Szerző: Koi Tamás

2008. október 17. 13:28

Újabb lélektani határ alá süllyedt a Blu-ray lejátszók ára

[HWSW/TG Daily] Az elmúlt hetekben meredeken zuhanni kezdett az asztali Blu-ray lejátszók átlagos fogyasztói ára a tengerentúlon, a kéklézeres technológia így a luxusból lassan a mainstream kategóriába vándorol -- derül ki a TG Daily elemzéséből.

[HWSW/TG Daily] Az elmúlt hetekben meredeken zuhanni kezdett az asztali Blu-ray lejátszók átlagos fogyasztói ára a tengerentúlon, a kéklézeres technológia így a luxusból lassan a mainstream kategóriába vándorol -- derül ki a TG Daily elemzéséből.

Nem luxus többé

Az asztali Blu-ray lejátszók átlagos ára az elmúlt 45 napban közel 20 százalékot esett az Egyesült Államokban, és több lejátszóhoz ma feleannyiért lehet hozzájutni, mint februárban. Akkor dőlt el végleg, hogy az egymással versengő két lemezformátum -- a HD DVD és a Blu-ray -- közül a Sony által életre hívott Blu-ray kerekedik felül. A ma kapható legolcsóbb lejátszók ugyanakkor zömében kifutó modellek, többségük nem támogatja a BD Video profil 1.1 és 2.0-s verzióját, azaz a BonusView-t és a BD Live-ot.

Aki a fenti két profilnak megfelelő Blu-ray lemezeken található egyedi extrákra (kép a képben lehetőség és online tartalmak) nem kíváncsi, az most már akár 200 dollár (napi árfolyamon számolva nagyjából 36 ezer forint) környékén is hozzájuthat lejátszóhoz. A pricegrabber.com által összegyűjtött adatok szerint a neves gyártóktól ma elérhető legolcsóbb Blu-ray lejátszó a Sony BDP-S300, melyet több kereskedő is a lélektani 200 dolláros árszint alatt kínál. Ennél nem sokkal drágább típus a Samsung BDP-1400, mely átlagosan 215 dollárba kerül a tengerentúlon.

Az argep.hu tanúsága szerint hazánkban is a Sony BDP-S300 az egyik legolcsóbb asztali Blu-ray lejátszó: a készüléket néhány üzlet már az itthon lélektani határnak számító, 50 ezer forintos árszint alatt kínálja. A tengerentúlon is népszerű Samsung BDP-1400 Magyarországon nagyjából 55 ezer forintért vihető el. Bár az USA-ban és Nyugat-Európában a technológia sikerének egyik kulcsát jelentő Blu-ray kiadványok ára is folyamatosan csökken (az Egyesült Államokban például egy lemez átszámítva 3-5 ezer forintba kerül), hazánkban ezen a téren egyelőre nem látszik elmozdulás: a Blu-ray filmek ára továbbra is a kilencezer forintos árszintre van bebetonozva.

Itthon csak a lejátszók ára csökken

Egy a HWSW részére korábban nyilatkozó szakértő szerint a Blu-ray kiadványok hazai fogyasztói árát legalább 4-5 ezer forint környékére kéne csökkenteni ahhoz, hogy a vásárlók -- feltéve, hogy rendelkeznek valamilyen Blu-ray lejátszóval -- ne a film sokkal olcsóbb DVD-változatát tegyék be a kosárba. Ezzel együtt az asztali készülékek árát is mérsékelni kellene, Polcz Péter szerint legalább az 50 ezer forintos lélektani határig.

A Blu-ray lemezek lejátszására is alkalmas készülékek száma hazánkban egyes becslések szerint tavaly mintegy 10 ezer volt, idén év végére pedig elérheti a 31 ezret. Ebben a halmazban benne foglaltatik a Sony PlayStation 3 konzolgépe is, melyből ugyanakkor nagy mennyiségben érkezik be az országba EU-s importból is, így tényleges számadatok ettől jelentősen eltérhetnek.

Nagyon széles az a skála, amin a állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról

fab

5

Chipgyártó nagyhatalommá válna India

2024. március 18. 12:39

A helyi politikai vezetés szerint van rá esély, hogy a következő néhány évben az ország bekerüljön az öt vezető ország közé.