Szerző: Bodnár Ádám

2004. augusztus 3. 10:08

A mobiltelefonokon a Symbian operációs rendszer a legnépszerűbb

A Symbian operációs rendszer növelte előnyét a Microsoft Windowszal szemben az okostelefonok piacán -- derül ki a brit Canalys által közzétett adatokból.

A Symbian operációs rendszer növelte előnyét a Microsoft Windowszal szemben az okostelefonok piacán -- derül ki a brit Canalys által közzétett adatokból.

A csúcskategóriás mobiltelefonok szegmensében a Symbian piaci részesedése a második negyedévben 41 százalék volt, míg egy évvel korábban csak 37 százalék. A Microsoft részesedése 23 százalékon stagnált, a PalmSource-é azonban meredeken visszaesett. A PalmSource a tavalyi második negyedévben még a piac 31 százalékát tudhatta magáénak, az idei második negyedévben azonban a cég be kellett érje 23 százalékos részesedéssel.

Elemzők szerint az okostelefonok piaci még igen éretlen, azonban látványos növekedés előtt áll, ezért a későbbi dominancia szempontjából kulcsfontosságúak a korai sikerek. A fejlesztők arra az operációs rendszerre fejlesztenek legszívesebben, amely a leginkább elterjedt, az egyre több és több szoftver pedig elősegítheti az adott operációs rendszer további terjedését, népszerűbbé válását.


A Symbian operációs rendszert futtató Nokia 6600

A Symbian hatalmas sikere mögött elsősorban a Nokia áll, a világ legnagyobb mobiltelefongyártója ugyanis látványos fölénnyel vezet az okostelefonok piacán is. A Nokia okostelefonjai kivétel nélkül Symbian operációs rendszerre épülnek. A Canalys adatai szerint a második negyedévben 5,9 millió okostelefon kelt el, ezekből 2 millió volt Nokia gyártmány. Szintén a Symbian operációs rendszert használja a Siemens és a Sony Ericsson.

A kraftie a HWSW IT-karrierrel foglalkozó, immár sok tízezer IT szakembert mozgató meetup- és podcast-sorozata. Mostantól pedig már egy hírlevél is! Iratkozz fel Te is, ha szeretnél heti egyszer egy rövid, de értékes karrierfókuszú tartalmat kapni.

a címlapról