:

Szerző: Bodnár Ádám

2002. február 21. 13:47

Ingyenes biztonsági ellenőrzőprogramot ad ki a Microsoft

A fogyasztók bizalmának visszaszerzése érdekében a Microsoft hamarosan kiad egy olyan ellenőrzőprogramot, amelynek segítségével az otthoni felhasználók és a hálózati adminisztrátorok ellenőrizhetik, biztonságos-e Windowst futtató számítógépük.

A fogyasztók bizalmának visszaszerzése érdekében a Microsoft hamarosan kiad egy olyan ellenőrzőprogramot, amelynek segítségével az otthoni felhasználók és a hálózati adminisztrátorok ellenőrizhetik, biztonságos-e Windowst futtató számítógépük.

A Baseline Security Advisor névre keresztelt szoftver a Windows, illetve az esetlegesen rajta futó egyéb Microsoft alkalmazások biztonsági réseit, könnyen hozzáférhető jelszavakat és más sebezhető pontokat keres a számítógépeken és természetesen javítási tanácsokkal is szolgál majd.

Bár a Baseline Security Advisor hivatalos bejelentése egyelőre nem történt meg, a Microsoft már bemutatta a program előzetes változatát az RSA Conference 2002 biztonságtechnikai rendezvényen. A szoftver várhatóan márciusban jelenik meg és ingyenesen letölthető lesz a Microsoft weboldaláról.

A szoftver kiadása vélhetően szervesen kapcsolódik a Microsoft nemrégiben útjára indított "Trustworthy Computing" kezdeményezéshez, amely a biztonságra helyezi a hangsúlyt. A Microsoft vezetősége nemrégiben úgy döntött, hogy a cég fejlesztői egy hónapon keresztül nem foglalkoznak új alkalmazások, programok írásával, ehelyett minden idejüket a már meglévő termékekben esetlegesen jelenlévő biztonsági rések felkutatására fordítják.

Bár számos vállalat készít a Baseline Security Advisorhoz hasonló programokat, egyikük sem rendelkezik olyan kiterjedt információhalmazzal a Windows, illetve a legnészerűbb Microsoft alkalmazások -- Internet Explorer, Outlook Express, Office -- esetleges hibáival kapcsolatban.

A hasonló programtól eltérően a Baseline Security Advisor nem rosszindulatú hackerként akar betörni a számítógépre biztonsági rések után kutatva, hanem egy tapasztalt szakértőt "szimulál", aki ellenőrzi, a gépen futó szoftverek és beállítások mennyire biztonságosak. Amennyiben a program sebezhető pontokat talál, tanácsot ad a felhsználónak a hiba elhárításához: melyik programhoz melyik javítást töltse le, melyik jelszavát változtassa meg, stb.

A Baseline Security Advisor egy XML formátumú adatbázist tölt le a Microsoft weboldaláról, amelyben a legutóbb felfedezett hibák és a hibajavítások listája található. A Microsoft folyamatosan frissíti majd az adatbázist, és nem kér pénzt a szoftver használatáért.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 07:33

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.