Szerző: Ady Krisztián

2004. augusztus 4. 15:34

Nagy sávszélességet nyújtó, harmadik generációs szolgáltatást indított a cseh Eurotel Praha

A cseh Eurotel Praha bejelentette, hogy hétfőn elindította harmadik generációs (3G) Evolution Data Optimized (EV-DO) technológiára épített Eurotel Data Express mobilszolgáltatását. Az EV-DO egy következő generációs CDMA (code division multiple access) technológia, mely 300-500 kbit/s-os adatátviteli sebességet nyújt mobil eszközök segítségével.

A cseh Eurotel Praha bejelentette, hogy hétfőn elindította harmadik generációs (3G) "Evolution Data Optimized" (EV-DO) technológiára épített Eurotel Data Express mobilszolgáltatását. Az EV-DO egy következő generációs CDMA (code division multiple access) technológia, mely 300-500 kbit/s-os adatátviteli sebességet nyújt mobil eszközök segítségével.

Az Eurotel Praha elsőként hozza Európába az elsősorban Ázsiában elterjedt CDMA2000 1xEV-DO technológiát. A szolgáltató egy eddig kihasználatlan, 450 MHz-es frekvenciát licencelt a szolgáltatás számára, melyet hazánkban például a Westel (0660) azóta megszűnt analóg szolgáltatásához használt.


A lakosságra vetített lefedettség eléri a 70 százalékot

A harmadik generációs EV-DO nem csak Ázsiában, hanem az Egyesült Államokban is egyre nagyobb teret hódít, a Verizon Wireless és a Sprint is használja ezt a technológiát következő generációs szolgáltatásaihoz. A Szövetségi Hírközlési Bizottság (Federal Communications Commission, FCC) weboldalának tanulsága szerint az a technológia tekinthető harmadik generációsnak, mely legalább 144 kbit/s-os adatátviteli szolgáltatást képes nyújtani, az EV-DO pedig megfelel ennek a kívánalomnak.


Modem a szolgáltatáshoz

Az Eurotel Praha a Nortel Networks eszközeit használta fel EV-DO hálózata kiépítéséhez, mely a cég weboldala szerint átlagosan 256 kbit/s-os adatátviteli sebességet nyújt, de a letölési sebesség a külső antenna használatával elérheti akár a 800 kbit/s-ot is.

Európa egyik legnagyobb Atlassiannal kapcsolatos rendezvénye, immár kilencedik alkalommal, új lendületet ad a vállalati produktivitásnak és a hatékony ügyfélkezelésnek. A március 20-21-i rendezvényen is lesznek top nemzetközi vendorok, a fókuszban pedig a projekt menedzsment, az IT szolgáltatásmenedzsment, és a HR lesznek.

a címlapról