Szerző: Bodnár Ádám

2004. augusztus 18. 10:38

Duplájára növelte bevételét az Applied Materials

Mike Splinter
Mike Splinter
Kétszeresére növekedő bevétel mellett stabil nyereséggel zárta harmadik pénzügyi negyedévét az Applied Materials, a félvezetőgyártásban használatos berendezések vezető szállítója.

Az Applied Materials az augusztus 1-én véget ért negyedévet 2,24 milliárd dolláros bevétellel és 440,6 millió dollár, azaz részvényenként 26 cent profittal zárta. Egy évvel korábban a cég 1,09 milliárd dollár forgalomról és 36,8 millió dolláros, azaz részvényenként 2 centes veszteségről számolt be. A nettó eredményt akkor jelentősen csökkentették az átszervezésekkel, valamint készlet-le1rásokkal kapcsolatos egyszeri költségek.

Az Applied Materials az elmúlt három évben, az informatikai és félvezetőipari válság alatt folyamatosan szenvedett, mára azonban magára talált és a chipgyártók növekedő beruházásai, az új gyárépítéseknek és gyárbővítéseknek köszönhetően egyre jobb eredményeket ér el.

Joseph Bronson pénzügyi igazgató elmondta, hogy a jelenlegi negyedévben a cég további 5 százalékos növekedésre számít a bevétel terén, a nyereség pedig részvényenként 24-26 cent között várható. Bronson szerint az új megrendelések értéke a harmadik negyedéves 2,46 milliárd dollárhoz képest további 5 százalékkal fog emelkedni.

Noha az piaci körülmények látványon javultak, az Applied Materialshoz hasonló vállalatok részvényárfolyama az utóbbi időben folyamatosan csökken: a befektetők attól tartanak, hogy a félvezetőipar növekedése elérte a csúcspontot. Mike Splinter, az Applied elnök-vezérigazgatója azonban hangsúlyozta, hogy semmi nyoma a megrendelések visszamondásának vagy késleltetésének.

A kraftie a HWSW IT-karrierrel foglalkozó, immár sok tízezer IT szakembert mozgató meetup- és podcast-sorozata. Mostantól pedig már egy hírlevél is! Iratkozz fel Te is, ha szeretnél heti egyszer egy rövid, de értékes karrierfókuszú tartalmat kapni.

a címlapról