Szerző: Bizó Dániel

2008. október 10. 13:05

Minden várakozást meghalad a netbookok sikere

Úgy tűnik, nem csak a füstje nagy a netbookoknak, de a lángja is. Az Asustek év eleje óta megháromszorozta az Eee PC-k eladásait, az Acer megelőzte szeptemberben a HP-t, az MSI pedig havonta ad el közel annyi netbookot, mint amennyivel az év egészére számolt.

[HWSW] Úgy tűnik, nem csak a füstje nagy a netbookoknak, de a lángja is. Az Asustek év eleje óta megháromszorozta az Eee PC-k eladásait, az Acer megelőzte szeptemberben a HP-t, az MSI pedig havonta ad el közel annyi netbookot, mint amennyivel az év egészére számolt.

Tarolás

Az Asustek októberben 700 ezer Eee PC-t fog leszállítani, annyit, amennyit az év első három hónapjában összesen -- mondta a cég elnöke, Jerry Shen. A vállalat 3,4 millió Eee PC-t értékesített 2008 első három negyedévében, a tavalyi forgalommal együtt pedig 3,8-3,9 millióra rúghatnak az összesített eladások. Az Eee PC-k és a notebookok további sikerében bízva az Asustek 11 millióra növelte szállítási előrejelzését az év egészére nézve, melyből 4,8 milliót tesznek ki az Eee PC-k. A termékvonal az elegáns kivitelű S101 mellett két további taggal bővül még év vége előtt.

Az Asustek nem kevesebbet akar, mint hogy jövőre megelőzze a Lenovót, amivel bekerülhetne a legnagyobb 5 márka közé. A Gartner adatai alapján Európában mindez már megtörtént, a tajvani cég 11 százalékos részesedéssel bírt a kontinens noteszpiacán a második negyedévben. A konrinens a legyártott Eee PC-k nagyjából felét szívja fel. Az IDC adatai alapján a netbookok segítségével az Asustek 164,4 százalékkal növelte szállításait az EMEA régióban, mellyel a notebookpiac negyedik helyét szerezte meg, a teljes PC-piacon pedig 2,8-ról 6 százalékra ugrott részesedése.

Ha az Asustek számait erősnek tartanánk, akkor érdemes egy pillantást vetni az Acer teljesítményére. A Digitimes ipari forrásokra hivatkozva azt írja, hogy a vállalat a világ legnagyobb notebookmárkájává vált szeptemberben az Aspire One hatalmassá duzzadt forgalmának köszönhetően. A cég netbookjaiból 1,2-1,3 millió fogyott, így összesen 3,4-3,6 millió notebookon adott túl, állítják a források, miközben a HP ugyanennyi idő alatt 2,5-2,7 millió hordozható PC-t értékesített. A HP szintén rendelkezik netbookkal, a Compaq 2133 ugyanakkor igényes megépítettsége miatt nemcsak sokkal drágább a riválisok modelljeinél, de sajnálatos módon a VIA C7-M processzor miatt használhatósága is erősen korlátozott.

Várakozások felett teljesít az MSI Wind U100 is. Andrew Tung, az MSI amerikai értékesítéséért felelős igazgatója egy interjú során elmondta, havonta 150-250 ezer netbookot értékesítenek, míg korábban mindössze 300 ezerrel kalkuláltak az egész évre. Az igazgató ráadásul hozzátette, hogy nem a kereslet, hanem az alkatrészek hozzáférhetősége fogja vissza az eladásokat -- a korábbi akkumulátorproblémákat követően jelenleg az Intel Atom chipekből nem áll elegendő rendelkezésre.

Aki lemarad, örökre kimarad

Ezeknek a számoknak, és annak a fényében, hogy az összes vezető gyártó belép még év vége előtt a netbook-szegmensbe, még a tajvani Market Intelligence Center (MIC) 2008-ra vonatkozó 8 milliós előrejelzése is érthetetlenül óvatosnak tűnik. A netbookokkal kapcsolatban általános szkepticizmus jellemezte, és jellemzi még ma is az ipart -- az Asustek eladási számai láttán azonban az olyan konzervatív termékfejlesztéssel bíró szereplők is a belépés mellett döntötek, mint a Dell vagy a Lenovo. "Az Asus olyan nagy értékesítési számokat produkál, hogy [...] aki kimarad, az végleg elvesztheti a fonalat" -- fogalmazott egy múlt heti sajtótájékoztatón Gottlieb István, a Lenovo Magyarország vezérigazgatója.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról

fab

9

Chipgyártó nagyhatalommá válna India

2024. március 18. 12:39

A helyi politikai vezetés szerint van rá esély, hogy a következő néhány évben az ország bekerüljön az öt vezető ország közé.