eco@tech archívum - 2008 március

2008
március

0

Totális kudarccal és csalással vádolják az SAP-t egy projektje kapcsán

2008. március 31. 17:56

[InformationWeek] Egy bevezetés totális kudarca és csalás miatt perbe fogta a világ vezető vállalatirányítási szoftverszállítóját, az SAP-t egy amerikai hulladékkezelő vállalat. A Waste Management azzal vádolja a német szoftveróriást, hogy szándékosan megtévesztette annak érdekében, hogy elnyerje a hatalmas értékű, egyben kiváló referenciával kecsegtető projektet.

0

Nagyvállalatoknál is dinamikusan terjednek a hosztolt alkalmazások

2008. március 28. 16:01

Dinamikusan bővül a hosztolt szoftvereket alkalmazó nagyvállalatok száma, derül ki a Forrester Research legújabb kutatásából, ugyanakkor még mindig több mint egyharmad az elutasítók aránya. A felmérés arra is rávilágít, hogy nem minden területen egyenletes a modell terjedése. Az IDC becslése szerint 2009-ben a hosztolt alkalmazásokra több mint 10 milliárd dollárt költenek világszerte, ez a modell jelenleg a szoftveripar egyik fő formáló és húzóereje, vélik a piackutatónál.

0

Red Hat: a recessziós gazdasági hangulat segítheti a nyílt forráskód térnyerését

2008. március 28. 12:32

[Associated Press/HWSW] Az elemzői várakozásoknak megfelelő negyedévvel zárta pénzügyi évét a világ legnagyobb nyílt forráskódú szoftvereket forgalmazó vállalata, a Red Hat. A cég árbevétele továbbra is dinamikusan bővül, és öles léptekkel halad a globális nagyvállalattá válás felé vezető úton. James Whitehurst, a társaság frissen kinevezett elnök-vezérigazgatója úgy véli, hogy a nehéz gazdasági környezet még segíthet is a növekedésben, ahogyan a szervezetek IT-büdzséi nyomás alá kerülnek.

0

Szabadalomvita miatt leállhat a Blu-ray-lejátszók amerikai importja?

2008. március 27. 15:34

[VS] Bár szabadalmi vitákkal kétségtelenül Dunát lehetne rekeszteni a tengeren innen és túlon is, azok azonban, melyeket az Egyesült Államok Nemzetközi Kereskedelmi Bizottsága (ITC) is kivizsgál, mindenképpen figyelmet érdemelnek. Főleg, ha egy olyan szabadalomról van szó, mely többek között a következő generációs lejátszókat, akár a PlayStation 3 importját is érintheti.

0

Szép eredményeket ért el az Oracle, a piac mégis óvatos

2008. március 27. 08:28

Bár ötödével nőtt a bevétel és harmadával a nyereség az Oracle legutóbbi negyedévében, a befektetők továbbra sincsenek meggyőződve arról, hogy a vállalat teljesítménye független tudna maradni az amerikai gazdaságot sújtó visszaeséstől. A szép eredmények ellenére a papírok a bejelentést követően több mint 8 százalékot vesztettek az értékükből.

0

Önállóan folytatja a Motorola mobiltelefonos üzletága

2008. március 26. 15:17

[WSJ/HWSW] Döntött a Motorola igazgatótanácsa, a vállalat leválasztja mobiltelefonokat gyártó részlegét, amely a bevételének felét adja, a veszteséges működés azonban a befektetők legnagyobb sajnálatára látványosan csökkenti a cég eredményét -- tavaly már deficitbe taszítva a céget.

0

Hiányt okoz az akkumulátorpiacon az LG Chem március elejei tűzesete

2008. március 26. 11:53

[Yahoo] A nagyobb gyártók noteszgép-szállításait is érintheti az LG Chem az Ochang Techno Parkban található gyáregységében március 3-án történt baleset, tűzeset. A Dell kedden közölte, hogy más beszállítóval próbálja meg áthidalni az egyik legnagyobb gyártó részleges teljesítménycsökkenését, mely még további 2-3 hónapig elhúzódhat.

0

Az Acer is belépett az olcsó noteszek gyártói közé

2008. március 26. 10:47

Az ASUS Eee PC noteszgép újabb, ezúttal Acer boszorkánykonyháiban főzött riválisa várhatóan májusban érkezhet, előzetes becslések alapján akár olcsóbban is, mint az ASUS következő generációs Eee PC-je. Az olcsó notesz az ASUS termékének második generációs változatához hasonlóan 8,9 hüvelykes kijelzővel kerül a boltokba.

0

Csökkentette PC-forgalmi kilátásait a Gartner

2008. március 26. 08:32

Csökkentette PC-forgalmi előrejelzését a Gartner, az elemzőcég szerint az idén 10 százalékkal 293 millió darabra nő a személyi számítógépek piaca, de az sem kizárt, hogy csak egyszámjegyű százalékos lesz a növekedés, amennyiben a globális gazdasági helyzet tovább romlik. Decemberben még közel 12 százalékos fellendülést prognosztizáltak a Gartnernél.

0

Bizonyítottan fejlettek a folyamatok az IQSYS-nél

2008. március 25. 14:27

A hazai vállalatok közül az IQSYS teljesítette elsőként a szoftverfejlesztő cégek számára kidolgozott CMMI v1.2 (Capability Maturity Model Integration) második érettségi szintjéhez tatozó valamennyi követelményt, ami magában foglalja a követelménykezelést, a projekttervezést, a projekt-követést és -irányítást, az alvállalkozói és beszállítói megállapodások kezelését, a minőségbiztosítást, a mérést és analízist, valamint a konfigurációkezelést.

0

Nagy pofont adott a félvezetőpiacnak tavaly a DRAM, visszaszorult az AMD is

2008. március 21. 15:16

[iSuppli/HWSW] A DRAM-piac összeomlásának hatására gyakorlatilag stagnált tavaly a félvezetők piaca, amit a legtöbb memóriagyártó is megszenvedett -- jelenti az iSuppli elemzőcég. Az Intel nyomása következtében visszaszorult az AMD, a PlayStation 3 termelésének felfutásával pedig nagyot ugrott előre a Sony, de remekelt az NVIDIA és a Qualcomm is. Az ipar a tőkeintenzitás végett természetesen tovább koncentrálódik, a tíz legnagyobb cég a globális forgalom 46,6, a legnagyobb 25 pedig 69,1 százalékát szakítja ki magának.

0

Közel 20 milliárd dollárért kelt el a 700 MHz-es spektrum az Egyesült Államokban

2008. március 21. 11:05

[eWeek] Bár a Szövetségi Kommunikációs Bizottság (FCC) várhatóan csak március végén, április elején hirdet várhatóan győzteseket, a sajtó igen jólértesült a 700 MHz-es spektrum minap lezárult licitjét illetően. A nagy nyertes a hírek szerint a Verizon Wireless, a Google viszont egyetlen frekvenciaszeletkét sem vihet haza.

0

Továbbra is veszteséges a Palm

2008. március 21. 09:03

A szuperolcsó Centro okostelefonok óriási sikere ellenére veszteséges volt a harmadik pénzügyi negyedévében a Palm és rövid távon nem is látszik, hogy a cég hogyan tudna újra nyereségesen működni.

0

A Kürt ott is megtalálja a biztonsági réseket, ahol mások nem

2008. március 20. 09:09

Eddigi legnagyobb biztonsági audit projektjét zárta le a Kürt nemrég, mellyel egyúttal újabb erős referenciát szerzett magának. A magyar IT-biztonsági vállalat a világ egyik legnagyobb mobilszolgáltatója, a kuvaiti Zain rendszerének hiányosságait térképezte fel mintegy kéthavi munkával, és a vállalalat különösen büszke arra, hogy ismeretlen versenyzőként szerzett nevet magának hírnevet a Közel-Keleten.

0

Profitfigyelmeztetést tett közzé a Sony Ericsson, fékeződik a mobilpiac

2008. március 19. 16:02

[Bloomberg/HWSW] Profitfigyelmeztetést tett közzé a Sony Ericsson, a világ negyedik legnagyobb mobilgyártó vállalata a Nokia, Samsung Electronics és Motorola mögött. Az okok között a vállalat a közép- és felsőkategóriás készülékek szegmenseinek lassulását, valamint az alkatrészhiányt jelöli meg. A Texas Instruments, mely a mobiltelefonba kerülő chipek vezető gyártója, a Nokiával egyetemben már korábban jelezték, hogy a a mobilpiac növekedése lassabb a vártnál.

0

Ismét megjelenhet a PDA-piacon a Dell

2008. március 19. 12:56

A világ harmadik legnagyobb PC-gyártójának, az Acernek a PDA-piaci sikereit megirigyelve a Dell úgy határozott, visszatér a tenyérgépek világába. A vállalat már fel is vette a kapcsolatot a világ egyik legnagyobb szerződéses elektronikai gyártójával, a tajvani Foxconnal a windowsos készülékek szállításával kapcsolatban.

0

Egyesülésről tárgyal az NVIDIA és a VIA

2008. március 19. 09:33

[DigiTimes/HWSW] Alaplapgyártóktól származó, meg nem erősített értesülések szerint összeolvadásról tárgyal az NVIDIA és a VIA -- írja a DigiTimes. A chipsetpiacot egykor vezető tajvani vállalat lényegében partvonalon kívülre került, ahogy kezdetét vette a platformosodás, és az Intel minden szegmensben totális letámadást indított a piac ellen. A különféle felmérések szerint a VIA ma már 0,5 százalékos, vagy még ennél is kisebb részesedéssel bír a CPU-piacon, és a chipsetpiacon is elvesztette befolyását, ahogy az Intel keresztlicenc-megállapodást kötött az NVIDIA-val, az AMD pedig bekebelezte az ATI-t.

0

Február végén lejárt a Campus licenc, de átmenetileg meghosszabbították

2008. március 18. 17:17

[Index] Egy hónap haladékot kaptak az oktatási intézmények és diákok a Microsofttól. A www.tisztaszoftver.hu oldalon olvasható állásfoglalás szerint a Campus licencszerződés február 28-án lejárt, a megállapodás szerint a programban résztvevő intézmények és diákjaik szoftverhasználati jogai ezen a napon megszűntek, így sem az eddig telepített szoftverek további futtatása, sem pedig újabb szoftverek telepítése nem megengedett.

0

A notebookoknak köszönhetően marad a dinamikus növekedés a PC-piacon

2008. március 17. 10:39

Az idén várhatóan 12,8 százalékkal nő a globális PC-piac, így a gyártók összesen 302 millió számítógépet szállítanak le -- olvasható az IDC előrejelzésében, amely szerint még 2009-ben is 10 százalék feletti lesz a piac bővülése, így 335 millió gép talál majd gazdára. Innentől kezdve a növekedés kissé megtorpan, 2012-ben 426 millió PC eladására van kilátás az IDC szerint.

0

Drágábbak lettek a Blu-ray-lejátszók a HD DVD bukását követően

2008. március 14. 15:01

[TG Daily] A Pricegrabber.com adataiból készített statisztikák szerint átmenetileg a felhasználók a vesztesei a formátumháború végének -- és persze a Tohisba, mely saját bevallása szerint is csupán tavaly 1 milliárd dollárt bukott a HD DVD-n --, a Blu-ray-lejátszók ára ugyanis felfelé mozdult el az elmúlt hetekben. A HD DVD kapitulálása a HD-lejátszók piacáról egyértelműen csökkentette a nyomást a gyártókon.

0

EU: az informatika kockasága taszítja a nőket

2008. március 14. 13:06

[Associated Press/HWSW] Javítania kell az informatika imidzsén, ha a szakemberhiány betöltése céljából vonzóbbá akarják lenni a női munkavállalók számára -- véli Viviane Reding európai telekommunikációs és médiabiztos.

0

Közeledik egymáshoz a Microsoft és a Yahoo!

2008. március 14. 12:05

A Yahoo kaliforniai főhadiszállására látogattak a Microsoft vezetői, hogy megismertessék a cég vezetőit az összeolvadással kapcsolatos elképzeléseikkel -- adta hírül bennfenntesekre hivatkozva a Wall Street Journal.

0

IBM: robbanásszerűen növekszik a webkettes üzleti szoftverek piaca

2008. március 13. 17:07

Az újgenerációs munkavállalóknak teljesen más elképzelése van az együttműködésről és a munkavégzés mikéntjéről, mondta David Farrell, az IBM kollaborációs szoftverekért felelős alelnöke egy budapesti rendezvényen, ahol a vállalat webkettes üzleti szoftvereit prezentálta. Az új dolgozók ugyanolyan szintű kollaborációt várnak, mint amilyennel magánemberként rendelkeznek, miközben a szoftver, fájlformátumok, technológia senkit sem érdekel, fejtette ki.

0

Keresztesi János lett az IVSZ elnöke

2008. március 13. 14:06

Keresztesi Jánost választotta elnökké tegnap tartott évi rendes közgyűlésén az Informatikai Vállalkozások Szövetsége. A közgyűlés elnökségi tagokat is választott, a Nemzeti Fejlesztési Terv szakterületi képviselője Drajkó László, a Microsoft Magyarország ügyvezető igazgatója, míg a megüresedett piacbővítési pozíció felelőse az elnöki posztról leköszönő Kovács Zoltán lett.

0

Nem mondott le a Grand Theft Auto kiadójának felvásárlásáról az EA

2008. március 13. 12:15

Az Electronic Arts nem tett le a rivális Take-Two Interactive játékkiadó felvásárlásáról, és hamarosan részvényenkénti 26 dolláros ajánlatot tesz majd a kintlevő részvényekre -- értesült az ügyhöz közeli forrásoktól a Wall Street Journal. Az ajánlat mintegy 2 milliárd dollárra értékeli a Take-twót, amelyek papírjai tegnap 24,91 dolláron zárták a tőzsdei kereskedést.

0

Megismételte 2006-os kiváló teljesítményét a Noreg

2008. március 13. 11:40

A kedvezőtlen piaci körülmények között is meg tudta ismételni remek 2006-os teljesítményét tavaly a Noreg, a vállalat lényegében változatlan, 505 millió forintos árbevétel mellett közel harmadával növelte a nyereségét, így 46 milliós eredménnyel zárta 2007-et. A szolgáltatások részaránya tovább növekedett az árbevételen belül, elsősorban az üzletbiztonsági tanácsadás terén elért 30 százalékos bővülésnek köszönhetően.

0

Rekord kereslet mutatkozik a videokártyák iránt, hengerel az NVIDIA

2008. március 11. 13:12

[Jon Peddie Research/HWSW] Összességében erős negyedik negyedévet zárt a videokártyák piaca, áll a Jon Peddie Research (JPR) legfrissebb jelentésében. A JPR adatai szerint az NVIDIA tovább növelte fölényét a bővítőkártyák terén az AMD-vel szemben.

0

Az Intelhez igazolt David Ditzel processzortervező veterán, a RISC és VLIW úttörője

2008. március 10. 13:43

Némileg meglepő módon az Intelhez igazolt David Ditzel, a számítástechnikai ipar egyik élő legendája -- írja a brit Register. Ditzel az utóbbi időkben a Transmeta szellemi atyjaként tevékenykedett, ahol egy kifejezetten egy alacsonyt fogyasztást megcélzó architektúra kifejlesztését vezényelte le, azonban saját végrehajtási problémáik és az Intel rendkívül agresszív válaszlépése következtében végül piaci bukásnak bizonyult a projekt.

0

Nem Bill Gates a leggazdagabb ember

2008. március 7. 14:52

[Forbes] Nem Bill Gates többé a világ leggazdagabb embere a Forbes legfrissebb listáján. A trón elvesztését leginkább a tőzsdéket, így a Microsoft papírjait is sújtó eladási hullám magyarázza, valamint a Microsoft Yahoora tett felvásárlási ajánlata, melyért a befektetők kevesebb mint két hét alatt 15 százalékos eséssel büntettek. A világ leggazdagabbja jelenleg Warren Buffett, a 77 éves híres amerikai befektető, akinek vagyona 62 milliárd dollárra becsülhető, és Bill Gates alapítványának legnagyobb támogatója.

