Szerző: Bizó Dániel

2004. augusztus 27. 16:42

Hódít a Linux, felpörög az Opteron -- szerverpiaci jelentés az IDC-től

Az IDC negyedéves szerverpiaci jelentése alapján az idei második negyedév során éves szinten 6,9 százalékkal 11,5 milliárd dollárra duzzadt a kiszolgálók globális forgalma. Az árversenyt jól mutatja, hogy a leszállított gépek számának bővülése az érték szerinti növekedés több mint háromszorosa, 22,7 százalék volt. A piaci koncentráció igen magas, a négy legnagyobb gyártó együttesen a bevételek több mint négyötödét tudhatja magáénak.

Az IDC negyedéves szerverpiaci jelentése alapján az idei második negyedév során éves szinten 6,9 százalékkal 11,5 milliárd dollárra duzzadt a kiszolgálók globális forgalma. Az árversenyt jól mutatja, hogy a leszállított gépek számának bővülése az érték szerinti növekedés több mint háromszorosa, 22,7 százalék volt. A piaci koncentráció igen magas, a négy legnagyobb gyártó együttesen a bevételek több mint négyötödét tudhatja magáénak.

A növekedés motorját a belépő szintű gépekből származó bevételek erősödése jelentette, a forgalom éves szinten 21 százalékkal való emelkedésével. A nagyvállalati rendszerek eladásai 6,1 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbit, miközben a Unix-szerverek értékesítéséből származó forgalom a nyomasztó árverseny hatására 3 százalékkal csökkent. A középkategóriás kiszolgálók a két szék közé esvén 11,7 százalékos forgalomcsökkenést produkáltak. Az IDC az alsó kategóriába sorolja a 25 ezer dollárnál olcsóbb gépeket és felső kategóriába a legalább 500 ezer dolláros konfigurációkat.

Matt Eastwood programigazgató elmondta, hogy a piaci költekezések kétágúvá -- növekedő alsó- és felsőkategóriára zsugorodó középpel -- válását a nagyvállalatok és -szervezetek szerverkonszolidációja által a csúcskategóriás rendszerek iránt gerjesztett erőteljes igény magyarázza.

A gyártók szempontjából ismét az IBM forgalmazott a legnagyobb értékben kiszolgálókat, 32,5 százalékot hasítva ki magának a világpiac egészéből, leszállított darabszám tekintetében azonban a HP végzett az első helyen. A Sun Microsystems 33,8 százalékkal növelte leszállított szervereinek számát, miközben visszanyerte Unix-piaci elsőségét a HP-tól, mely társaságot a lendületben lévő IBM követ.

Szállító '04 második negyedév Növekedés
Bevétel
(millió dollár)
Piaci részesedés
IBM 3738 32,5% 11,7%
Hewlett-Packard 3118 27,1% 4,6%
Sun Microsystems 1440 12,5% 0,2%
Dell 1052 9,1% 7,3%
Fujitsu/FSC 575 5,0% 11,2%
Többi 1590 13,8% 5,7%
Összes 11 513 100% 6,9%
Forrás: IDC

Operációs rendszerek szerint mind a három fő kategóriában magas növekedés figyelhető meg darabszám tekintetében. A leszállított Linux-szerverek száma 38,2 százalékkal, a Unix-szervereké 20,2 százalékkal, míg az x86-os alapú Windows-szervereké 25,3 százalékkal növekedett. A bevételek részéről azonban a Linux 48,9 és a Windows 31 százalékos növekedésével szemben a Unix-rendszerek erős árprésnek voltak kitéve, így a forgalom ebben a szegmensben a már korábban említett 3 százalékkal csökkent az egy évvel korábbihoz képest.

Az előtelepített operációs rendszerek közül az egyes Unix-változatokkal szállított szerverek 4,2 milliárd, a különböző Windowsokkal telepítettek 3,6 milliárd, miközben a Linuxokkal szerelt kiszolgálók több mint 900 millió dollárt tettek ki.

Az x86-os gépek piaca immár 13 százalékkal 5 milliárd dollárra bővült, hatodik hónapja meghaladva a RISC-piacot, elsősorban a kétprocesszoros és blade rendszerek iránti erőteljes keresletnek köszönhetően. A leszállított gépek darabszáma 22,4 százalékkal 1,3 millióra emelkedett. A nagy gyártók közül a Dell és a HP tudta a piaci ütemet meghaladó mértékben növelni x86-os eladásait.

Említésre méltó, hogy az IDC szerint az év első három hónapjához képest 81 százalékkal több AMD Opteron processzorral szerelt kiszolgálót értékesítettek a második negyedév során. Az IDC előző negyedéves jelentését alapul véve ez több mint 80 ezer szervert és az x86-os piac több mint 6 százalékát jelentené. A vállalat célkitűzése, hogy év végére minden tizedik kiszolgáló Opteron lapkákra épüljön, mely az x86-os piacon elsőként a korábban csak a csúcskategóriás rendszerekre jellemző 64 bites kiterjesztéssel is rendelkezik.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról