Szerző: Bodnár Ádám

2004. augusztus 13. 09:59

Továbbra is remekül teljesít a Dell

Kevin Rollins
Kevin Rollins
A Dell csütörtökön délután tette közzé második pénzügyi negyedéves eredményeit, amelyek az elemzői várakozásoknak megfelelően alakultak.

A világ legnagyobb PC-gyártója a július 30-án véget ért időszakban 11,7 milliárd dollár bevétel mellett 799 millió dollár, azaz részvényenként 31 cent profitot ért el, ami rekord a vállalat történetében. Egy évvel korábban a Dell bevétele 9,8 milliárd dollár, a nyeresége pedig 621 millió dollár, azaz részvényenként 24 cent volt, tehát a cég forgalma 20 százalékkal, eredménye 29 százalékkal növekedett. A Thomson First Call által megkérdezett elemzők 11,7 milliárd dolláros bevételt és részvényenként 31 centes nyereséget vártak.

A tőzsde fokozott figyelemmel kísérte a Dell bejelentését, mivel nem sokkal korábban a cég egyik legnagyobb riválisa, a HP a szerverekkel és tárolóeszközökkel foglalkozó részleg gyatra teljesítménye miatt kiábrándító eredményekről számolt be. A Dellnél azonban nyoma sem volt a szerver-részleg gyengélkedésének, az eladások 31 százalékkal emelkedtek. Összességében a Dell a második negyedévben 19 százalékkal növelte leszállított termékei számát. A legnagyobb növekedést az EMEA régióban érte el a cég, itt az eladások 30 százalékkal múlták felül a tavalyi második negyedéves szintet.

A második negyedéves eredmények azt mutatják, hogy a Dell kulcsfontosságú termékei, azaz a PC-k, szerverek és tárolási eszközök egyaránt jól fogytak. Kevin Rollins elnök-vezérigazgató közölte, hogy a vállalat továbbra is azon dolgozik, hogy újabb és újabb piacokra lépjen be. A Dell tavaly márciusban vette fel kínálatána a nyomtatókat és Rollins szerint az üzletág jó úton halad a kitűzött cél felé: a vállalat a jelenlegi pénzügyi évben több mint 5 millió printert kívá eladni. A Dell hamarosan új készülékeket mutat be és új piacokon is megjelenik, a harmadik negyedévben például Kínában is árulni kezdi nyomtatóit. A cég emellett a szórakoztató termékek irányába is nyit majd, hamarosan bemutatja tévékészülékeit.

A cég vezetői közölték, hogy a zuhanó alkatrészárak miatt a Dell tovább csökkentheti PC-inek árát, ez pedig jó hatással lehet az eladott termékek számára. Jim Schneider pénzügyi igazgató előrejelzése szerint a harmadik negyedév során hetente átlagosan fél százalékkal csökkennek az alkatrészárak. A vállalatnak ugyanakkor továbbra is elsőszámú célja a nyereség növelése, ezért pusztán a piaci részesedés növelése céljából a Dell nem fogja túl olcsón adni a termékeit.

A Dell arra számít, hogy a harmadik negyedévben éves szinten 21 százalékkal növekedik az eladott termékek száma, ez a bevételt 12,5 milliárd dollárra a nyereséget pedig részvényenként 33 centre emeli majd. A cég előrejelzése egybeesik az elemzői prognózisokkal.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról