eco@tech archívum - 2008 december

2008
december

0

Még mindig súlyosan veszteséges a PlayStation 3 gyártása

2008. december 31. 12:15

A Sony hatalmas erőfeszítéseket tesz a PlayStation 3 előállítási költségeinek leszorítására, ami látványos eredményeket hoz, a konzol értékesítése azonban továbbra is veszteséges, derül ki az iSuppli legfrissebb elemzéséből.

0

Nem vitte el a recesszió az online boltok karácsonyi forgalmát

2008. december 29. 12:30

A gazdasági válság a jelek szerint a vártnál kevésbé fogta vissza a karácsonyi költekezési kedvet a tengerentúlon. A webáruházak többsége a tavalyinál erősebb forgalmat bonyolított, az egyik legnagyobb webshop, az Amazon.com fennállása óta a legerősebb szezonját zárta.

0

Remek negyedévet tudhat maga mögött a Red Hat

2008. december 29. 10:56

Továbbra is lendületesen növekedik a világ első számú linuxos cégének, a Red Hatnek a bevétele és profitja. A november 30-án véget ért harmadik pénzügyi negyedévben a vállalat ötödével növelte forgalmát, nyeresége negyedével duzzadt. A vállalat előrejelzése is magabiztos.

0

Több notebook fogy már, mint asztali PC

2008. december 29. 10:01

Történelmi esemény: a harmadik negyedévben a notebookok szállításai már világszinten is felülmúlták az asztali gépekét, legalábbis az iSuppli adatai alapján. A piackutató számait erősíti, hogy a Mercury Research szerint az időszakban több mobil processzort adtak el a gyártók, mint asztalit.

0

Németország megmenti a Qimondát, emelkedésnek indultak a DDR2-árak

2008. december 22. 17:39

Több mint 300 millió eurós gyorssegélyben részesül a Qimonda, Európa egyetlen DRAM-gyártója. A hitel legnagyobb részét Szászország szövetségi tartománya adta, ugyanis Drezdában található a vállalat legnagyobb létesítménye. Eközben a vállalatok együttes termeléscsökkentésének hatására növekedni kezdtek a DDR2-árak.

0

Dolgozóinak 10 százalékától válik meg az Electronic Arts

2008. december 22. 09:51

A korábban bejelentettnél másfélszer több alkalmazottat bocsát el az Electronic Arts. A világ egyik legnagyobb független játékkiadóka október végén 600 fős leépítésről döntött, a hét végén azonban ezt további 400-zal toldotta meg, illetve egyes létesítmények bezárásáról is döntött.

0

Recesszióba szakad jövőre a mobilpiac is

2008. december 19. 15:57

A Gartner után az IDC is közölte, hogy várakozásai szerint csökkenni fog jövőre a mobiltelefonok globális piaca. Az ipar hét éve nem látott ilyet, akkor a dotkom lufi kipukkadása és enyhe világgazdasági pangás kombinációja okozza.

0

Megnyílt a régió első Acer shopja Miskolcon

2008. december 19. 15:55

A miskolci Auchan bevásárlóközpontban december 17-én megnyílt Magyarország első hivatalos Acer üzlete. Az Acer Magyarország és a miskolci Chipland tízéves múltra visszatekintő üzleti és partneri kapcsolatának gyümölcseként létrejött vállalkozás az egész közép-kelet-európai régióban egyedülállónak számít.

0

A válság ellenére jól tartja magát az Oracle

2008. december 19. 10:02

Hosszú évek után először csökkent az Oracle profitja és az új szoftverlicencek értékesítéséből származó bevétel is visszaesett, ahogy a gazdasági válság hatására a vállalatok behúzták a kéziféket a beszerzések terén. A többi piaci szereplővel összevetve az Oracle azonban viszonylag jól állta a sarat, köszönhetően a hatalmas installált bázisból befolyó támogatási bevételeknek.

0

Nagyonis érinti a videojáték-ipart a válság

2008. december 18. 17:09

Noha a novemberi amerikai videojáték-eladási adatok még enyhe növekedést mutattak a 2007-es számokhoz képest, egyre inkább úgy tűnik, hogy ezt az ipart sem kerülheti el a válság. A fogyasztók váratlanul összezárták a pénztárcáikat, amire a játékfejlesztők költségcsökkentésekkel, elbocsátásokkal és projektek leállításával reagálnak.

0

Jobb szervizháttérrel és lokalizált szoftverekkel készül a hazai piac meghódítására az Apple

2008. december 18. 14:24

Október óta Magyarországon is ugyanolyan háttérrel szervizelik az Apple termékeit mint világszerte -- hangzott el a cég hazai képviseletének mai sajtótájékoztatóján. Az almás gépek hamarosan megjelennek az elektronikai áruházakban és egyre több szoftver készül el hozzájuk magyar nyelven, ezeknek köszönhetően jövőre már több tízezer Mac fogyhat itthon.

