Szerző: Vörös Péter

2004. augusztus 30. 16:11

Az Intel negyedéves eredményeit veszélyeztetheti a gyengébb iskolakezdési szezon

Az elemzők nagy érdeklődéssel várják az Intel negyedév közepére esedékes előzetes jelentését, különösen az iskolakezdési szezon esetleges gyengeségére utaló jelek miatt. A gyengébb PC-processzor keresletet azonban várhatóan ellensúlyozza a flash memóriachipek piacán elért részesedés növekedése.

Az elemzők nagy érdeklődéssel várják az Intel negyedév közepére esedékes előzetes jelentését, különösen az iskolakezdési szezon esetleges gyengeségére utaló jelek miatt. A gyengébb PC-processzor keresletet azonban várhatóan ellensúlyozza a flash memóriachipek piacán elért részesedés növekedése.

A világ legnagyobb félvezetőgyártója csütörtökön a tőzsdezárás után teszi közzé előzetes jelentését, a legutóbbi előrejelzés szerint mintegy 8,9 milliárd dolláros forgalomra számít a cég a harmadik negyedévben, ez 13 százalékos növekedést jelent az egy évvel korábbi hasonló időszakhoz képest. Ez a becslés azonban nem veszi figyelembe az utóbbi hetek szkepticizmusát azzal kapcsolatban, hogy a számítógépszektor második féléves forgalma gyengébb lehet a lanyha iskolakezdési szezon miatt.

Ugyanakkor az Intel flash memória termékeinek eladásai jól alakulnak. Az iSuppli piackutató vállalat a múlt héten jelentette, hogy az előző negyedévben az Intel flash memória forgalma gyorsabban nőtt az összes többi gyártóénál. A flash memóriatermékek a vállalat forgalmának mintegy 7 százalékát adják.

A Santa Clara (Kalifornia, USA) központú cég az utóbbi időben több termék megjelentetésénél kényszerült halasztásra, ami jelentős fejfájást okoz az ügyfeleknek, amelyek közül sokan az Intel ütemtervére építik marketing- és termékfejlesztési terveiket.

Mark Lipacis, a Prudential Securities elemzője 8,8 milliárd dolláros forgalomra számít a harmadik negyedévben az Intelnél. A szakértő az utóbbi hetekben több tajvani elektronikai gyártóval találkozott, amelyek pesszimista képet festettek az iskolaszezon keresletét illetően.

Az elektronikai eladások hagyományosan emelkednek a második félévben az iskolaszezon és az ünnepi szezon miatt. "A legtöbb gyártó szerint a növekedés később indult el és enyhébb volt a normális szezonális trendnél" -- mondta Lipacis.

A kereslet lassulása komoly gondokat okozhat az Intelnek, mivel a cég már amúgy is rekordszintű eladatlan és befejezetlen készletekkel rendelkezik. A készletek növekedése egyébként a szektor egészét érinti. John Lau, a Banc of America Securities elemzője szerint -- más gazdasági tényezőkkel együtt -- ez a félvezetőipar idei egészséges növekedését is veszélyeztetheti.

"Úgy véljük, hogy a magas készletek, a GDP-növekedés lassulása és a magas olajárak miatt a félvezetőipari ciklus csúcspontja 2004 harmadik negyedévében lesz, szemben a korábban várt 2005 elejével" -- véli Lau.

Júliusban az Intel 8,6-9,2 milliárd dolláros forgalmi előrejelzést tett közzé, 60 százalék körüli várható bruttó haszonréssel. A negyedév közepére vonatkozó előzetes jelentésekben az Intel többnyire szűkíti a korábbi forgalomcélkitűzést, míg annak középpontját az eredetihez közel tartja.

Nimal Vallipuram, a Dresdner Kleinwort Wasserstein elemzője úgy véli, hogy bár a csütörtöki jelentésben vélhetően nem lesznek pozitív meglepetések, a laptopeladások gyengeségével kapcsolatos félelmek túlzottak. A szakértő közölte, hogy a globális notebookgyártás legnagyobb részét adó ázsiai gyártók szerint erős második félévre lehet számítani, amihez egyebek között hozzájárul az európai kereslet erősödése is.

Míg a PC-kben használt félvezetők gyártóinak készletei nőttek, a PC-gyártók készletei elfogadható szinten vannak. "Ha a világgazdaságot nem érintik túlzottan a magasabb olajárak és más tényezők, akkor a PC-piac összességében el fogja érni a kereslettel kapcsolatos várakozásokat" -- mondta Vallipuram.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról