Szerző: Barna József

2002. február 13. 20:02

Bill Gates bemutatta a Visual Studio .NET-et

[Microsoft] A San Francisco-i VSlive! konferencián Bill Gates, a Microsoft elnöke és vezető szoftvertervező mérnöke bemutatta a Visual Studio .NET-et és a .NET Frameworköt, azaz a szoftvergyártó legújabb .NET alkalmazásfejlesztési eszközét és a .NET alkalmazások platformját.

[Microsoft] A San Francisco-i VSlive! konferencián Bill Gates, a Microsoft elnöke és vezető szoftvertervező mérnöke bemutatta a Visual Studio .NET-et és a .NET Frameworköt, azaz a szoftvergyártó legújabb .NET alkalmazásfejlesztési eszközét és a .NET alkalmazások platformját.

Több mint négyéves fejlesztőmunka és az egyik legszélesebb körű bétatesztelési folyamat áll a termékek megjelenése mögött; világszerte több mint 3,5 millió fejlesztő ismerkedhetett meg a termékek béta változataival. Gates -- aki személyesen koordinálta a termékfejlesztési folyamatot -- kiemelte, hogy a Microsoft .NET stratégiája legfontosabb elemének megjelenését üdvözölheti a világ valamennyi fejlesztője. Az XML-re épülő webszolgáltatások korának küszöbén nélkülözhetetlenné válik a több mint 20 programnyelvet támogató, és 8 nyelven megjelenő fejlesztőeszköz-készlet és alkalmazásfejlesztési platform.

A Visual Studio .NET 3 verzióban jelenik meg:

  • A Microsoft Visual Studio .NET Enterprise Architect a vezető fejlesztők számára teszi egyszerűbbé nagy alkalmazások, keretrendszerek létrehozását, illetve megteremti annak lehetőségét, hogy a fejlesztőcsoportok kialakíthassák saját belső programozási szabványaikat, architekturális konvencióikat.
  • A Microsoft Visual Studio .NET Enterprise Developer az XML webszolgáltatások és alkalmazások gyors elkészítésére alkalmas nagy teljesítményű, vállalati szintű csoportos fejlesztőplatformot biztosít.
  • A Microsoft Visual Studio .NET Professional bármely internetes eszközre szánt, több programnyelvet és operációs rendszert integráló következő generációs XML webszolgáltatások gyors elkészítését teszi lehetővé.

A látványos termékbejelentést követően a világ 150 városában több mint 125 000 szoftverfejlesztő ismerkedhet meg a Visual Studio .NET-tel. Több mint negyedmillió fejlesztő vett részt a világszerte egyre nagyobb népszerűségnek örvendő .NET tanfolyamokon és szakmai konferenciákon.

A Visual Studio .NET-et elsőként bevezető cégek között található az Autodesk, a L'Oreal, a Merrill Lynch & Co. Inc. Emellett az SAP, a Computer Associates és a Groove Networks is bejelentette, hogy a közeljövőben a Visual Studio .NET-tel integrálható fejlesztőeszköz termékeket bocsátanak a piacra.

Egyben Gates bejelentette, hogy a Microsoft webszolgáltatási eszközcsomagot bocsátott ki a nemrégiben megjelent BizTalk Server 2002-höz és az SQL Server 2000-hez. A BizTalk Serverhez kiadott eszközkészlet a Visual Studio .NET-tel történő integráció révén elősegíti az XML-re épülő webszolgáltatások összehangolását, az SQL Server 2000-hez fejlesztett eszközkészlet pedig a Visual Studio .NET segítségével az SQL Serverre épülő alkalmazások képességeit szélesíti ki.

Továbbá két prominens alkalmazásfejlesztő nagyvállalat is bejelentette a .NET Frameworköt támogató eszközeit. A Borland Software Corp. Delphi és C++ Builder nevű termékei a .NET Frameworkhöz készültek, míg a Macromedia Inc. Dreamweaver UltraDev terméke az ASP.NET-alapú fejlesztéseket segíti.

A Microsoft a Visual Studio .NET bejelentésével együtt meghirdette a Microsoft .NET komponensfejlesztő programját is, melynek keretében a fejlesztők számára rendelkezésre bocsátja azon erőforrásokat, melyek segítségével komponenseket fejleszthetnek a legfrissebb .NET-technológiák felhasználásával. A program a Microsoft és a Komponensfejlesztő Konzorcium (CVC) égisze alatt fut majd. Ez utóbbi a független szoftverfejlesztő cégeket tömörítő non-profit szervezet, mely az egyes komponensek minőségét hivatott igazolni, s teljes iparági támogatottságot élvez. A programról bővebb tájékoztatást lehet kérni az alábbi mailcímen: netcp@microsoft.com.

Hazánkban áprilisban mutatkozik be a Visual Studio .NET. A Microsoft Magyarország által szervezett fejlesztői konferenciákon és egyéb szakmai rendezvényen már több száz szakember ismerkedhetett meg a Visual Studio .NET béta verziójával. A szakmai beavatáshoz nagy segítséget nyújthat a SZAK Kiadó gondozásában megjelent, a Microsoft Magyarország és a BME munkatársai által lektorált "Bemutatkozik a .NET" c. kiadvány és a Grepton Rt. hamarosan megjelenő .NET könyve.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról