a NetAcademiánál

2008. szeptember 17. 14:54

Cisco tréningekkel bővül a NetAcademia palettája, melyhez a Cisco-technológiák szakértőjeként ismert Alef Nula biztosítja a szakmai hátteret. Ezzel a NetAcademia által oktatott tanfolyamok száma 200 fölé emelkedik.

0

Kétszázmillió dollárba került eddig a World of Warcraft működtetése

2008. szeptember 17. 14:38

Mindenki aranybányaként emlegeti a Blizzard lassan 4 éve piacon lévő online szerepjátékát, a World of Warcraftot, ami igaz is, viszont kevesen gondolnak arra, hogy egy ekkora szolgáltatás üzemeltetése is sok pénzbe kerül. Az Activision-Blizzard elemzői napján elhangzottakból legalábbis ez derült ki.

0

Nemet mondott a Samsung felvásárlási ajánlatára a SanDisk

2008. szeptember 17. 12:06

Egyelőre nem kerülhet a Samsung kezébe a világ legnagyobb memóriakártya-gyártója, az amerikai SanDisk, miután a cég vezetése visszautasította a koreaiak 5,8 milliárd dollár értékű felvásárlási ajánlatát.

0

Gigászi létszámcsökkentés az EDS-sel összeolvadó HP-nál

2008. szeptember 16. 09:25

Közel 25 ezer dolgozójától válik meg a Hewlett-Packard, ahogy magába olvasztja az EDS-t. A HP-nak világszerte 178 ezer, az EDS-nek 142 ezer alkalmazottja van, vagyis a leépítés után a létszám 7,5 százalékkal lesz kevesebb. A lépéstől a HP éves szinten 1,8 milliárd dolláros megtakarítást vár.

0

A Ciscótól jött az IQSYS új vezére

2008. szeptember 15. 16:08

Rékasi Tibort nevezte ki ügyvezető igazgatóvá a Magyar Telekom rendszerintegrációval foglalkozó leányvállalata, az IQSYS. Rékasi a Cisco Systems Magyarország ügyvezetői székéből érkezik az IQSYS-hez.

0

Tovább keménykedik az EU az IT termékek vámjával

2008. szeptember 15. 15:42

A IT-termékek kereskedelmével kapcsolatos egyre növekvő feszültség miatt az Európai Bizottság egy széleskörű egyeztetést hívna össze, melynek során a termelő országok és az EU megvitathatja, hogy mely árucikkeket lehessen vámokkal sújtani. Az EU a legfontosabb kérdésnek viszont a pénzbeli terheken túli, úgynevezett nem vám jellegű versenyképességi akadályok tisztázását látja.

0

Letett a Take-Two megszerzéséről az EA

2008. szeptember 15. 08:40

Az Electronic Arts feladta a rivális Take-Two megszerzését, a két cég között eredménytelenül értek véget a tárgyalások. Az ünnepek előtt már nem lehetett volna tető alá hozni az ügyletet, az EA részben ezért is állt el a felvásárlástól, ami a Take-Two-t egy cseppet sem rázta meg.

0

Az Elpida és a Hynix is visszafogja memóriatermelését

2008. szeptember 12. 13:09

A tajvani Powerchip mellett partnere, az Elpida is jelentősen csökkenti DRAM-termelését, válaszul az előállítási költségeket elérő memóriaárakra. A japán gyártó egyúttal az elemzői várakozásoknál mélyebb veszteséget jelez előre. Az A-Data szerint mindez kevés, az egyensúly eléréséhez legalább egy szereplőnek ki kellene vonulnia a piacról. Eközben a Hynix drasztikusan faragja le NAND flash kibocsátását -- irreálisan olcsó a memória.

0

Az elviselhetetlenül alacsony DDR2-árak hatására csökkenti termelését a Powerchip

2008. szeptember 10. 16:57

Válaszul a fenntarthatatlan árakra, csökkenti DRAM-kibocsátását a tajvani Powerchip. A világ hatodik memóriagyártója a napokban bejelentette, jelentősen visszafogja termelését a negyedik negyedévben. A DRAMeXchange becslései szerint az 1 gigabites DDR2-chipek felvásárlási ára az előállítási költséget közelíti már, és hamarosan el is éri.

0

A megfelelő informatikai biztonsági képzéssel csökkenthető az alkalmazottak frusztrációja

2008. szeptember 10. 15:30

Az ok-okozati összefüggések tudatosításának hiányában frusztrációként élik meg a vállalatok alkalmazottai az informatikai biztonság növelését célzó intézkedéseket, például egy informatikai biztonsági szabályzat elolvasási kötelezettségét, az internetes forgalom korlátozását, egyes weblapok letiltását, vagy a beléptetési szabályok bevezetését. Mindez elkerülhető, ha a felhasználók ismerik, megértik és alkalmazzák az informatikai szabályozásokat, és nem szükségtelennek tűnő kényszerként kezelik azokat -- hívja fel a figyelmet az üzletbiztonsági technológiák és szolgáltatások egyik hazai szakértője, a Noreg.

0

Partnerkapcsolatok terén erősít a Sun Microsystems

2008. szeptember 10. 13:50

A partnerkapcsolatok erősítésének éve lesz az idei a Sun Microsystems hazai leányvállalatánál -- hangzott el a társaság mai sajtótájékoztatóján. Az anyavállalat botladozása ellenére tavalyi pénzügyi évet remek eredményekkel záró cég a 2009 júniusáig tartó időszakban továbbra is kétszámjegyű bevétel- és nyereségnövekedést vár, ennek elérésében a partnerekre nagyobb szüksége lesz, mint valaha.

0

Dinamikusan fejlődnek a hazai webáruházak

2008. szeptember 9. 09:31

A legtöbb hazai webáruház a nyitás utáni első évben több mint 50 százalékos forgalomnövekedést ér el, indulásuktól számított 4 év múlva pedig látogatottságuk közel megnégyszereződik. A vevők rendszerint 5 és 20 ezer forint közötti összeget hagynak ott a virtuális kasszáknál, a vásárlási érték növelésére pedig előszeretettel alkalmazott eszköz az ingyenes házhoz szállítás -- többek között erre is fény derült a webáruházak készítésével és fejlesztésével foglalkozó WebShop-Experts Kft. felméréséből.

0

Teljesen kiszállna a saját PC-gyártásból a Dell

2008. szeptember 8. 20:05

[The Wall Street Journal/HWSW] Eladná számítógép-összeszerelő üzemeit a Dell, melyek korábban versenyelőnyének egyik legfőbb forrását jelentették -- értesült a Wall Street Journal meg nem nevezett forrásaira hivatkozva. A stratégiai átalakulás alatt álló vállalat elszántan próbálja visszaszerezni régi versenyképességét, és felvenni a harcot a magára talált HP-val.

0

Előretört a Sun a külső lemezes tárolók piacán

2008. szeptember 8. 17:06

Lendületesen bővült a külső lemezes tárolóegységek piaca a második negyedévben, jelenti a Gartner. A piacot továbbra is az EMC vezeti toronymagasan, ugyanakkor a növekedés egy nagy részét nem az éllovas vállalatok, hanem a kisebb szereplők rakták össze.

0

Az optikai hozzáférések tovább mélyíthetik a digitális szakadékot

2008. szeptember 8. 15:17

Minden egyes brit otthon optikai kapcsolattal történő ellátása közel 29 milliárd fontot megfelelő összeget emésztene el, derül ki egy friss tanulmányból, mely a következő generációs szélessávú infrastruktúra megvalósíthatóságát vizsgálja. A hatalmas költségvonzat dilemmája leginkább az alacsony népsűrűségű területekkel kapcsolatos, ugyanakkor nagyvárosi környezetben is kérdéseket vet fel.

0

Európa továbbra is bízik a legversenyképesebb régiói címben

2008. szeptember 4. 18:20

A Lisszaboni Szerződés után öt évvel Európának be kellett látnia, hogy nem sikerült a leggyorsabban növekvő fejlett régióvá válnia, hanem éppen ellenkezőleg -- egyelőre legalábbis. A helyzetértékelést óta eltelt újabb három év után sem tett le azonban a kontinens vízióiról, és céljai elérése érdekében a következő évek során 557 millió eurót fordít infokommunikációs technológiai kutatás-fejlesztésekre.

0

Ötszázmilliárdos internetberuházás Görögországban

2008. szeptember 4. 13:08

A görög kormány szerdán egy 2,1 milliárd eurós programot jelentett be, melynek keretén belül az egész országban száloptikás hálózatot építenek ki, hogy a körülbelül 2 millió háztartás mindegyikének legyen lehetősége szélessávon kapcsolódni a világhálóhoz.

0

Brüsszel hallani sem akar vámtarifáinak felülvizsgálatáról

2008. szeptember 3. 14:22

[Reuters/HWSW] Megvétózta az elektronikai termékekre vonatkozó vámgyakorlatával kapcsolatos WTO-vizsgálatot az Európai Unió, melyet az Egyestül Államok kezdeményezett. Ezzel azonban közel sincs vége a gazdaságpolitikai birkózásnak, a Világkereskedelmi Szervezet szabályzata szerint az Államok újabb kérelemmel élhet, és ez esetben automatikusan létrejön egy vizsgálóbizottság.

0

Újabb történelmi mélyponton a DDR2-árak

2008. szeptember 2. 16:44

Szemben az év elején tapasztalt optimista kilátásokkal a DDR2 DRAM-árak nemhogy tartós emelkedést nem votak képesek felmutatni, de még tartani sem tudják magukat, és augusztusban ismét összeomlottak, új történelmi mélypontot érve el. Az ipar ismét túltermelt, főként a Samsung és az Elpida agresszív kiszorító dömpingje miatt.

0

Megvan az Alcatel-Lucent két új felsővezetője

2008. szeptember 2. 13:32

A francia-amerikai Alcatel-Lucent igazgatótanácsa ma kinevezte a vállalat október elején, illetve év végén leköszönő két felsővezetőjének utódját. Az új elnök-vezérigazgatóra és az igazgatótanács elnökére komoly kihívás vár: elsődleges feladatuk a hosszú ideje mélyrepülésben lévő cég egyenesbe hozása, majd újbóli felemelése lesz.

0

Európában vásárolt magának online piacrészesedést a Microsoft

2008. szeptember 1. 18:30

Közel fél milliárd dollárért egy európai árösszehasonlító portált üzemeltető vállalatért, piacot vásárolva magának a kontinensen. A cél egyértelmű: felhasználók minél nagyobb tömegére szert tenni, és a lehető legtöbbet elszívni a Google elől.

0

Csak jövőre oldódhat fel teljesen az Atom-hiány

2008. szeptember 1. 10:32

Nem bírja kiszolgálni Atom processzorokkal a számítógépgyártókat az Intel, az olcsó, jobbára netezésre, kommunikációs feladatokra használható netbookok gyártói ezért jobb híján kényszermegoldásokkal tudják csak kiszolgálni az igényeket. Akad olyan gyártó, amelyik az Atom helyett ezért néhány konfigurációnál az elavultabb -- és kevésbé energiatakarékos -- Celeronokat rendeli az Inteltől, néhányan viszont kénytelenek bevállalni, hogy a processzorhiány miatt nem tudják kiszolgálni a végfelhasználói igényeket.