Szerző: Bodnár Ádám

2004. augusztus 13. 12:23

Az Apple Computerrel húz ujjat a DVD-k feltörője

Jon Lech Johansen
Jon Lech Johansen
Ismét hallatott magáról a DVD-k CSS (Conten Scrambling System) titkosításának feltöréséről ismert Jon Lech Johansen. A norvég fiatalember internetes naplójában azt hozta nyilvánosságra, hogy feltörte az Apple AirPort Express titkosítását, így a készüléket már nem csak az iTunes szoftverrel, hanem tetszés szerint más programmal is lehet használni.

A júniusban bemutatott AirPort Express többek között arra is alkalmas, hogy a számítógépről külön vezeték nélkül játszhassunk le zenét nappalink vagy hálószobánk sztereóján. A mellékelt alkalmazások segítségével a Macről közvetlenül küldhetjük a zenei állományokat a vezeték nélküli, 802.11g szabványnak megfelelő kiegészítő sztereó kimenetére.

Az AirPort Express által használt protokollal kapcsolatos információk birtokában bárki írhat olyan alkalmazást, amely képes a vezeték nélküli kapcsolatban rejlő lehetőségek kihasználására, így már nincs szükség az iTunes szoftver 4.6-os vagy újabb változatára. Johansen weboldalán közzé is tett egy JustePort nevű szoftvert, amely az Apple által kifejlesztett, MPEG4-alapú, veszteségmentes tömörítéssel készített zenefájlokat képes az AirPort Expressre küldeni.

Jon Johansent a DeCSS nevű szoftver kapcsán ismerhette meg a nagyvilág. A filmstúdiók azzal vádolták a fiatalembert, hogy a DVD filmek másolásvédelmét feltörő szoftverének terjesztésével kalózmásolatok készítését lehetővé tevő, törvényellenes eszközt adott a felhasználók kezébe. A fiatal a tárgyalás során azzal védekezett, hogy csupán azért írta a programot, hogy linuxos számítógépén is megnézhesse a filmeket.


Apple AirPort Express

A bíróság végül úgy találta, hogy nem bizonyítható a törvénysértés, ahogy az sem, hogy a DeCSS szoftver megírásával Johansen a DVD-kalózkodás elterjedését segítette volna elő. A megvásárolt filmek felhasználását hosszú ideje korlátozni igyekvő stúdiók számára csalódást okozott a döntés.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról