Szerző: Bodnár Ádám

2004. augusztus 11. 09:36

Látványosan növelte pénzügyi mutatóit a Cisco Systems

John Chambers
John Chambers
A Cisco Systems tegnap emelkedő negyedéves forgalomról és nyereségről számolt be, ami a hálózati eszközök iránti kereslet növekedésével magyarázható.

A vállalat a július 31-én véget ért harmadik pénzügyi negyedévben 5,93 milliárd dollár bevételt és 1,4 milliárd dollár, azaz részvényenként 20 cent nyereséget ért el. Elemzők 5,89 milliárd dollár bevételt és részvényenként 20 cent profitot jövendöltek. Egy évvel korábban a Cisco 4,7 milliárd dollár forgalomról és 982 millió dollár -- részvényenként 14 cent -- profitról számolt be.

A Cisco bejelentette, hogy a harmadik negyedévben az amerikai ügyfelek megrendelései 15 százalékkal emelkedtek, az amerikai távközlési cégek megrendelései pedig több mint 15 százalékkal növekedtek, ez mindenképp jó hírt jelent az iparág számára.

A vállalat befektetőit azonban aggodalommal töltötte el, hogy a raktárkészlet értéke 1,1 milliárd dollárról 1,2 milliárd dollárra nőtt. Dennis Powell pénzügyi igazgató elmonda, ennek oka, hogy a Cisco megpróbálta elkerülni a szállítási késéseket és az iskolakezdésre felkészülve növelte a Linksys otthoni hálózati berendezések gyártási volumenét. Powell szerint a lépés helyesnek bizonyult, ugyanis a ki nem elégített megrendelések értéke 2 milliárd dollárról 1,9 milliárd dollárra csökkent.

John Chambers elnök-vezérigazgató elmondta, hogy a jelenleg is tartó, októberben véget érő negyedévben a bevétel további 2 százalékos növekedését várják. A Reuters Research által megkérdezett elemzők 3 százalékos növekedésre számítottak. Chambers szerint a visszafogott növekedési előrejelzés elsősorban a piac szezonalitásának tudható be.

A kraftie a HWSW IT-karrierrel foglalkozó, immár sok tízezer IT szakembert mozgató meetup- és podcast-sorozata. Mostantól pedig már egy hírlevél is! Iratkozz fel Te is, ha szeretnél heti egyszer egy rövid, de értékes karrierfókuszú tartalmat kapni.

a címlapról