eco@tech archívum - 2008 május

2008
május

0

Tőzsdére vonult az Externet

2008. május 30. 14:58

Tőzsdére vonult az Externet, a mai naptól a Budapesti Értéktőzsdén (BÉT) kereskednek a cég papírjaival. A vállalat célja a friss tőke jövőbeni bevonásával, hogy a magyar alternatív távközlési szolgáltatók konszolidációjában meghatározó szereplő legyen, és a jövőben gyorsan tudjon reagálni a piaci változásokra, mondta el Pórffy András elnök-vezérigazgató.

0

Bővíti debreceni telephelyét az IT Services Hungary

2008. május 30. 12:41

A rendszerintegrációra és informatikai outsourcingra összpontosító IT Services Hungary a T-Systems nemzetközi csoportjának magyar leányvállalata kibővíti tavaly létrehozott debreceni telephelyét. Az új, több mint 10 ezer négyzetméteres irodaépület alapkövét tegnap rakták le.

0

Ismét nyereséges volt a Novell

2008. május 30. 09:02

A várakozásoknál némileg jobb második negyedéves pénzügyi eredményekről számolt be a Novell. A vállalat bevétele stagnált, de legalább nyereséget tudott elérni.

0

Európa keményen megbünteti az Intelt

2008. május 28. 14:37

[Financial Times Deutschland/HWSW] Visszaélt piaci erejével az Intel -- így döntött az Európai Bizottság, értesült a német Financial Times Deutschland (FTD). A lap értesülései szerint Brüsszel nyár végén hozza majd nyilvánosságra a részletes határozatot, mely kemény csapást mér a chipgyártó óriásra.

0

Végleg bedobja a törölközőt az ABIT?

2008. május 28. 14:08

Tajvani pletykák szerint a Magyarországon is ismert ABIT alaplapgyártót 2006-ban megvásárló Universal Scientific Industrial (USI) azt fontolgatja, hogy kivonul az alaplap-piacról, mivel az eladások nem fedik az elvárásokat.

0

A piacnál gyorsabban növekedik a NetApp

2008. május 27. 13:48

A versenytársaknál gyorsabban növekedett a legutóbbi negyedévben a NetApp, amely a DNS Hungária révén már magyarországi disztribútorral is bír. A hálózati adattárolási berendezések gyártójaként ismertté vált cég éves szinten 17 százalékkal növelte forgalmát.

0

Vezércsere és erős nyereség a Vodafone csoportnál

2008. május 27. 12:18

Bejelentette lemondását a Vodafone csoport elnök-vezérigazgatója, Arun Sarin, aki július végétől vonul vissza. A világ második legnagyobb mobilszolgáltatója egyúttal várakozások feletti növekedésről és nyereségről számolt be a nehéz makrogazdasági körülmények közepette.

0

Az év végén felfuttatná OLED-kijelzői sorozatgyártását a Sony

2008. május 26. 15:13

[DigiTimes] Legkorábban a 2009-es üzleti évben, 2009 áprilisa és 2010 márciusa között teremhet meg a gyümölcse annak a 210 millió dolláros befektetésnek, amellyel a Sony még idén megkezdené a nagyobb méretű OLED-kijelzők sorozatgyártásának felfuttatását.

0

Általános áremelkedés jellemzi a számítástechnikai ipart

2008. május 23. 16:50

Általános áremelkedés jellemzi a számítástechnikai ipart jelenleg. A tajvani Digitimes számos híradásában több területen számolt be enyhe áremelkedésről, vagyis az év második felére lelassulhat a informatikában megszokott árcsökkenés, sőt, árkorrekciókat is tapasztalhatunk majd.

0

Megfosztotta szerverpiaci trónjától az IBM-et a HP

2008. május 23. 13:25

Letaszította trónjáról a szerverpiacot emberemlékezet óta vezető IBM-et a HP, legalábbis a Gartner első negyedéves adatai ezt állítják. Ezt a HP erős teljesítménye mellett az IBM szerverértékesítésének stagnálása is magyarázza.

0

Alig érzi az amerikai piaci gyengeségét a Lenovo

2008. május 23. 10:19

Az amerikai PC-piac gyengülését bőven ellensúlyozni tudta a Lenovo kínai és európai teljesítménye, így a vállalat a tavalyinál több mint kétszer nagyobb profittal zárta a negyedik pénzügyi negyedévét.

0

Uralja az LCD-kijelzők piacait a Samsung

2008. május 22. 15:40

A Samsung uralja a televíziók és monitorok piacát egyaránt, derül ki a DisplaySearch legfrissebb jelentéséből. A piackutató adatai alapján a dél-koreai vállalat tovább növelte fölényét a televíziók terén, és átvette a vezetést a monitoroknál is az idei első negyedévben.

0

A DNS Hungária lett a NetApp hazai disztribútora

2008. május 22. 14:15

A DNS Hungáriát nevezte ki disztribútorává a korábban Network Appliance néven ismert NetApp, amely a hálózati tárolók egyik vezető gyártója, a NAS-kategória éllovasa. A megegyezés értelmében a NetApp termékek teljes skáláját kínáló DNS Hungária a felelős a partneri hálózat kiépítéséért és a viszonteladók támogatásáért.

0

AMD: kétszeres piacrészesedés kellene a túléléshez

2008. május 22. 12:11

[IDG News Service/HWSW] A túléléshez a jelenleginél több mint kétszeres piacrészesedésre lenne szüksége a AMD-nek, áll egy amerikai bírósági dokumentumban, mely az Intel ellen folyó trösztellenes kereset részeként nyújtott be a vállalat.

0

Továbbra is stabil a HP teljesítménye

2008. május 21. 09:16

Közzétette második pénzügyi negyedévének eredményeit a HP. A bejelentés nem kavart nagy vihart, ugyanis az EDS felvásárlásának bejelentésekor a cég már nyilvánosságra hozta az előzetes sarokszámokat. A vállalat Mark Hurd vezetése alatt továbbra is stabil teljesítményt nyújt. Bár az amerikai eredményeken látszik a gazdasági helyzet bizonytalansága, a HP szerencséjére a forgalmának közel háromnegyede az USA-n kívülről érkezik, így a cég töretlenül nő. Minden üzleti egység látányosan javította teljesítményét és hatékonyságát is.

0

Steve Ballmer jelentette be az IT-szakemberképzés előmozdításáért létrehozott TITAN programot

2008. május 19. 15:15

A Magyar EU Fejlesztési Igazgatótanács, a magyar kormány, a parlamenti pártok képviselői és a Magyar Vállalkozásfejlesztési Alapítvány ünnepélyes keretek között együttműködési megállapodását írt alá a Microsoft által kezdeményezett TITAN (Tréning-keretprogram az Információs Társadalom Alkalmazkodóképességének Növelésére) program felkarolásáról. A TITAN célja a versenyképességet egyre inkább visszafogó szakemberhiány enyítése mellett a digitális írástudatlanság felszámolása, valamint a vállalatvezetők üzleti-informatikai továbbképzése.

0

Konszolidációs hullámot indíthat el a biztosítási szoftverek piacán az Oracle

2008. május 19. 13:23

A múlt héten bejelentett HP-EDS összeolvadásra koncentráló média agyonhallgatta, hogy az Oracle bejelentette a biztosítási kötvénykezelő szoftvereket fejlesztő AdminServer felvásárlását. Az ügylet pénzügyi részleteit nem hozták nyilvánosságra, a tranzakció várhatóan még az első félév során lezárul.

0

Világszerte folyamatosan nő az illegáis szoftverek aránya -- Magyarországon változatlan

2008. május 16. 08:27

Az IDC és a BSA közös kutatása szerint világszerte folyamatosan nő a kalózszoftverek aránya, ahogy a fejlődő piacokon egyre terjednek a számítógépek és az internet. Noha a vizsgált 108 ország közül 68-ban csökkent az illegális szoftverek aránya, ez nem tudta ellensúlyozni a villámgyorsan fejlődő piacokon üzemszerűen működő kalózkodást. Magyarországon a helyzet évek óta változatlan.

0

Az Intel grafikus chipjeit ekézi az NVIDIA - mert fél

2008. május 15. 18:01

Mint arról múlt héten lapunk is beszámolt, az Intel végre elkészítette DirectX 10 támogatást biztosító driverét integrált grafikus processzoraihoz, melyek közel két éve jelentek meg a piacon. Az NVIDIA nem hagyta ki az alkalmat, hogy az Intel chipjeinek grafikus teljesítményén köszörülje a nyelvét, sőt jövőbeni terveiket firtassa, ami jól jelzi egyúttal a két vállalat között növekvő feszültséget.

0

Hatalomátvételre készül a Yahoo! egyik részvényese

2008. május 15. 16:26

A Microsoft május elején közölte, hogy visszavonja a Yahoo! felvásárlására februárban tett ajánlatát, mivel a tárgyalások alapján nem lát számára elfogadható kimenetelt. Amint azt várni lehetett, egyes Yahoo! részvényesek frusztrációjukat fejezik majd ki a Yahoo! igazgatótanácsának viselkedésével kapcsolatban, van azonban, aki ennél is tovább megy: a Wall Street Journal ismeretei szerint egy részvényes puccsot szervez, hogy tárgyalóasztalhoz kényszerítse a Yahoo!-t.

0

Erőteljes növekedés mellett mélyült az Electronics Arts vesztesége

2008. május 14. 13:17

[Bloomberg/Gamesindustry.biz] A játékok fejlesztésébe ölt befektetések növekedése miatt tovább mélyült az Electronics Arts vesztesége. A világ legnagyobb videojáték-kiadója erőteljes árbevételt ért el utolsó pénzügyi negyedévében, és az elemzőket meglepő forgalmi előrejelzést tett közzé, várható nyereségessége azonban továbbra is csalódást kelt.

0

Újabb veteránok hagyják el az AMD-t

2008. május 14. 12:14

Ismét két felsővezető hagyja el az átszervezés alatt álló AMD-t. Az újabb változásnak voltak előjelei a vállalat nemrég tartott telekonferenciáján, ahol a médiának nem a korábban megszokott vezetők prezentálták a megváltoztatott szerverpiaci terméktervet.

0

Négy év múlva már félmilliárd GPS-es telefon találhat gazdára

2008. május 13. 13:11

[informationweek] Az ABI Research kutatása szerint a mobilszolgáltatók segíthetik legjobban a navigációra képes mobiltelefonok terjedését, melyek az automatikusan rendelkezésre álló visszirányú csatornán keresztül közösségi és szociális szolgáltatásokat is nyújthatnak majd.

0

Ügyvezetőként folytatja az Avaya hazai képviseletének élén Dancsi András

2008. május 13. 12:13

Ügyvezető igazgatóként folytatja munkáját az Avayánál Dancsi András, akinek a feladata a marketing és értékesítési folyamatok irányítása mellett az Avaya képviselete a magyar piacon, míg Rohály Gábor ügyvezető igazgató a személyügyi, jogi és adminisztratív feladatokért felelős.

0

Frissítve: Összeolvad a HP és az EDS

2008. május 13. 09:09

A HP hivatalosan is megerősítette azt a Wall Street Journal által megszellőztetett hírt, miszerint tárgyalásokat folytat az EDS-sel a két cég összeolvasztásáról. [Frissítés: A HP bejelentette, hogy részvényenként 25 dollárért, összesen 13,9 milliárd dollárért felvásárolja az EDS-t, a tranzakció várhatóan a második naptári negyedévben zárul le. Az EDS a HP irányítása alatt, de önálló egységkény működik tovább, márkanevét is megtartja (EDS -- an HP Company), vezetője Ronald A. Rittenmeyer marad, aki közvetlenül Mark Hurd, a HP elnök-vezérigazgatójának beosztottja lesz.]

0

A notebook SSD-piac felét akarja magának a Toshiba

2008. május 10. 12:13

[Nikkei Microdevices/HWSW] A notebook SSD-piac legalább felére pályázik a Toshiba, mondta el a vállalat elnök-vezérigazgatója a Nikkei értesülései szerint. Nisida Acutosi a vállalat stratégiai megbeszélésén közölte ezt az egybegyűltekkel, és e célkitűzés mögé felsorakoztatta a különböző részlegeket is, elvárva támogatásukat.

0

Megtámadta a 899 millió eurós bírságot a Microsoft

2008. május 10. 11:31

Fellebbezést nyújtott be a Microsoft az Európai Bizottság által februárban kiszabott rekordméretű, 899 millió eurós bírsággal kapcsolatban, így annak jogosságáról az Európai Bíróság fog majd dönteni, mely procedúra vélhetően éveket emészt majd fel.

0

Stagnál a Magyar Telekom, költségcsökkentésekkel növeli nyereségét

2008. május 8. 17:22

Olvadt a T-Com, stagnált a T-Mobile árbevétele az első negyedévben, derül ki a Magyar Telekom gyorsjelentéséből. Ennek ellensúlyozására a vállalat folyamatosan fokozza költséghatékonyságát, így működésének nyeresége ennek ellenére erőteljes emelkedést mutatott.

0

A Facebookot környékezi a Microsoft

2008. május 8. 16:06

A Yahoo! felvásárlásnak sikertelenségét követően a Microsoft más lehetőségek után néz. Az AllThingsDigital online technológiai magazin értesült először, hogy a szoftveróriás képviselői megkeresték a Facebookot, nyitottak lennének-e tárgyalásokra egy esetleges eladással kapcsolatban -- a hírt azóta többek között a testvérlap Wall Street Journal forrásai is megerősítették.

