:

Szerző: Ady Krisztián

2004. augusztus 11. 12:12

Az IDC felmérése szerint tovább nő a nyomtatók kihasználtsága Európában

[Mmd] Az International Data Corporation (IDC) felmérése szerint Nyugat-Európában tovább nő a kinyomtatott oldalak száma, a papírfelhasználás terén viszont lassulni fog a növekedés. 2007-ig a színes lézer- és LED nyomtatók piaca évente másfélszereződik, ezzel szemben a monokróm nyomtatók értékesítésének lassulása majd stagnálása várható.

[Mmd] Az International Data Corporation (IDC) felmérése szerint Nyugat-Európában tovább nő a kinyomtatott oldalak száma, a papírfelhasználás terén viszont lassulni fog a növekedés. 2007-ig a színes lézer- és LED nyomtatók piaca évente másfélszereződik, ezzel szemben a monokróm nyomtatók értékesítésének lassulása majd stagnálása várható.

Számos szakértő korábbi várakozásával ellentétben a papírmentes iroda, az ezredforduló divatos szlogenje nem vált valóra. A dokumentumok elkészítéséhez még mindig a papír az első számú média, így az új kommunikációs csatornák lévén nemhogy csökkent a kinyomtatott oldalak száma, hanem egyenesen nőtt, hiszen a hosszabb szövegek, prezentációk korrektúrája, vagy akár a poszter, névjegykártya, vagy leporelló nyomtatása nem képzelhető el nyomtatás nélkül.

Nyugat-Európában 2002-2004 között 46 százalékkal nőtt a kinyomtatott oldalak száma, 2004-2007 között pedig további egynegyeddel nőhet, vagyis számokban a 2002-es 1,2 milliárd oldal idén 1,77 milliárd kinyomtatott oldalra is nőhet. 2007-ben ez a mutató meghaladhatja a 2,2 milliárd oldalt is.

A fő papírfogyasztók a közszféra és a versenyszféra szervezetei, amelyek elsősorban nagyobb sebességű, sok munkaállomást hálózatból kezelni képes nyomtatókkal elégítik ki igényeiket. Érdekes módon az elmúlt 2 évben a papírfogyasztás nem nőtt lineárisan a kinyomtatott oldalak számával és a kutatások további eltérést jeleznek előre.

Érdi-Krausz Gábor, az Oki ügyvezető igazgatója szerint "a papírfelhasználás lassuló növekedése összefügg a kétoldalas nyomtatás elterjedésével, valamint azzal, hogy a felhasználók egyre inkább élnek azzal a lehetőséggel, hogy több oldalt kicsinyített formában nyomtatnak ki, ezzel a papírt hatékonyabban használják fel. Mindez összefügg a vállalatok költségcsökkentésre irányuló törekvésével. Ennek egy másik jellemző megnyilvánulása az, hogy az egyéni nyomtatókat sok helyen munkacsoportos készülékek váltják fel, amelyek több embert tudnak hatékonyabban kiszolgálni".

"A papírfelhasználás növekedésének egyik oka az, hogy a helyi és regionális számítógép-hálózatoknak köszönhetően robbanásszerűen megnőtt az elektronikusan hordozott információk mennyisége, hozzáférhetősége és reprodukálhatósága. Így a korábbi "nyomtasd ki és terjeszd" elvet a "terjeszd és nyomtasd ki" eljárás váltotta fel, amely már sokkal több helyen generál nyomtatási igényt, ezzel egy időben pedig sokkal több nyomtató talál gazdára is." -- tette hozzá.

2002-ben Nyugat-Európában több mint 3,9 millió nyomtatót adtak el, míg Közép- és Kelet-Európában 1,4 milliót. 2003-ban a nyugat-európai értékesítési mennyiség alig változott, viszont minden nyolcadik eladott nyomtató színes volt. Régiónkban tavaly 63 százalékkal több nyomtatót értékesítettek, amelyeknek mintegy 2,4 százaléka volt színes.

A következő években egyre látványosabb lesz az eltérés a tekintetben is, hogy az oldalakat milyen nyomtatóval nyomtatják ki. A monokróm LED és lézernyomtatók hegemóniája ugyan továbbra is megmarad -- jelenleg az idei várható összes mennyiség 90 százalékát, vagyis mintegy 1,6 milliárd oldalt nyomtatnak ilyen készülékekkel. Az előrejelzés szerint a színes szegmens növekményét teljes egészében a LED és lézernyomtatók nyomatai fogják elvinni.

A színes LED és lézernyomtatókon kinyomott oldalak száma jelenleg mintegy 35 millió és ez 2007-ben elérheti akár a 95 milliót is. Ezzel szemben a "tintás" nyomatok mostani 133 milliós száma várhatóan 15 százalékkal csökkenni fog.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 00:44

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.