0

December végén végleg megszűnik az ABIT

2008. december 17. 17:57

Az év utolsó napján végleg megszűnik létezni a tuningosok körében alaplapjaival egykor rendkívül népszerű ABIT. A márka a tulajdonos Universal Scientific Industrial költségcsökkentési intézkedéseinek lett az áldozata, igaz, a brand az utóbbi években messze nem tündökölt úgy, mint fénykorában, az ezredforduló tájékán.

0

Fejlődik a hazai elektronikus kereskedelmi kultúra

2008. december 17. 13:37

A karácsonyi bevásárlás gyakran lehet nyűg: sok idő, sorbanállás, drágának tűnő üzletek, kifogyott készlet vagy gyenge választék. Hazánk ugyan nem jár élen az elektronikus kereskedelemben, de már többen keresnek karácsonyi ajándékot interneten, mint akik a jeges utcákon, sőt egyre többen a közösségi tereket és funkciókat is szem előtt tartva döntenek, mi kerüljön a csomagolópapír alá.

0

Távolmaradna az Apple a Macworld Expótól

2008. december 17. 10:38

Egy korszak érhet véget januárban az Apple és a Macintoshra, valamint a kapcsolódó termékekre, szolgáltatásokra fókuszáló, San Francisco-i Macworld Expo történetében: a cupertinói székhelyű gyártó tegnap bejelentette, hogy a január elején kezdődő kiállítás az utolsó, amin részt vesz. A gyártó ezután más, hatékonyabb csatornákon próbál eljutni ügyfeleihez, rajongóihoz. Az Apple korábban több jelentős termékét is ezen a kiállításon mutatta be először, így például idén januárban a Macworld Expón rántották le a leplet a szupervékony MacBook Air noteszgépről, a tavalyi rendezvény sztárja pedig az első iPhone volt.

0

Több pénzt akar a Facebook

2008. december 16. 18:17

Tavaly a Microsoft 240 millió dollárt fektetett a Facebookba, amivel 1,6 százalékos részesedést szerzett. Most pedig egyre többen azt suttogják, újabb tőkebevonásra kerül sor, de ezúttal a Facebook már olcsóbban adja magát: kell a pénz!

0

Két hétre leáll a termelés a Toshiba és a SanDisk két flashmemória-gyárában

2008. december 16. 15:27

Történetében először kénytelen leállítani a SanDiskkel közösen épített két NAND flashmemória gyárát a Toshiba, miután a gazdasági recesszió miatt jelentős mértékben csökkent a kereslet a szilíciumalapú tárolókra. A gyártó emellett januártól jelentősen csökkenti a kibocsátását, ráadásul egyelőre esély sincs rá, hogy a korlátozást egyhamar feloldják.

0

Rekordbüntetést fizet a vesztegetési ügyek lezárásaként a Siemens

2008. december 16. 10:18

A Siemens rekordösszegű, 800 millió dolláros büntetést fizet az Egyesült Államokban a megvesztegetésekkel kapcsolatos vizsgálat lezárásaként, Németországban pedig 395 millióra bírságolták meg a céget. Az amerikai Igazságügyi Minisztérium akár 2,7 milliárd dollárra is büntethette volna a céget, az összeget azért mérsékelték, mert a német elektronikai óriásvállalat jogi képviselője útján együttműködött a hatóságokkal.

0

Potenciális bűnöző-e a kirúgott informatikus?

2008. december 15. 13:09

[Ars Technica/HWSW] A globális gazdasági válság hatásaként az elbocsátások az informatikai ipart sem kímélték. Egyesek szerint a nagyszabású leépítések könnyen ahhoz vezethetnek, hogy a magasan kvalifikált, de most munka nélkül maradt informatikusok az alvilágban hasznosítják tudásukat.

0

Gartner: csak 6 százalékkal nő jövőre a vállalati szoftverpiac

2008. december 12. 15:35

Jelentősen csökkentette idei és jövő évi szoftverpiaci előrejelzését a Gartner. Az elemzőcég szerint 2008-ban a vállalatok 229 milliárd dollárt költenek idén szoftverekre a korábban várt 231 milliárd dollár helyett, jövőre pedig 244 milliárdot, nem 253 milliárdot, ahogy azt októberben jósolta a Gartner. A 2009-es növekedés 6,6 százalék lesz mindössze, szemben a korábban prognosztizált 9,5 százalékkal.

0

Nem adja meg magát az Intel Dél-Koreában

2008. december 11. 17:57

Sokan vadásznak rá, de nem adja könnyen a bőrét az Intel: a vállalat a bírósághoz fordult Dél-Koreában, megtámadva az ország versenyhivatalának egy korábbi határozatát, melyben törvénytelennek ítélte a cég tevékenységét, és pénzbüntetéssel is sújtotta. Miután Japánban gyakorlatilag egy hang nélkül szót fogadott a helyi versenyhatóságnak, felvetődik, hogy Dél-Koreát tesztterepként használja a vállalat, mielőtt sor kerülne az európai és amerikai összecsapásokra.

0

Minden akadály elhárult egy Microsoft-Yahoo! megállapodás elől

2008. december 11. 14:57

[Associated Press/HWSW] Elhárult a Yahoo! felvásárlásának egyik akadálya, melyet a vállalat vezetősége szándékosan a Microsoft elrettentésére tervezett. Egy részvényesi kereset hatására a Yahoo! úgy döntött, módosítja a végkielégítésekkel kapcsolatos csomagját, sőt az érvényét veszti abban az esetben, ha a Microsoft megvásárolná a dotkom cég keresőmotorját.

0

Kell a hűségszerződés, de tisztában kell lenni a buktatókkal

2008. december 11. 09:15

A fogyasztók érdekeit is szem előtt tartó, a részleteket egyértelműen és pontosan tisztázó hűségnyilatkozatokat vár el a szolgáltatóktól Takács Péter, a hírközlési fogyasztói jogok képviselője - derül ki abból a most nyilvánosságra hozott ajánlásból, mely négy állami szervezet; a Közlekedési, Hírközlési és Energiaügy Minisztérium, a Nemzeti Hírközlési Hatóság, a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság és a Gazdasági Versenyhivatal együttműködésében született meg.

0

Fizetésképtelenség fenyegeti a Qimondát, Európa egyetlen memóriagyártóját

2008. december 10. 09:10

Miután a DDR2 DRAM-árak továbbra sem indultak emelkedésnek, sőt, korábban elképzelhetetlenül mély szinteket értek el, a Samsung kivételével lényegében az összes memóriagyártó likviditási problémával nézhet hamarosan szembe. A hírek szerint már a szakadék szélén táncol a német Qimonda, és forrásbevonási lehetőségeket keres a koreai Hynix is.

0

Elhalasztja szlovákiai befektetéseit a Sony, és leépít

2008. december 9. 15:41

A nehéz világgazdasági körülményekre hivatkozva kényszerű költségcsökkentési programot jelentett be a Sony. A japán gyártó jelentős elbocsátásokra és üzembezárásokra készül, melyek szlovákiai befektetéseit is érintik.

0

Szolgáltatóközpontot hozott Magyarországra a Lexmark

2008. december 9. 12:59

Budapestre telepíti európai szolgáltatóközpontját a Lexmark. A nyomtatási megoldásairól ismert cég a képzett, nyelveket beszélő munkaerő és a város földrajzi, infrastruktúrális adottságai miatt döntött hazánk mellett -- mondta el ma sajtótájékoztatón Najib Bahous, a Lexmark regionális vezetője.

0

Átszervezi a hardvergyártást, kivonul a merevlemezpiacról a Fujitsu

2008. december 9. 09:00

[WSJ/HWSW] A Fujitsu pénzügyi vezetője is megerősítette azokat a híreket, melyek szerint a japán vállalat a merevlemezgyártó részlegének eladásáról tárgyal. A cég emellett fontolgatja a Fujitsu Siemens fogyasztói PC-részlegének értékesítését is, illetve a chipgyártáshoz partnert keres.

0

Romló kilátások az Asusteknél, de a cég így is növekedésre számít

2008. december 8. 17:36

[DigiTimes/HWSW] A kedvezőtlen gazdasági körülményekből adódó keresletcsökkenés hatása az Asustek Computert is eléri -- a cég iparági források szerint nem tud annyi notebookot eladni idén, amennyivel eredetileg számolt. A vállalat komponensüzletága sem teljesít olyan jól mint tavaly, ahogy egyre kevesebben vásárolnak maguknak asztali PC-ket, illetve a hobbi gépépítők tábora is apad. Cserébe a noteszgépek forgalma évről évre nő, ebben a szegmensben az Asustek piaci részesedése több országban és régióban figyelemreméltó módon nőtt.

0

A Sony szerint nem kell csökkenteni a Blu-ray kiadványok árát

2008. december 8. 12:53

[X-bit labs/HWSW] A DVD utódja, a Blu-ray sikerének egyik kulcsa a lejátszók fogyasztói ára és választéka lehet, maguk a kiadványok azonban kevésbé játszanak szerepet a formátum térhódításában. A szabványt életre hívó Sony saját kiadójánál, a Sony Pictures Home Entertainmentnél legalábbis úgy látják, hogy nincs szükség a lemezek árának csökkentésére, a vásárlók így is, úgy is megveszik a drága kiadványokat, a többnyire még amúgy is drágán vásárolt lejátszójuk és HD-tévéjük mellé.

0

Teljesen beolvad a HP-be az EDS

2008. december 8. 10:27

A HP technológiai szolgáltatásokkal foglalkozó részlegébe olvad be az EDS, amely eddig különálló entitásként működött. Ron Rittenmeyer, az EDS elnök-vezérigazgatója az év végén nyugdíjba megy, helyét Joe Eazor jelenlegi alelnök veszi át -- adta hírül pénteken a cég.

0

A tárolópiac nem érzi a gazdasági válságot

2008. december 8. 09:27

A harmadik negyedévben 8,8 százalékkal 4,9 milliárd dollárra duzzadt a merevlemezes külső tárolórendszerek forgalma -- áll az IDC által kiadott jelentésben. A leszállított tárolókapacitás több mint 41 százalékkal 2 ezer petabájt, vagyis 2 exabájt fölé nőtt. Az adattárolási szoftverek piaca éves szinten bővült, de a második negyedévvel összevetve már enyhe csökkenést regisztrált az IDC.

0

Kelet-Közép-Európában még tartja magát a szerverpiac

2008. december 5. 10:38

Az EMEA (Európa, Közel-Kelet, Afrika) régióban 3,8 százalékkal csökkent a szerverpiac értéke a harmadik negyedévben és így 4 milliárd dollárt tett ki -- derül ki az IDC elemzőcég által nyilvánosságra hozott adatokból. Ez volt a legnagyobb visszaesés 2005 vége óta, bár a leszállított gépek száma 4,9 százalékkal növekedett, és 650 ezer darabra rúgott.

0

Nem okozott meglepetést a Novell

2008. december 5. 08:44

Nyilvánosságra hozta negyedik negyedéves és éves pénzügyi eredményeit a Novell, amelyek megfeleltek a várakozásoknak. A cég továbbra is a nyereséghatáron egyensúlyozik.

0

A tavalyinál is jobb évre számít a BalaBit

2008. december 4. 09:34

A kedvezőtlen gazdasági kilátások ellenére jó évre számít a biztonsági termékeket fejlesztő BalaBit. A vállalat 2008-as árbevétele 600-700 millió forint között lesz, ami a tavalyi 435 milliós bevételhez képest hozzávetőleg 40-60 százalékos növekedésnek felel meg. A BalaBit forgalmának több mint 90 százaléka szoftverlicencekből és szolgáltatásokból folyik be.

0

A Samsung szerint túl drága az OLED

2008. december 4. 09:17

A dél-koreai Samsung nem fog OLED televíziókészülékeket piacra dobni egyhamar -- mondta H.S. Kim, a cég panelfejlesztési üzletágának elnökhelyettese. A technológia jelenleg túl drágának bizonyul, a vásárlók pedig nem fizetnék ki a többletet. Ennek ellenére a Samsung a januári CES kiállításon egy egészen új OLED tévét állít majd ki.

0

Egymilliárd egeret gyártott le már a Logitech

2008. december 3. 17:27

Huszonhat évvel ezelőtt gyártotta az első számítógépes egeret az 1981-ben alapított Logitech, mely tegnap bejelentette, hogy fennállása óta egymilliárd mutatóeszközt szállított le.

0

A változások éve volt 2008 a Fujitsu Siemens számára

2008. december 3. 14:57

Mozgalmas esztendőnek nevezte a 2008-as évet a vállalat idei utolsó sajtótájékoztatóján Poros Gábor, a Fujitsu Siemens Computers Kft. ügyvezetője -- a cég idén gyakorlatilag a teljes PC-termékportfólióját megújította, új dizájnt vezetett be a noteszgépeknél, a legfontosabb esemény azonban kétségtelenül az anyavállalat átalakításával kapcsolatban ősszel hozott döntés.

0

Bedőlt a UNIX-szerverek piaca a harmadik negyedévben

2008. december 2. 09:58

A szerverszállítások növekedtek a harmadik negyedévben, de az eladott kiszolgálók értéke csökkent, ahogy az árak estek -- derül ki a Gartner elemzéséből. A forgalom csökkenéséhez hozzájárult a hitelforrások elapadása is, emiatt a felsőbb kategóriás, drágább szerverekből jóval kevesebb fogyott.

0

Magyarországon is kitűnő évet zárt a HP

2008. december 1. 12:50

Az anyavállalatnál is jobb eredményeket ért el Magyarországon a Hewlett-Packard, pedig a piaci körülmények kedvezőtlenek voltak. Mégis, dollárban számolva az árbevétel növekedése meghaladta a 20 százalékot és az árfolyamhatás kiszűrésével is elérte a 10 százalékot -- mondta el a cég mai sajtótájékoztatóján Hegedüs Gábor ügyvezető.