Szerző: Bizó Dániel

2008. október 22. 18:02

Drasztikus leépítések és megszorítások a stagnáló Yahoo!-nál

[Bloomberg/HWSW] A várakozásoknak megfelelően rossz harmadik negyedévet zárt a Yahoo!. A vállalat árbevétele stagnált a dollár gyengesége és a dinamikus piaci növekedés ellenére is, nyeresége harmadára zuhant. A cég drasztikus létszámcsökkentéssel igyekszik megfogni költségeit, melyre elemzők szerint szüksége is van az elhízott vállalatnak.

[Bloomberg/HWSW] A várakozásoknak megfelelően rossz harmadik negyedévet zárt a Yahoo!. A vállalat árbevétele stagnált a dollár gyengesége és a dinamikus piaci növekedés ellenére is, nyeresége harmadára zuhant. A cég drasztikus létszámcsökkentéssel igyekszik megfogni költségeit, melyre elemzők szerint szüksége is van az elhízott vállalatnak.

A Yahoo! forgalma az elmúlt három hónapban stagnált, 1,79 milliárd dollárt tett ki, mely mindössze 1 százalékkal haladja meg az egy évvel korábbit, és valamivel alacsonyabb a második negyedévesnél. A cég megnövekedett működési költségei miatt azonban üzemi nyeresége 53 százalékkal esett vissza, adózott eredménye pedig 64 százalékkal 54,4 millió dollárra. A cég nettó árbevétele, vagyis a hirdetési partnereknek kifizetett jutalékokat követően 1,33 milliárd dollárra rúgott, ami szintén mindössze 3 százalékos emelkedés.

A stabil és magas, közel 57 százalékos bruttó profithányad azt jelzi, nem árazási nyomás nehezedik a cégre, a Google által lejelentett 31 százalékos növekedés pedig a piac bővüléséről árulkodik. Nincs gond a cég tevékenységének egészségességével sem, mintegy 350 millió dollár friss készpénzt termelt ki -- a cég egyszerűen képtelen növekedni, ami igen nyugtalanító. Az év egészére vonatkozó előrejelzését is lefelé módosította a vállalat, jelenleg 7,18 és 7,38 milliárd dollár közé eső forgalmat prognosztizál, míg korábban legalább 7,35-öt várt. Elemzők szerint a dotkom vállalatnál jelentős bürokratikus túlsúly épült ki az évek során.

Valószínűleg így látta ezt a Jerry Yang alapító és elnök-vezérigazgató által vezetett menedzsment is, ugyanis legalább 1500 alkalmazott elbocsátását jelentették be a negyedéves riporttal egy időben. Ez a teljes létszám 10 százalékát jelenti, vagyis a cégnél mintegy 15 ezren dolgoznak. Összehasonlításképpen a több mint háromszor nagyobb árbevételt realizáló Google-nél nagyjából 20 ezren, mindössze harmadával többen, vagyis egy alkalmazottjára több mint 2,3-szor több árbevétel jut. A Yahoo! az átszervezésektől és leépítésektől évente 400 millió dollár megtakarítását várja. A bejelentésre pozitívan reagált a tőzsde, a cég papírjai erősödésnek indultak. A részvények jelenleg 12,5 dolláron álltak -- a Microsoft az év első felében tett felvásárlási kísérletekor 33 dollárt is ajánlott, ezt azonban akkor kevesellte a cég vezetősége.

A Yahoo! egyúttal racionalizálni kívánja elburjánzott beszállítói hálózatát, és készpénzt igyekszik felhalmozni felvásárlásokhoz. A cég fel akar készülni egy esetlegesen elhúzódó recesszióra, miközben nyitva hagyná a lehetőséget stratégiai felvásárlásokhoz, mellyel elsősorban méretgazdaságosságra kívánna szert tenni. Iparági információk alapján a cég az AOL felvásárlását tervezi, mellyel jelentősen növelné tömegét az Egyesült Államokban, mely a világ legnagyobb online hirdetési piaca. Az AOL-lel egyesülve messze a legtöbb látogatót vonzanák oldalai a tengerentúlon. Egy felvásárlás ugyanakkor kockázatokat is hordozna, ugyanis a grafikus hirdetésekre fordított költések vártnál rosszabb alakulása esetén ráfizetne az ügyletre.

Nagyon széles az a skála, amin a állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról

fab

7

Chipgyártó nagyhatalommá válna India

2024. március 18. 12:39

A helyi politikai vezetés szerint van rá esély, hogy a következő néhány évben az ország bekerüljön az öt vezető ország közé.