Szerző: Bizó Dániel

2004. augusztus 31. 16:00

Az uniós vámszabályozás változása miatt jelentősen drágulhatnak egyes LCD-monitorok

[The Chosun Ilbo/The Korea Herald] A dél-koreai Chosun Ilbo értesülései szerint az Európai Unió hónapokig tartó mérlegelést követően utasította tagállamait, hogy egyes, eddig informatikai eszközként besorolt monitortípusokat szórakoztató elektronikai eszközként kell a továbbiakban elbírálni, így azok az eddigi 0 százalék helyett 14 százalékos vámkulcs hatálya alá esnek.

[The Chosun Ilbo/The Korea Herald] A dél-koreai Chosun Ilbo értesülései szerint az Európai Unió hónapokig tartó mérlegelést követően utasította tagállamait, hogy egyes, eddig informatikai eszközként besorolt monitortípusokat szórakoztató elektronikai eszközként kell a továbbiakban elbírálni, így azok az eddigi 0 százalék helyett 14 százalékos vámkulcs hatálya alá esnek.

A Chosun Ilbo állítása szerint az értesülés a Koreai Trade-Investment Promotion Agency-től (KOTRA) származik, amely vasárnap hozta nyilvánosságra ezen értesülését. A besorolás állítólagos változása a digitális bemenettel (DVI) rendelkező változatokat érinti, mely a Európai Bizottság (EB) állásfoglalása szerint otthoni szórakozásra, filmnézésre használatos.

Az ügy furcsasága, hogy a sajtó igen kevéssé foglalkozik a kérdéssel. Nem tudni egyelőre, hogy minden DVI-csatlakozóval ellátott LCD monitor új elbírálás alá fog-e esni, vagy esetleg csak egy bizonyos méret felett. Mindenesetre a gyártók már látszólag régóta tudnak a tervezett lépésről és már megkezdték stratégiájuk igazítását a megváltozott feltételekhez. A dél-koreai Hansol bevallása szerint már tavaly tudott az Unió ezen szándékáról és felkészült arra, hogy eltávolítsa a DVI-csatlakozókat az európai piacra szánt TFT-LCD monitorjaikból. A Hansol exportjának 80 százalékát európai megrendelések teszik ki.

A LCD-kijelzők világpiacát uraló legnagyobb dél-koreai gyártók a számukra látszólag kedvezőtlen várható lépéssel jelentős versenyelőnyhöz juthatnak versenytársaikkal szemben. A Samsungnak a Pozsonytól mintegy 65 kilométerre fekvő Galántán, míg az LG-nek Walesben található LCD-gyártó üzeme.

Az EB esetleges rendelete azonban nem számítana egyszeri akciónak (vám)közösség életében. Az Unió az utóbbi időszakban egyre jobban megpróbálja szétválasztani egymástól az informatikai és szórakoztató eszközöket, ami a technológia és a felhasználás konvergenciája miatt egyre inkább erőltetett szélmalomharccá válhat.

A digitális bemenetű TFT-LCD kijelzők átsorolása a Világkereskedelmi Szervezetnél is rosszallást válthat ki, ami új vitákhoz vezethet. A 14 százalékos vám bevezetése mindenképpen hátrányosan fogja érinteni azokat a főként kisebb gyártókat, melyek nem rendelkeznek európai üzemekkel, ráadásul nincs összhangban a WTO azon alapelvével, mely szerint az informatikai termékeknek nulla százalékos vám alá kell esnie.

Tekintve, hogy a DVI-bemenet megléte a jobb képminőség miatt sok számítógép-felhasználó számára is fontos szempont lehet, az áremelkedés kétségtelenül csökkenteni fogja a TFT-LCD kijelzők iránti keresletet, lassítva a sokkal inkább környezet és egészségromboló katódsugaras monitorok leváltását, valamint a felhasználókat a kizárólag hagyományos analóg csatlakozóval szerelt típusok felé fogja terelni.

A Korea Herald értesülései szerint a végső döntés szeptemberben fog megszületni, amit igen gyorsan követhet a rendelet kiadása és az új klasszifikáció életbe léptetése. A Unió hivatalos oldalain sajnos eddig nem akadtunk az esetleges előterjesztés nyomára és az online ügyfélszolgálat sem tudott segítséget nyújtani.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról