:

Szerző: Vörös Péter

2002. február 12. 14:23

A Handspring részvényárfolyama jelentősen emelkedett azután, hogy az USA-ban is megjelent a Treo

[CNET] A kéziszámítógépeket gyártó Handspring részvényárfolyama hétfőn 1,49$-ral (több, mint 33%-kal) 5,90$-ra erősödött azután, hogy a cég elkezdte a Treo nevű kommunikátorának amerikai forgalmazását.

[CNET] A kéziszámítógépeket gyártó Handspring részvényárfolyama hétfőn 1,49$-ral (több, mint 33%-kal) 5,90$-ra erősödött azután, hogy a cég elkezdte a Treo nevű kommunikátorának amerikai forgalmazását.

Amint arról már beszámoltunk, a Treo ára 399$ Cingular Wireless vagy VoiceStream mobiltelefonos előfizetéssel, előfizetés nélkül 549$-t kell fizetni a kommunikátorért, amelynek jelenleg két típusa kapható, az egyik billentyűzettel van felszerelve, míg a másiknál a Palm operációs rendszer Graffiti karaktereit lehet használni adatbevitelhez.

A Treo nem azonnal kapható: azoknak, akik a Cingular Wireless előfizetéssel vagy előfizetés nélkül rendelik meg a készüléket, két hetet kell várniuk rá, míg a VoiceStream előfizetéssel megrendelőknek négy hetet kell várniuk a kommunikátorra.

A Handspring számára kulcsfontosságú mérföldkő az USA-beli árusítás megkezdése: a cég nemrég közölte, hogy idővel az összes nem kommunikátor jellegű kéziszámítógépet fel fogják váltani a Treóhoz hasonló termékek.

Az elemzők véleménye szerint a radikálisan új készülékekre jellemző gyermekbetegségek a Treónál is megtalálhatók, ezeket remélhetőleg folyamatosan ki fogja javítani a Handspring (a HWSW-nek is alkalma volt tesztelni a Treót, ennek eredményei itt olvashatók.). Az egyik fontos hiányosság, a GPRS (Global Packet Radio Service) támogatására egyelőre még várni kell, a cég szerint nyárig.

Mark Specker, a SoundView Technology Group egyik elemzője szerint a Handspring 390 ezer Treót fog tudni eladni az idén, mivel rendkívül erős az érdeklődés a korai rajongók részéről és további kereslet várható a Treo idén megjelenő színes kijelzős változata iránt, valamint több céggel bővül a szolgáltatók köre.

A Treo európai debütálása február második felében várható.

Isaac Ro, az Aberdeen Group egyik elemzője szerint a Handspring a cég teljes jövőjét a kommunikátor piacra teszi fel, márpedig itt jelentős kihívással találják magukat szembe, konkrétan a Nokiával, a világ legnagyobb mobiltelefongyártójával. A Nokia "tégla" becenevű kommunikátorai (9110 és 9210) eddig is jelentős eredményeket értek el ezen a piacon, az amerikai bemutató várhatóan az idén lesz.

"Egyértelmű, hogy a Nokia nem fogja feladni megszerzett pozíciót és az év második felében az összes fontos piacon találkozni fog a Handspring Treo a Nokia kommunikátoraival. Remélhetőleg az összecsapásból a felhasználók kerülnek ki majd győztesen" -- mondta Ro.

Paul Coster, a J.P. Morgan Securities egyik elemzője szerint bár a Treo vonzó termék, az ára túlságosan magas. "Szingapúrból olyan visszajelzéseket kapunk, hogy a Treo magas ára rendkívül fontos probléma a városállam fogyasztói számára" -- közölte Coster.

Ezzel együtt Ro úgy véli, hogy rendkívül nagy a kereslet az ilyen jellegű termék iránt az olyan potenciális felhasználók részéről, akik kénytelenek egyszerre több eszközt magukkal vinni. Ro szerint az idén minimum 100 ezer Treót fog tudni eladni a Handspring.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 27. 05:46

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.