Szerző: Bizó Dániel

2008. október 28. 10:48

Az IDC szerint is az Acer az EMEA PC-piac új királya - üstökösként robbant be az Asus

A Gartner mellett az IDC is úgy találta, hogy a harmadik negyedévben az Acer vette át az EMEA (Európa, Közel-Kelet, Afrika) szuperrégió PC-piacának vezető helyét. A Compaq beolvasztása óta ez az első alkalom, hogy megfosztották a tróntól a HP-t. A mutatványt az Acer szokásosan magas ütemű növekedése és a Packard Bell felvásárlása mellett a netbookok váratlanul nagy sikere tette lehetővé. Ennek megfelelően a kategóriát megteremtő Asus is szárnyalt.

[HWSW] A Gartner mellett az IDC is úgy találta, hogy a harmadik negyedévben az Acer vette át az EMEA (Európa, Közel-Kelet, Afrika) szuperrégió PC-piacának vezető helyét. A Compaq beolvasztása óta ez az első alkalom, hogy megfosztották a tróntól a HP-t. A mutatványt az Acer szokásosan magas ütemű növekedése és a Packard Bell felvásárlása mellett a netbookok váratlanul nagy sikere tette lehetővé. Ennek megfelelően a kategóriát megteremtő Asus is szárnyalt.

A Gartner két hete közölte, hogy az Acer elhódította a HP-tól az EMEA PC-piacának első helyét, ezt erősítik meg az IDC előzetes adatai is. Az Acer notebookszállításainak éves szinten 50 százalék feletti növekedési ütemére fejelt rá az Aspire One netbook, mely láthatóan hatalmas sikert arat főként Európában. Az Acer, mely rendkívül hatékony szervezeti felépítésével és a viszonteladók ösztönzésére fókuszáló értékesítési stratégiájával halmoz sikert sikerre, ebben még az Asusteket is megveri, szeptemberben 1,2-1,3 milliót értékesített az Aspire One mini notebookokból, míg riválisa októberre 700 ezer Eee PC eladásával számol.

Az Acer így egy év alatt 90,2 százalékkal több PC-t értékesített az EMEA piacokon, összesen több mint 5,9 milliót, amivel egyszerűen átugrotta a tavaly még 5,4 százalékponttal vezető HP-t -- jelenti az IDC. Az Acer a harmadik negyedévben 21,3 százalékát szerezte meg az EMEA PC-szállításoknak, ami 7,1 pontos emelkedés éves szinten. A HP bár 21,3 százalékkal növelte PC-szállításait, mely elérte az 5,2 milliót, részesedést vesztett, és 0,9 ponttal 18,7 százalékra szorult vissza. A teljes EMEA PC-piac 27 százalékkal 27,8 millió darabra nőtt, az Acer 10 országban vezet, a notebookok terén 16-ban.

A harmadik negyedév másik üstököse az Asustek, mely 805 ezerről 2 millió 60 ezerre növelte értékesítését, ami 156 százalékos növekedést jelent. Piacrészesedése ennek megfelelően megduplázódott, és 7,4 százalékot tett ki az IDC szerint. A valaha elektronikai bérgyártásból élő tajvani márka ezzel az EMEA PC-piac negyedik helyére kapaszkodott fel, megelőzve a Toshibát is, egyúttal a problémáktól béklyózott Dell sarkába érve. A Dell 13,1 százalékos növekedést követően 9,5 százalékra csúszott vissza, míg a Toshibának a 43,2 százalékos növekedéssel elért 5,8 százalék sem volt elég ahhoz, hogy maga mögött tartsa az Asusteket.

Nagyon széles az a skála, amin a állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról

fab

7

Chipgyártó nagyhatalommá válna India

2024. március 18. 12:39

A helyi politikai vezetés szerint van rá esély, hogy a következő néhány évben az ország bekerüljön az öt vezető ország közé.