:

Szerző: Ady Krisztián

2004. augusztus 31. 14:29

Bemutatkoztak az új iMac G5 asztali számítógépek

A várakozásoknak megfelelően a párizsi Apple Expón lebbentette fel a fátylat új iMac számítógépeiről az Apple Computer. Az új iMac G5 asztali számítógépek továbbra is egyetlen házba építve tartalmaznak minden fontos komponenst, a merevlemezt, a processzort, a slot-in megoldású optikai meghajtót, mindezt egy szélesvásznú LCD-kijelző mögé rejtve.

A várakozásoknak megfelelően a párizsi Apple Expón lebbentette fel a fátylat új iMac számítógépeiről az Apple Computer. Az új iMac G5 asztali számítógépek továbbra is egyetlen házba építve tartalmaznak minden fontos komponenst, a merevlemezt, a processzort, a slot-in megoldású optikai meghajtót, mindezt egy "szélesvásznú" LCD-kijelző mögé rejtve.

A mindössze 2 hüvelyk vastagságú asztali számítógépek egy fém talpon állnak, hasonlóan a vállalat Cinema Display laposkijelzőihez. Az Apple az "Az iPod készítőitől" szöveggel reklámozza új iMac számítógépeit; és valóban, a vállalat weboldalának képei alapján az új iMacek ennél jobban már nem is hasonlíthatnának az iPod hordozható audiolejátszókra.

A keskeny kivitel ellenére az új iMacek a PowerMacekben megismert G5 (IBM PowerPC 970) processzorokat alkalmazzák, mely kiváló teljesítménnyel futtatja a Mac OS X operációs rendszert. A 17 és 20 hüvelykes kijelző mögött rejtőző modellekhez az Apple SuperDrive DVD-írója is rendelhető. A szállítások szeptember közepén kezdődnek meg.

A 17"-os alapmodell már 1299 dolláros áron megrendelhető az Apple online boltján keresztül, mely az 1,6 GHz-es PowerPC G5 processzor mellett 256 Mbyte DDR400 SDRAM-ot, 80 Gbyte-os Serial ATA merevlemezt, 64 MByte-nyi memóriával rendelkező NVIDIA GeForce FX 5200 Ultra grafikus kártyát, valamint egy kombó (CD-író/DVD-olvasó) optikai meghajtót tartalmaz.

A 1899 dollártól elérhető, 20 hüvelykes kijelző mögé szerelt felsőkategóriás modell 1,8 GHz-es processzort, 256 Mbyte DDR400 SDRAM-ot, 160 Gbyte-os Serial ATA merevlemezt, 64 MByte-os NVIDIA GeForce FX 5200 Ultra grafikus kártyát, valamint az Apple SuperDrive DVD-íróját tartalmazza alapkiépítésben.

Az Apple korábban kénytelen volt elhalasztani az új iMacek bemutatását, mivel az IBM képtelen elegendő mennyiségben szállítani a PowerPC 970FX processzorokat. A vállalat east fishkilli üzemében gyártási problémákkal küzd. Az IBM korábban már elismerte, hogy problémái vannak a 130 és a 90 nanométeres gyártástechnológiák kihozatalai körül, amiből kifolyólag több vállalat, például a videochipek piacának egyik domináns szereplője, az NVIDIA is késéseket volt kénytelen elszenvedni termékeinek leszállításában.

A főként az Egyesült Államokban jelen lévő vállalat emiatt talán már le is csúszott az iskolakezdésről, mely kedvezőtlenül érintheti a negyedéves pénzügyi eredményeket. Elemzők szerint azonban a Mac-vásárlók márkahűsége enyhítheti ezt a gondot, a felhasználók nagy része ugyanis szívesen vár az új Apple modellekre.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 27. 00:49

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.