Szerző: Bodnár Ádám

2008. október 16. 08:31

Üzleti alkalmazásokban erősít itthon is az Oracle

Az Oracle itthon is nagy hangsúlyt fektet az alkalmazás-üzletág fejlesztésére. Az anyavállalat szinte hetente vásárol fel egy-egy céget ezen a területen, elsősorban az akvizícióknak köszönhető, hogy a legutóbbi pénzügyi évben a cég 2,4 milliárd dolláros bevételt ért el új alkalmazás-licencek értékesítéséből -- ez az új licencbevételeknek már közel harmada.

[HWSW] Az Oracle itthon is nagy hangsúlyt fektet az alkalmazás-üzletág fejlesztésére. Az anyavállalat szinte hetente vásárol fel egy-egy céget ezen a területen, elsősorban az akvizícióknak köszönhető, hogy a legutóbbi pénzügyi évben a cég 2,4 milliárd dolláros bevételt ért el új alkalmazás-licencek értékesítéséből -- ez az új licencbevételeknek már közel harmada.

Egyre több szoftver, partner és ügyfél

Magyarországi adatokat, bevételi arányt nem árult el a HWSW-nek Blahut Boglárka, az Oracle alkalmazás-üzletágának kereskedelmi vezetője, csupán annyit mondott, hogy ez a terület "növekedik". Blahut szerint ma már a hazai piac túl van az "ERP 1.0" korszakon, a vállalatok az alapfunkciók mellett, illetve egyre inkább igénylik bizonyos funkcionális területek, illetve a speciális iparági igények lefedését, amely világszinten az Oracle akvizíciós stratégiájának is hajtóereje.

Az Oracle akvizícióinak -- az elmúlt években 46 vállalat -- követése komoly feladat a hazai leányvállalat számára. Ha az Oracle olyan céget kebelez be, ami egyáltalán nem rendelkezik hazai érdekeltséggel vagy képviselettel, akkor ki kell alakítani a helyi kompetenciát, részben házon belül, részben pedig a partneri körben. Amennyiben hazai jelenléttel már rendelkező céget akvirál az Oracle, akkor a magyar szervezetek összeolvadását kell levezényelni, illetve a partnercégeket kell bevonni. Erre jó példa a BEA Systems felvásárlása, amelynek legnagyobb hazai szakértője, az Alerant Oracle-partnerré vált.

Az üzleti alkalmazások területén az Oracle hazai partnereinek körét folyamatosan bővíti, részben a bővülő portfólió, részben pedig az új termékek és iparági megoldások megjelenése miatt. Ma már 20 hazai partner koncentrál kimontottan az Oracle alkalmazásokra. A Tata Consultancy Services, a Freesoft és a Synergon azok a nagy rendszerintegrátorok, melyek a hazai piacon komolyan foglalkoznak Oracle alkalmazások bevezetésével minden stratégai területen, az IQSys pedig Hyperion, Siebel és iFlex termékekre szakosodott partnerré nőtte ki magát. A JD Edwards kapcsán épült ki a hosszú távú kapcsolat az e-Best Consultinggal, mely azóta két évben is megkapta a "Legsikeresebb alkalmazás-partner" díját, és nemrég az Albacomp is JD Edwards-partnerré vált.

A hazai ügyfelek köre is tovább bővült, illetve korábbi Oracle-felhasználók is döntöttek a bővítés mellett. Az E-Business Suite-et használó Rába csoport termelés- és ellátásilánc-tervezési, valamit a társaság pénzügyi menedzsmentjét támogató „treasury” megoldással bővítette rendszerét. Az Unicredit banknál folyamatban van a JD Edwards bevezetése, sőt, bővítette a felhasználók számát. A JD Edwards vállalatirányítási rendszer új felhasználói közé tartoznak Magyarországon a vegyipari gépeket, berendezéseket gyártó Adritz Kft. és a Ferrobeton Zrt. is, az Artisjus Magyar Szerzői Jogvédő Iroda Egyesület pedig Oracle E-Business Suite-et vezetett be nemrégiben. Az elmúlt időszak jelentősebb HCM-projektje az Erste Bank oktatásmenedzsment rendszerének átadása, ahol a bank alkalmazottainak továbbképzéseit tartják nyilván az Oracle megoldásával.

A fő piacfejlesztési irányok

Ami a jövő fő csapásirányait illeti, Blahut szerint az Oracle itthon elsősorban a humántőke-menedzsment, az ügyfélkapcsolat-kezelő, az elemző és tervező, valamint az egységes törzsadat-kezelő alkalmazásokra kíván koncentrálni. A emberierőforrás-alkalmazások számára az Oracle itthon elsősorban a közigazgatási intézményeknél lát nagy lehetőségeket, amelyek még előtte állnak a versenyszférában már lezajlott változásoknak. A szervezetek mérete, munkavállalók nagy létszáma is igényli egy, a bérszámfejtésen túlmutató megoldás bevezetését. Ehhez hasonlóan az ügyfélkapcsolat-kezelő alkalmazások területén is jelentős üzleti lehetőséget lát az Oracle Magyarországon mind a közigazgatásban, mind a versenyszférában -- a Siebel felvásárlással a világ vezető CRM-termékével gazdagodott a portfóliója.

Az elemzési és tervezési alkalmazások területén (Enterprise Performance Management, EPM) a piaci szegmenset vezető Hyperion megvásárlása jelentett az Oracle számára a nagy előrelépést. Az EPM a pénzügyi, bevételi és költségtervek kezeléséhez nyújt egyetlen integrált alkalmazást. Magyarországon is egyre több érdeklődő van a termék iránt a versenyszférában és a költségvetési intézményekben egyaránt, a HWSW ismeretei szerint egy távközlési szolgáltatóval már meg is állapodott az Oracle a Hyperion bevezetéséről.

Nagyon széles az a skála, amin a állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról

fab

7

Chipgyártó nagyhatalommá válna India

2024. március 18. 12:39

A helyi politikai vezetés szerint van rá esély, hogy a következő néhány évben az ország bekerüljön az öt vezető ország közé.