0

Sony: a PlayStation 3 maga mögé utasította Európában az Xbox 360-at

2008. május 7. 15:41

Maga mögé utasította Európában az Xbox 360-at a PlayStation 3, közölte a Sony. A vállalat vezetői egy Londonban tartott céges rendezvényen beszéltek az eddig elért eredményekről és célkitűzéseikről, egyúttal elismerték, hogy a konzol rajtja nehézkes volt.

0

Jó első negyedévet zárt a Garmin

2008. május 7. 14:20

Továbbra is dinamikusan növekszik a Garmin bevétele, 2008 első negyedévében 35 százalékkal volt magasabb, mint az előző év hasonló időszakában. Az átlagot az ázsiai piac javította, mely 100 százalékos arányban nőtt, de az európai piac is kitett megáért 43 százalékkal.

0

Dél-koreai sikerrel zárult a mobilpiac első negyedéve

2008. május 7. 11:53

A bizonytalan világgazdasági környezet ellenére egészséges első negyedévet zárt összességében mobiltelefonok piaca, a gyártók teljesítménye azonban zilált képet mutat. A Motorola szabadesésben, de szenvedett a Sony Ericsson is, a nyertesek közé tartozik ugyanakkor a Samsung és az LG is.

0

Megnyugtató a Cisco harmadik negyedéves teljesítménye

2008. május 7. 11:12

Egészségesen nőtt a Cisco negyedéves bevétele, a nyereséget azonban lehúzták a felvásárlásokkal kapcsolatos kiadások. A jelenlegi negyedévre vonatkozó előrejelzés visszafogott volt, de megfelelt az elemzői várakozásoknak. A bejelentés nyomán 1 százalékkal nőtt a részvényárfolyam.

0

Dollármilliárdok tűntek el a DRAM-piacról, minden gyártó veszteséges

2008. május 6. 16:51

Az összes DRAM-gyártó veszteséget volt kénytelen elkönyvelni az első negyedévben, miután a piac közel 40 százalékkal esett vissza a tavalyi hasonló időszakhoz képest, becsli az iSuppli kutatócég. Az adatok alapján számos gyártó a fenntarthatatlanul alacsony DDR2 árak ellenére is agresszívan növeli termelését, hogy a többiek kárára javítson helyzetén.

0

Larry Ellison a legjobban kereső technológiai csúcsvezető

2008. május 6. 14:19

A Forbes magazin összesítése szerint 2007-ben Larry Ellison, az Oracle társalapítója és elnök-vezérigazgatója volt a legjobban kereső informatikai csúcsvezető. Bár Ellison 2007-es fizetése mindössze 1 millió dollár volt, részvényopciók és más juttatások révén összesen 192 millió dollárt, azaz nagyjából 31 milliárd forintot vihetett haza.

0

Az AMD kiterjeszti az Intel ellen indított antitröszt-pert

2008. május 6. 10:29

[WSJ/HWSW] Az AMD újabb keresetet nyújtott be az Intel ellen indított trösztellenes perben, amelyben azt igyekszik bizonyítani, hogy a világ legnagyobb félvezetőgyártója törvénytelen eszközökkel próbálja meg kiszorítani processzorait a vezető PC-gyártók konfigurációiból.

0

Továbbra is olvad a Radeonok részesedése, de közeleg az R700

2008. május 5. 15:23

Vegyes megítélésű első negyedévet zárt a PC-s grafikus chipek piaca. A szállítások a vártnál nagyobb mértékben estek vissza a negyedik negyedévhez képest, éves összehasonlításban ugyanakkor remek mutatókat produkáltak.

0

Lassul a növekedés az Alerantnál

2008. május 5. 12:59

A 2007-es évet 1,8 milliárd forintos forgalommal zárt az elsősorban alkalmazásfejlesztéssel és -integrációval foglalkozó Alerant. A tavalyelőtti 48 százalékos növekedés most ugyan 12 százalékosra lassult, de a cég elégedett a mutatott teljesítménnyel.

0

Képtelen a növekedésre a Sun Microsystems

2008. május 2. 16:37

Közzétette a 2008 három hónapjára eső harmadik pénzügyi negyedévének eredményeit a Sun Microsystems. A vállalat bevétele enyhén csökkent, miközben a MySQL felvásárlásával kapcsolatos költség és egy adótartalék miatt a tavalyi enyhe nyereség után most veszteségbe fordult a mérleg. A vállalat 2500 dolgozó leépítésével próbálja még tovább faragni a költségeit -- a tőzsde rosszul fogadta a híreket.