:

Szerző: Rátonyi Gábor Tamás

2004. augusztus 13. 09:25

Még idén két új telefonszolgáltató lép piacra: a hálózaton belüli helyi hívás ingyenes lesz

Várhatóan még ebben az évben két új vállalkozás lép a telefonos szolgáltatásokat kínáló cégek közé: a UPC és a Tvnetwork. Bár egyikük sem ismeretlen vállalkozás, hiszen kábeltévés, illetve kábeles internetszolgáltatásaik révén már több tízezer ügyfelet tudhatnak magukénak, a telefonálás lehetőségével azonban -- a UPC-hez tartozó Monortelt kivéve -- eddig egyikük sem jelentkezett.

[HWSW] Várhatóan még ebben az évben két új vállalkozás lép a telefonos szolgáltatásokat kínáló cégek közé: a UPC és a Tvnetwork. Bár egyikük sem ismeretlen vállalkozás, hiszen kábeltévés, illetve kábeles internetszolgáltatásaik révén már több tízezer ügyfelet tudhatnak magukénak, a telefonálás lehetőségével azonban -- a UPC-hez tartozó Monortelt kivéve -- eddig egyikük sem jelentkezett.

Mindkét szolgáltató a saját kábelhálózatát fogja használni a telefonhívások lebonyolítására, tehát a sokak számára eddig misztikusnak tűnő IP-alapú technológiáé (Voice over IP) lesz a főszerep. Ugyanakkor a szolgáltatásokkal nem csak a drága (külföldi, belföldi távolsági és mobil), hanem a helyi hívások piacára is betörhet a két szolgáltató.

A UPC nem volt túl beszédes a részleteket illetően, Szűcs László sajtószóvivő arra hivatkozott, hogy kellő időben megfelelő tájékoztatást fognak adni a kondíciókról. Annyi azonban megtudtunk: technikailag valamennyi olyan háztartás, melyben visszirányúsítani lehet a hálózatot, alkalmas lesz az új vezetékes telefonszolgáltatás használatára, sem internet-előfizetés, sem számítógép nem szükséges a használathoz. Míg a UPC internet-előfizetőinek száma épp idén augusztusban érte el az 50 ezret, a visszirányúsítható végpontból (tehát potenciális telefonhasználóból) 600 ezren élnek az országban. Összehasonlításképpen: a Matávnak országszerte 2,830 millió előfizetője volt év elején.

Még nem ismert, hogy mely területeken kívánja elindítani a UPC a szolgáltatást -- Budapest azonban biztos befutónak látszik --, mint ahogy azt sem tudni egyelőre, hogy mennyibe kerül majd a csatlakozás és a telefonhasználat. Szűcs szerint szinte biztos, hogy még az idén elindulnak a telefonszolgáltatással, de pontos dátumot nem tudott mondani.

A Tvnetwork részben szintén kábeltévés előfizetőire épít, de vannak olyan területek, ahol a hagyományos, "rezes" infrastruktúrát használják majd telefonszolgáltatásra. Számítógépre, vagy akár csak internet-előfizetésre itt sem lesz szükség a kábeles területeken, ám a voice over IP egy modemet igényel, amit vagy bérelhetnek (kb. havi 2 ezer forint), vagy megvásárolhatnak (kb. 17 000 forint) a leendő előfizetők. Szintén a zsebbe kell nyúlni a speciális telefonkészülékért, melynek ára 20 ezer forinttól a csillagos égig terjed - egy középkategóriás készülék például közel 40 ezer forintot kóstál.

Elképzelhető, hogy a nem túl alacsony indulótőkét igénylő IP-elefon a tarifáival kárpótolja majd az előfizetőket: a havidíj 1700 forint lesz, amibe a hálózaton belüli helyi hívások is benne foglaltatnak, azaz például a kőbányai Tvnetwork ügyfél a Rómain élő rokonával ingyen trécselhet ameddig csak kedve tartja. A hálózatból kifelé kezdeményezett hívások ára pedig -- minimális mértékben ugyan -- a Matávé alatt marad majd, sőt kapcsolási díjjal sem kell számolni.

Kabay Tamás, a Tvnetwork általános vezérigazgató-helyettese lapunknak elmondta: még szeptemberben szeretnének elindulni az új szolgáltatással, a rendszert már élesben tesztelik, s csak arra várnak, hogy a társszolgáltatók is elérhetővé tegyék a Tvnetwork hálózatához tartozó, valamennyi saját hálózatukon 890-nel kezdődő hívószámokat.

A Tvnetwork szolgáltatási területe: Budapesten a Kőbánya-Újhegyi lakótelep, Angyalföldön a Vizafogó lakótelep, a III. Pók utcai lakótelep, és a XIV., XVI. kerületek egy-egy része, továbbá Szeged, Debrecen, Baja, Kiskunhalas, Kecel, Ráckeresztúr, Ercsi, Tompa, Solt, Szabadszállás és Tiszakécske.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 07:29

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.