Szerző: Bodnár Ádám

2002. február 7. 12:14

Olcsó notebookok Pentium 4 processzorral: a gyártók véleménye élesen eltérő

[CNET] A kisebb, ismeretlen cégek mellett ma már a piacvezető notebook-gyártók is kacérkodnak az asztali Pentium 4 processzorral szerelt hordozható gépek gondolatával.

[CNET] A kisebb, ismeretlen cégek mellett ma már a piacvezető notebook-gyártók is kacérkodnak az asztali Pentium 4 processzorral szerelt hordozható gépek gondolatával.

Az asztali gépekbe tervezett chipek használatával jelentős költségeket lehet megtakarítani -- vélik a gyártók. Elemzők szerint az ilyen gépek azok körében számíthatnak nagy sikerre, akiknek már van számítógépük és olyan konfigurációra vágynak, amely nagy teljesítményű, mégis könnyen hordozható.

Belsős források szerint a Gateway és a Compaq is tervez asztali Pentium 4 processzoros notebookokat, amelyeket elsősorban otthoni felhasználóknak ajánlanak majd. A Toshiba pedig nemrégiben mutatta be Kanadában Satellite 1900 modelljét, amelyben szintén Pentium 4 chip dolgozik.

Az asztali processzoros notebookok ötlete eredetileg kisebb, ismeretlenebb nevű gyártóktól származik, akik a magas órajel markeitng-erejét felhasználva keltették fel a vásárlók érdeklődését. Azonban most úgy tűnik, a "nagy nevek" is beállnak a sorba.

Ez a trend egyfelől a Pentium 4 árcsökkentéseinek köszönhető. Egy 1,6 GHz-es Pentium 4 listaára 133 dollár, az 1,8 GHz-es változatért pedig 193 dollárt kérnek, Ehhez képest egy 1,2 GHz-es mobil Pentium III ára közel 300 dollárral magasabb.

A másik mozgatóerő a processzorok fogyasztása. A tavasszal megjelenő mobil Pentium 4-M chipek lényegesen többet fogyasztanak majd a mobil Pentium III-nál, azonban a Pentium 4 mobil és asztali változata között nem lesz nagy különbség -- vélik a gyártók.

Bár a notebookok ára az elmúlt években meredeken csökkent, az asztali gépek lényegesen olcsóbban nyújtanak nagyobb teljesítményt. Egy asztali processzorral szerelt Pentium 4 notebook ugyanakkor kedvező áron nyújtana nagy teljesítményt és hordozhatóságot.

Szakértők szerint az ilyen konfigurációk ára egyre jobban megközelíti majd az asztali gépekét. A Toshiba már említett Satellite 1900 modellje 1700 dollárba kerül. Ezért az árért egy 1 GHz-es mobil Pentium III processzorral, 15 hüvelykes kijelzővel, 256 MByte memóriával, 20 GByte merevelemzzel és CD-RW meghajtóval szerelt notebookot kapni, ezzel szemben a Toshiba gépében 1,6 GHz-es Pentium 4 processzor, 30 GByte merevlemez és DVD/CD-RW kombó meghajtó található.

A Satellite 1900 egyelőre csak Kanadában kapható, de a hírek szerint hamarosan az Egyesült Államokban is megkezdik a forgalmazását -- miközben a Pentium 4 mobil változatának megjelenésére még közel 2 hónapot kell várni.

Az asztali processzoros notebookok az elemzők szerint nem vesznek el piaci részesedést a kisebb méretű, valóban könnyen hordozható gépektől, inkább kiterjesztik a notebook-piacot. Ez jó hír a processzorgyártók számára, akik a mobil chipeket jóval magasabb áron adják az asztali processzoroknál.

Ennek ellenére a chipgyártók nem elégedettek, ugyanis az asztali processzorok ilyen felhasználása nem javasolt, mivel a chipek nem tartalmaznak energiatakarékos funkciókat és a méretük is nagyobb a mobil változatoknál. Egy rosszul megtervezett, nem megfelelő hűtéssel rendelkező notebook komoly károsodást szenvedhet az energiatakarékos funkciókat nélkülöző asztali processzorok által leadott hőtől.

A számítógépgyártók véleménye pont ezért megosztott. A Toshiba már bemutatta asztali Pentium 4 processzoros rendszerét, a Compaq és a Gateway is hasonló lépésen töri a fejét. Ezzel szemben az IBM és a Dell mereven elutasító magatartást tanúsít, szerintük ugyanis a megfelelő chipet kell használni a megfelelő számítógépben.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról