Szerző: Bodnár Ádám

2008. október 7. 13:12

A hitelválság fenyegeti az SAP-t is

Az SAP a gazdasági nehézségekre hivatkozva közölte, harmadik negyedéves pénzügyi eredményei a várakozások alatt maradnak, ugyanis a pénzügyi krízis közepette számos vevő egyszerűen eltolta, elhalasztotta a megrendeléseket.

[HWSW] Az SAP a gazdasági nehézségekre hivatkozva közölte, harmadik negyedéves pénzügyi eredményei a várakozások alatt maradnak, ugyanis a pénzügyi krízis közepette számos vevő egyszerűen eltolta, elhalasztotta a megrendeléseket.

Az üzleti szoftverek gyártóit eddig nemigen érintették a gazdasági élet gyenge periódusai. Az ERP-rendszereket elsősorban azért vásárolják, mert hatékonyságnövekedést várnak tőlük, így a legtöbb helyen megmentőként, a versenyelőny zálogaként tekintenek a vállalatirányítási megoldásokra. A hitelválság miatt azonban most váratlanul rossz helyzetbe került az SAP, ugyanis az ügyfelek a bevezetések jelentős részét hitelből finanszírozzák, a jelzáloghitelezési krízis azonban sokak számára elvágta ezt a forrást.

Henning Kagermann, az SAP elnök-vezérigazgatója szerint szeptember utolsó két hetében fordult váratlanul rosszra a dolog, ahogy a pénzügyi helyzettel kapcsolatos aggodalmak egyre fokozódtak."Az elmúlt hetek piaci fejleményei drámaiak és aggodalmasak voltak sok cég számára. Ezek a kétségek az üzleti tevékenység váratlan és látványos megtorpanását hozták a negyedév végén" -- mondta egy hétfői sajtótájékoztatón az SAP első embere. "Sok ügyfélnél befagyasztották az IT költségeket, főképp közepes vállalatoknál, ahol a likviditás és a finanszírozás jelentős ügyek."

A német szoftvercég a harmadik negyedévben 740-750 millió eurós bevételre számít új licencek értékesítéséből, ami a megelőző év azonos időszakához képest mindössze 4-5 százalékos növekedést jelent, szemben a 20 százalékos elemzői várakozással. A szoftverlicencekből és szolgáltatásokból (pl. támogatás) származó bevételt 1,97 és 1,98 milliárd euró közé várja az SAP, ami 13-14 százalékos éves növekedésnek felel meg.

A nagy kérdés az, hogy az SAP példája ragadós lesz-e, a többi szoftvercéget mennyire érinti a pénzügyi válság. Júniusban véget ért negyedévében az SAP még a vártnál jobb eredményekről adott számot, de az üzleti szoftverek piacán legnagyobb rivális Oracle is szárnyaló teljesítményt mutatott be az augusztusban véget ért három hónapban.

Nagyon széles az a skála, amin a állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról

fab

5

Chipgyártó nagyhatalommá válna India

2024. március 18. 12:39

A helyi politikai vezetés szerint van rá esély, hogy a következő néhány évben az ország bekerüljön az öt vezető ország közé.