0

Több mint félszáz gyártó standján razziáztak a CeBIT-en

2008. március 7. 10:39

[HWSW, Engadget] A jelek szerint nem a Meizu az egyetlen, melynek az olasz Societa Italiana per lo Sviluppo Dell Elettronica, S.p.A., azaz rövidebb nevén Sisvel szabadalomkezelő vállalat bezáratta egy kis időre a standját a lassan kapuit záró CeBIT-en: több mint félszázra rúg a licencproblémák, szabadalombitorlások miatt razziázott kiállítóhelyek száma.

0

Hatalmas piacot vízionál ultramobil chipjeinek az Intel

2008. március 6. 17:53

Hatalmas növekedési potenciált lát az Intel az internetre csatlakoztatott eszközökben -- így foglalható össze a vállalat elemzői konferenciájának fő üzenete. Paul Otellini elnök-vezérigazgató és csapata a hagyományos PC- és szerverpiacon túlmutató termékkategóriák dollármilliárdos igyekezte elkápráztatni a pénzügyi elemzőket.

0

Összeomlottak a NAND flash árak, drasztikus áresés a memóriakártyák és SSD-k terén

2008. március 6. 14:28

Beigazolódni látszanak a korábbi aggályok a NAND flash piac állapotával kapcsolatban. Az Intel a napokban tett közzé profitfigyelmeztetést a NAND árakra hivatkozva, annak ellenére, hogy abból a vállalat forgalmának csak töredéke származik. Ez brutális árösszeomlásra utal, ami természetesen rendkívüli ütemben olcsóbbá váló flash kapacitásokat jelent a vevők szempontjából.

0

A Sony kihúzza a negyven éves Trinitron tévék dugóját

2008. március 4. 13:18

A Sony bejelentette, hogy búcsút int az idén negyvenéves Trinitron tehnológiának, ebben a hónapban befejezi az ilyen képcsővel szerelt monitorok és televíziók gyártását, hogy a jövőben minden erőforrásával az LCD- és OLED megoldásokra összpontosíthasson.

0

Valószínűleg feladja a plazmagyártást a Pioneer

2008. március 4. 12:44

[Nikkei/Bloomberg/HWSW] Kivonul a plazmagyártásból a Pioneer, adta hírül ma a japán Nikkei üzleti napilap. A neves Kuro plazmatévék gyártója cáfolta, hogy végleges döntés született volna a kérdésben, a tőzsde és az elemzők azonban gyakorlatilag azonnal beárazták a lépést, és a cég papírjai több mint 10 százalékkal ugrottak meg.

0

Bekebelezi az E-Ten okostelefongyártót az Acer

2008. március 4. 10:46

Az Acer aláírta a vételi megállapodást, mely szerint bekebelezné az E-Ten Information Systems okostelefongyártót 291,3 millió dollárért. Az ACER, aki jelenleg a harmadik legnagyobb PC-gyártó, már korábban is jelen volt a piacon tenyérgépeivel, mostantól pedig az E-Ten Glofiish okostelefonokat is nagyobb sikerre viheti.

0

Az Európai Bizottság egyelőre aggódik a Tele Atlas felvásárlása miatt

2008. március 4. 10:28

[CNet] Tűzhöz közel álló források szerint az Európai Bizottság hivatalos iratban tájékoztatja hamarosan a TomTomot a Tele Atlas térképszolgáltató felvásárlásával kapcsolatos vizsgálatának eredményéről, melyben várhatóan a versennyel kapcsolatos fenntartásokat fogalmaznak majd meg. A navigációs vállalat korábban tájékoztatta a Bizottságot saját álláspontjáról, hogy a Tele Atlas felvásárlása miért nem csorbítaná a versenyt ezen a piacon.