eco@tech archívum - 2008 február

2008
február

0

Huszadik születésnapját ünnepli a HP DeskJet

2008. február 29. 12:57

A HP közkedvelt tintasugaras nyomtatócsaládja tegnap ünnepelte két évtizedes piaci jelenlétét. Az eltelt húsz év alatt nem csak a nyomtatók percenkéntfejlődését kísérhettük figyelemmel, hanem az árak meredek, mondhatni drasztikus csökkenését is.

0

A Dell az elemzői kritikák ellenére magabiztosan nyomul ismét előre

2008. február 29. 12:48

Az elemzői várakozások alatti negyedéves mutatókról adott számot a Dell, aminek hatására a cég papírjai határozott süllyedésnek indultak a tőzsdén kívüli kereskedésben, majd némileg magukhoz tértek és stabilizálódtak. A világ második legnagyobb PC- és szervermárkája ugyanakkor elégedett saját teljesítményével, és a számok alapján számottevő eredményeket sikerült elérni az amerikai kiskereskedelmi csatornákban.

0

A költségkontrollnak köszönhetően újra nyereséges a Novell

2008. február 29. 08:28

Az elemzői várakozásoknál jobb pénzügyi eredményekről számolt be tegnap a Novell, a vállalat hosszú idő után végre nyereséget tudott termelni, ami a költségek leszorításának köszönhető. Miután a cég megemelte éves kilátásait, részvényárfolyama közel 5 százalékkal erősödött.

0

A saját notebookgyártásban hisz a Lenovo, nem a kiszervezésben

2008. február 28. 15:05

A vezető notebookmárkákkal ellentétben a Lenovo a saját, házon belüli gyártásban hisz, mondta el a ThinkPad X300 párizsi rajtján a vállalat európai tevékenységért felelős alelnöke, Milko van Dujil. Véleménye szerint ezzel versenyelőnyre tehetnek szert a riválisokkal szemben, melyeket főleg tajvani és koreai gyártók szolgálnak ki.

0

Újabb gigászi büntetést kapott a Microsoft

2008. február 27. 14:22

Hatalmas, 899 millió eurós büntetéssel sújtotta az új Windows Server, SQL Server és Visual Studio ma esti nagyszabású bejelentésére készülő Microsoftot az Európai Bizottság, az indoklás szerint a vállalat nem tett eleget a négy évvel ezelőtti trösztellenes ítéletben rá kirótt kötelezettségeknek.

0

Könnyebb beszélni a környezettudatosságról, mint megvalósítani

2008. február 27. 13:16

Szívesen beszélnek a környezetvédelemről, a környezettudatosságról a magyar vállalatok, de tenni még csak kevesen hajlandók érte -- derül ki abból a kutatásból, amelyet a GKIeNet készített a Sun Microsystems megbízásából. A reprezentatív felmérés az 50-nél több alkalmazottat foglalkoztató hazai vállalatokra terjedt ki, az adatfelvétel során a GKIeNet 750 vállalati felsővezetőt keresett meg.

0

A tíz legkívánatosabb kalózszoftver

2008. február 26. 11:01

A Software & Information Industry Association (SIIA) közzétette listáját, melyben csokorba szedte a kalózpiac legkívánatosabb szoftvereit. A leggyakrabban másolt szoftverek változatlanul a felhasználói programok közül kerültek ki, beleértve a szövegszerkesztő és táblázatkezelő irodai alkalmazásokat és weboldaltervező szoftvereket, valamint biztonsági alkalmazásokat.

0

Ötödével nőtt a legnagyobb magyar SAP-forgalmazó bevétele

2008. február 26. 08:25

Huszonkét százalékos növekedés után több mint 1,5 milliárd forintos árbevételt ért el tavaly a legnagyobb hazai SAP-forgalmazó, a HostLogic, amely az SAP Hungary évindító partnertalálkozóján a legtöbb All-in-One ügyfelet szerző cégnek járó díjat is elnyerte.

0

A HP húzta a szerverpiacot 2007 során - látótávolságban az IBM

2008. február 25. 11:47

[Gartner/Real World Tech] Befutottak a Gartner szerverpiaci számai, melyekből kiderül, hogy bár csökkenő előnnyel, árbevétel alapján továbbra is az IBM maradt a világ vezető szervergyártója, miközben a legtöbb rendszert toronymagasan a HP értékesítette.

0

Nem lehet a kínaiaké a 3Com

2008. február 22. 12:21

[WSJ/HWSW] Politikai harc áldozata lett a 3Com magántőkés kivásárlása, a hálózati eszközeiről ismert amerikai céget a Bain Capital és a kínai Huawei vette volna meg 2,2 milliárd dollárért. A felek most azonban visszavonták a külföldi cégek amerikai befektetéseit vizsgáló CFIUS (Committee on Foreign Investment in the U.S.) bizottság elől a jóváhagyási kérelmet, miután világossá vált, hogy nem fogják megkapni.

0

Beértek a BalaBit fejlesztései: remek évet zárt a cég, és még jobb előtt áll

2008. február 22. 10:33

Nagyszerű évet zárt és még jobb elé néz a biztonsági megoldásairól ismert BalaBit IT Security. A pár éve egyetemisták által alapított cég 465 millió forintos bevételt ért el 2007-ben, ami 52 százalékos növekedést jelent. Györkő Zoltán üzletfejlesztéi igazgató szerint 2008-ban akár ennek kétszeresét is elkönyvelheti a cég.

0

Adókedvezménnyel dolgoztathatók Magyarországon a szoftverfejlesztők

2008. február 21. 09:52

[IVSZ] A szoftverfejlesztő bérköltsége után 10 százalékos adókedvezményre jogosultak a cégek, de kis és középvállalkozások további 15 százalékos adókedvezmény igénybe vételére jogosultak -- olvasható az IVSZ honlapján . A kedvezmény a nyereséges, társasági adót fizető szoftverfejlesztő társaságoknál szélsőséges esetben akár a bérköltség 25 százalékos mérsékelését is lehetővé teszi.

0

Eladja PC-gyártását a Sanmina-SCI, közte magyar kapacitásának egy részével

2008. február 20. 14:47

Kivonul a PC-gyártásból a Sanmina-SCI szerződéses elektronikai gyártó, mely a vállalat magyarországi tevékenységét is érinti. Az világszerte több tucat komplexummal rendelkező amerikai cég a tajvani Hon Hai Precision (Foxconn) tulajdonába tartozó Foxteqnek. A Sanmina egy mexikói üzemét a Lenovónak értékesítené, mellyel a PC-gyártó észak-amerikai tevékenységét erősítené. A Sanmina ügyfelei közé tartozik a HP, az IBM és a Lenovo, valamint a Nokia és a Cisco is.

0

Kétszázmillió dollárt pumpál az OLED-kijelzők fejlesztésébe a Sony

2008. február 20. 11:47

[DailyTech] Szerves kijelzőkön keresztül láthatják a jövőt a Sony vezetői, a japán vállalat bejelentette, hogy 200 millió dollárt fektet be a technológiába, hogy az nagyobb méretű panelek képében is elérhetővé váljon. A Sony volt az első, mely OLED-es televíziót dobott piacra, természetesen horror áron és jelképes méretben.

0

Csökkent a Montana bevétele tavaly

2008. február 20. 09:51

A 2006-ban elért 4,1 milliárdos bevétel után mindössze 3,8 milliárdos forgalommal zárta 2007-et a Montana Zrt., valamint információbiztonságra szakosodott leánya, a Noreg Kft. A csoport nyeresége 100 millió forint körül stagnált.

0

Ismét nagyot alakított a HP

2008. február 20. 09:16

A Hurd-korszakban megszokott jó teljesítményt mutatta be a januárban véget ért első negyedévben a HP, a vállalat bevétele és nyeresége is a várakozások felett növekedett. A cég máris megemelte éves kilátásait, a befektetők több mint 4 százalékos árfolyamemelkedésnek örülhettek.

0

Átlag felett növekedett Magyarországon a HP

2008. február 19. 12:51

Az anyavállalat ma este esedékes első negyedéves eredménybejelentését megelőzve a HP Magyarország közölte, a novemberben kezdődött, januárban véget ért időszakban 19 százalékos forgalomnövekedést ért el, ami a piaci átlagnál nagyobb ütemű bővülést jelent. Az előző év hasonló időszakához képest a személyi számítógépekért felelős divízió 28 százalékos, a Technológiai Szolgáltatások üzletág 15 százalékos, a Nyomtatási és Képalkotári részleg pedig 8 százalékos növekedést ért el

0

A MySpace tulajdonosával tárgyal a Yahoo!

2008. február 18. 16:24

[The New York Times/HWSW] Tárgyalásokat folytat a Yahoo! a News Corporationnel, a világ legnagyobb médiakonglomerátumával annak érdekében, hogy elkerülje a Microsoft általi felvásárlást, de legalábbis felsrófolja az árat -- írja a New York Times.

0

Arabok sietnek a Linux-ellenes hadjáratot elbukó SCO segítségére

2008. február 18. 15:29

Úgy tűnik, magánkézbe kerül a Linux elleni jogi hadjáratáról elhíresült SCO, amely szeptemberben kért csődvédelmet, miután két bírósági ítéletet követően minden reális esélyét elvesztette, hogy bevételre tegyen szert pereskedései révén, sőt, hatalmas büntetések előtt áll, emellett közel 40 millió dollár jogtalanul beszedett licencdíjat is vissza kell fizetnie.

0

Harmadik helyét betonozza a kamerapiacon a Samsung

2008. február 18. 14:10

[Digitimes] A digitális fényképezőgépek piacán meghatározó szereplővé válna idén a koreai Samsung Electronics, a vállalat 15 millió fényképezőgépet adna el 2008-ban a vásárlóknak. Amennyiben sikerülne ennyi kamerát eladni, a dobogó harmadik helyére betonozhatná be a lábát a dél-koreai elektronikai óriás.

0

Egyre több informatikai szállító válik "zölddé" -- de miért?

2008. február 18. 10:48

Az IT-szállítók hirtelen zölddé válásának legfontosabb oka az ügyfelek elvesztésétől és a kormányzati szabályozástól való félelem, a környezetvédelmi szempontok szinte egyáltalán nem játszanak szerepet. Noha a cégvezetők egyetértenek azzal, hogy csökkenteni kellene a környezetterhelést, közel háromnegyedük úgy gondolja, vállalatának tevékenysége nem különösebben szennyező -- derül ki a PricewaterhouseCoopers által elkészített tanulmányból , amely közel 150 felsővezetővel készített interjún alapul.

0

Microsoftos veteránnal erősít a Vodafone

2008. február 15. 10:16

A Microsoftos veterán átcsábításával erősít a Vodafone: a 17 éve redmondi óriásnál dolgozó, a mobil üzletág (Mobile Communications Business, MCB) vezető alelnöki tisztét is betöltő Pieter Knook a Vodafone mobil internetes stratégiájának kidolgozásához nyújt majd segédkezet.

0

Razziát tartott Brüsszel az Intelnél és a Media Marktnál is

2008. február 13. 14:33

[Associated Press/HWSW] Az európai versenyhatóság emberei ütöttek rajta az Intel müncheni irodáján kedden, amit az Európai Bizottság és az Intel szóvivői is megerősítettek -- ezzel párhuzamosan számos áruházláncban is megjelentek a nyomozók. Az átfogó razzia célja olyan dokumentumok lefoglalása volt, melyek az Intel versenyellenes magatartására szolgáltatnak bizonyítékokat.

0

Jelentősen lassul a globális IT-piac 2008-ban

2008. február 12. 14:59

Elsősorban az Egyesült Államok gyengélkedése következtében a Forrester Research csökkentette a globális IT-piac kilátásait 2008-ra. A piackutató azért kényszerült korábbi várakozásainak módosítására, mert az amerikai gazdaság a vártnál rosszabb formában van, és az idei első két-három negyedévet enyhe recessziós helyzet jellemezheti. Mindez azonban nem jelenti majd az informatikai kiadások csökkenését, mindössze a növekedés lassulásáról van szó, szögezik le.

0

Rekord forgalom és nyereség az Acernél

2008. február 12. 14:31

[Bloomberg/HWSW] A Gateway felvásárlásának követően rekordméretűre ugrott az Acer nyereségessége a negyedik negyedévben, ennek mértéke ugyanakkor az árbevétellel együtt elmaradt az elemzői konszenzustól. A tajvani vállalta optimista 2008-cal kapcsolatban, és a piaci ütem másfélszeresével kívánja növelni notebookszállításait.

0

A Yahoo! elutasítja a Microsoft ajánlatát, de nagy a nyomás a vezetőkön

2008. február 11. 11:49

[The Wall Street Journal/HWSW] Hétfői válaszában elutasítja a Microsoft felvásárlási ajánlatát a Yahoo! igazgatótanácsa, írja a Wall Street Journal (WSJ). A dotkom cég vezetősége ugyanis úgy találta, hogy a Redmond által kínált ár elfogadhatatlanul alacsony -- ami nem túl meglepő, tekintve a vállalat a Microsoft közeledésére már korábban is tanúsított elutasító magatartását. Belsős források szerint a Microsoft bár elszánt, egy ellenséges felvásárlási kísérlet a legutolsó opciók közé tartozik.

0

Szép summát zenélt össze az Activision

2008. február 8. 09:14

Négyötödével nőtt a második legnagyobb független játékkiadó, az Activision bevétele a legutóbbi negyedévben, a vállalat nyeresége pedig megduplázódott, köszönhetően a Guitar Hero III óriási sikerének, de a Call of Duty 4 is kiemelkedően teljesített és a tavalyi év legnagyobb példányszámban eladott videojátéka lett.

0

Elkelt a fényképezők arcfelismerőjét fejlesztő FotoNation

2008. február 7. 16:54

Véglegesítette az akvizíciós tárgyalásokat a digitális fényképezőgépek arcfelismerő autofókusz-kiterjeszésének szállítójával, a Tessera Technologies, melynek értelmében utóbbi cég tulajdonába kerül a mobiltelefon- és digitális fényképezőgép- alkalmazások fejlesztője, a FotoNation.

0

Szép negyedéves eredények, borús kilátások a Ciscónál

2008. február 7. 10:40

Szép negyedéves eredményeket ért el a Cisco, azonban a hálózati piac éllovasa arra számít, hogy a megrendelések visszaesnek, ahogy az amerikai és európai a vállalatok a gazdasági bizonytalanság miatt visszafogják technológiai kiadásaikat. A jelenlegi negyedévre mindössze 10 százalékos bevételnövekedést vár a Cisco, ami lényegesen alacsonyabb a korábban prognosztizált 12-17 százaléknál. A részvényárfolyam a bejelentést követően közel 8 százalékkal zuhant.

0

Dobogós lett a magyar notebookpiacon az ASUS

2008. február 6. 17:38

Erős évet zárt az Asustek tavaly a notebookpiacon. A tajvani vállalat a piacét közel kétszeresen meghaladó ütemben volt képes növelni szállításait globálisan, Közép-Kelet Európa pedig igazi erősségének számít. A vállalat Magyarországon dobogós helyezést ért el.

0

Bedőlt a Yahoo előfizetéses zeneletöltő szolgáltatása is

2008. február 6. 14:19

[DailyTech] Bár komoly sikereket ért el, a Yahoo saját előfizetéses zeneletöltő szolgáltatása, a Yahoo! Music Unlimited alól is kirántotta a szőnyeget. A vállalat megállapodást kötött a RealNetworksszel, mely szerint a rivális Rhapsodyt kínálja majd weboldalán keresztül, és ide migrálják át a jelenlegi Yahoo Music Limited előfizetőket is. A megállapodás pénzügyi részletei nem ismertek.

0

Február közepéig lehet jelentkezni a BME 24 órás programozóversenyére

2008. február 6. 12:35

Február 17-én éjfélig lehet nevezni a VIII. BME Nemzetközi 24 órás Programozóversenyre a rendezvény hivatalos weboldalán, ahol háromfős csapatok jelentkezését várják, de aki még nem talált társakat, annak is érdemes jelentkeznie, ugyanis az oldalon csapattagokat is lehet keresni.

0

Torvalds: a Microsoft csak blöfföl a szabadalmakkal

2008. február 5. 14:30

[IDG News] Linus Torvalds, a Linux atyja és a kernel jelenlegi karbantartója szerint a szoftverszabadalmak károsak, ugyanis egyáltalán nem szolgálják a szabadalmak eredeti célját, sőt kontraproduktív módon bizonytalanságot keltenek, és gátolhatják az innovációt. A fejlesztő úgy gondolja, a Microsoft csak blöfföl, mikor szabadalomsértésről beszél a Linux kapcsán, és nem venné a bátorságot, hogy valóban jogi útra terelje vélt megkárosítását.

0

A Google és a Cisco a legjobb amerikai munkahelyek

2008. február 4. 17:25

[Fortune/HWSW] A Google végzett a neves Fortune magazin legjobb munkahelyeket összeállító listájának élén, míg a technológiai cégek közül a Cisco Systems lett a második, és a Qualcomm chiptervező a harmadik. Érdekes módon a hazai és régiós versenyeken rendre élen végző Microsoft a Fortune szerint csak a 86. az Államokban.

0

Google: a Microsoft ismét monopóliumot akar építeni

2008. február 4. 12:47

[HWSW/Wall Street Journal] Nem hagyja szó nélkül a Google a Microsoft Yahoora tett 44,6 milliárd dollár értékű felvásárlási ajánlatát. A világ vezető keresője minden jel szerint igyekszik megtorpedózni az ügylet létrejöttét, aminek érdekében a médiát, lobbierejét és üzleti lehetőségeit is beveti. Miközben elemzők azt értékelik, hogy egy egyesült Microsoft-Yahoo vajon eredményesen tudná-e felvenni a harcot, addig a Google szerint a Microsoft az internet nyíltságát fenyegeti, és monopóliumra tör.

0

A HP és az Acer éve volt 2007 a notebookpiacon

2008. február 1. 14:50

[Digitimes/IDC] Harmadával duzzadt tavaly a világszerte értékesített notebookok száma, áll az IDC legfrissebb jelentésében. A szállítók versenyét toronymagasan a HP nyerte meg, leszakítva magáról a Dellt, mely az év egészében is elvesztette második pozícióját a feltörekvő Acerrel szemben.

0

Feltámadtak a Radeonok a notebookpiacon

2008. február 1. 12:48

[Jon Peddie Research/HWSW] Régóta nem látott negyedik negyedévet zárt a grafikus processzorok piaca, áll a Jon Peddie Research (JPR) jelentésében. A három vezető szállító mind talált magának erősséget, miközben a kisebb szereplők megszenvedték az elmúlt egy évet.