Szerző: roberto

2002. február 27. 11:07

Megoldódni látszik a W3C szabadalmi tervezete közüli huzavona

[W3C, CNET] Az internetes szabványokkal foglalkozó World

[W3C, CNET] Az internetes szabványokkal foglalkozó World Wide Web Consortium (W3C) visszalépett attól tervezetétől, amely a jövőben megengedte volna a webes szabványok kialakításában résztvevő cégek számára, hogy jogdíjat kérjenek a szabványokban szereplő technológiák alkalmazásáért.

A W3C független fejlesztőket, szoftvercégeket, tudományos szervezeteket tömörít, amelyek szakemberei időről időre felülvizsgálják, kibővítik, fejlesztik a weben általánosan használt ajánlások definícióit. A W3C műhelyéből kerültek ki az olyan széles körben elfogadott ajánlások, mint a HTML, a CSS, a PNG vagy az XML. A szervezet által alkotott ajánlásokban eddig vagy nyilvánosan elérhető technológiákat használtak, vagy olyan szabadalmazott technológiákat, amelyek tulajdonosaival megegyeztek, hogy nem fognak jogdíjat kérni a szabadalom nyilvános használatáért.

Az elmúlt év őszén azonban jelentős változások történtek, a W3C egy olyan javaslatot bocsátott nyilvános vitára, amely megengedte volna cégek számára, hogy jogdíjat szedjenek a jövőben születő, a W3C által elfogadott ajánlásokban felhasznált technológiák alkalmazása után.

A javaslat hatalmas ellenkezést váltott ki a szabad szoftverek, illetve a nyílt forráskódú szoftverek híveinek körében, hiszen a javaslat következményképp olyan helyzet is előállhatott volna, hogy a jövőben csak védjegyzett szoftverekbe kerül majd bele a legfrissebb webes szabványok támogatása, hiszen a szabad és a nyílt forráskódú szoftverek természetével nem fér össze a kötelezően, minden felhasználó által fizetendő jogdíj.

Csaknem fél évig tartó huzavona után a W3C tegnap egy új javaslattal állt elő, amely a régi, jogdíjmentes állapothoz való visszatérést jelenti, ugyanakkor ez még mindig nem a végleges javaslat a W3C szabadalmi politikájának ügyében.

Annyi bizonyosnak tűnik, hogy a döntés még ebben az évben megszületik, azonban továbbra is kérdéses, hogy mi történjen ha egy W3C ajánlásban szabadalmazott, jogdíjas technológiára lenne szükség. "A végső döntést a W3C igazgatója fogja meghozni az év végén" -- mondta a mostani tervezetet kommentálva Janet Daly, a W3C szóvivője.

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.

a címlapról

MÁLNÁS

7

Tőzsdére megy a Raspberry Pi

2024. május 16. 14:00

Az elmúlt évek meghatározó áramköri lapkáit készítő technológiai cég papírjaival is lehet majd kereskedni a brit tőzsdén.