Szerző: Bodnár Ádám

2004. augusztus 12. 10:01

Akár három évet is kaphat a Blaster vírus szerzője

Jeffrey Lee Parson
Jeffrey Lee Parson
Beismerte bűnösségét az a 19 éves fiatalember, akit az amerikai szövetségi hatóságok az MSBlast.B (Blaster) féregvírus írásával vádolnak. A minneapolisi (Minnesota, USA) Jeffrey Lee Parson elmondta, hogy az MSBlast eredeti változatának átírásával hozta létre az MSBlast.B férget, amelyben egy hátsóajtó-komponenst is elhelyezett, ennek segítségével átvehette az irányítást a fertőzött gépek felett.

"Egy számítógépes féregvírus elküldése ártalmatlannak tűnhet, de a felhasználóknak okozott kár nagyon is valódi, mint ahogy a büntetés is valódi" -- mondta John McKay ügyész. Parson tárgyalása november 12-én lesz Seattle-ben. A kártékony program szerzőjét 18-37 hónap börtönre és akár több millió dollár kártérítésre is ítélhetik.

Az MSBlast.B vírus 2003. augusztus 11-én bukkant fel először a világhálón. A nem e-mailben, hanem hálózaton keresztül terjedő féreg egy, az NT-alapú Windows operációs rendszerekben található rendkívül súlyos, de a Microsoft által már javított biztonsági rést használt ki. A jelentős hálózati forgalmat generáló és a rendszerek többségét használhatatlanná tévő vírus egyetlen nap alatt 120 000 számítógépet fertőzött meg.

Parsont augusztus végén fogták el a rendőrök. Az FBI és az amerikai titkosszolgálat által a vírus írójának kézre kerítésére indított vizsgálat során a nyomozók az egyik olyan weboldal alapján jutottak el Parsonhoz, amelyikkel a féreg megpróbálta felvenni a kapcsolatot. Parsont a bíró óvadék ellenében szabadlábra helyezte, de eltiltotta a számítógépek és minden azzal kapcsolatba hozható készülék használatától.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról