Szerző: Bodnár Ádám

2002. február 5. 11:21

Ma jelenik meg a Palm OS 5 tesztváltozata

A Palm várhatóan a ma kezdődő fejlesztői konferencián mutatja be a Palm OS operációs rendszer 5.0 verziójának tesztváltozatát.

A Palm várhatóan a ma kezdődő fejlesztői konferencián mutatja be a Palm OS operációs rendszer 5.0 verziójának tesztváltozatát.

Az egyik legfontosabb változás az operációs rendszer futtató platformot érinti. A Palm szakít a jól bevált Motorola DragonBall processzorokkal és a sokkal erősebb ARM 7-re áll át. A nagyobb teljesítményű processzor komplexebb és látványosabb alkalmazások futtatását teszi majd lehetővé.

A pletykák szerint a Palm ugyanazokat a főként vállalati környezetben szükséges képességeket építette be az operációs rendszer legfrissebb változatába, amelyekkel a Microsoft is felruházta a Pocket PC 2002-t. A Palm OS minden bizonnyal tartalmaz majd fejlett titkosítási funkciókat valamint virtuális privát hálózat támogatást, ezen felül a Bluetooth és 802.11b vezeték nélküli hálózati képességeket.

Ezek mellett több "multimédiás" kiegészítés is bekerül az operációs rendszerbe, mint például a nagy felbontású kijelzők támogatása és a hangfelvétel és hanglejátszás lehetősége. A hírek szerint a Palm OS 5 támogatni fogja az "asztaltémákat" is, azaz a felhasználó testre szabhatja a menürendszer kinézetét és színeit.

Belsős források szerint a Palm OS 5-ön alig érezhető a Be OS hatása. A Palm még tavaly ősszel vásárolta fel a Be-t, amely már régóta fejlesztette 32 bites többfeladatos, többszálú operációs rendszerét, amely széles körű multimédiás támogatással rendelkezik. A Palm szerint a jövőben megjelenő Palm OS verzióban mindenképp fel szeretnék használni a Be technológiáit.

A változások ellenére a Palm nem tagadja meg a múltját: az új operációs rendszeren pár kivételtől eltekintve minden Palm OS alkalmazás futni fog. A Palm szerint csak azok a programok nem működnek majd, amelyek fejlesztésénél figyelmen kívül hagyták a Palm alkalmazásfejlesztésre vonatkozó irányelveit.

A Palm szintén a mai napon tervezi bejelenteni, hogy az operációs rendszer fejlesztésével és licencelésével foglalkozó leányvállalatának új neve PalmSource lesz.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról