:

Szerző: Vörös Péter

2002. február 3. 12:04

A Micron a memóriaárak további emelkedését reméli

[Bloomberg] A Micron Technology, a világ második legnagyobb memóriagyártója pénteken közölte, hogy a memóriaárak várhatóan tovább fognak emelkedni, miután az utóbbi három hónapban háromszorosára nőttek.

[Bloomberg] A Micron Technology, a világ második legnagyobb memóriagyártója pénteken közölte, hogy a memóriaárak várhatóan tovább fognak emelkedni, miután az utóbbi három hónapban háromszorosára nőttek.

Mike Sadler, a Micron értékesítési alelnöke közölte, hogy jó esély van arra, hogy tovább folytatódik az árak emelkedése. Sadler nem fejtette ki, hogy milyen mértékű lesz a várható áremelkedés, azt viszont elárulta, hogy a PC-gyártók kihasználják azt a helyzetet, hogy az alkatrészárak (az áremelkedés ellenére) továbbra is alacsonyak és több memóriával felszerelve árulják gépeiket.

A Micron és az olyan riválisok, mint a dél-koreai Samsung Electronics és Hynix Semiconductor tavaly veszteségesen működtek, mivel a memóriaárak a termelési költségek alá csökkentek, valamint a PC-gyártók jelentősen csökkentették megrendeléseiket. 2001-ben a PC-forgalom volumene 1985 óta először csökkent.

November elején az ipari szabványnak számító 128 megabites 16Mx8 133 MHz SDRAM chipek ára 1,07$-ra esett vissza. A DRAMeXchange.com webhely szerint pénteken az azonnali piacon e chipek átlagos ára 3,45$ volt pénteken, a szakértők szerint a termelési költségek fedezéséhez min. 3,20-3,50$-os ár szükséges.

Wilbur Stover, a Micron pénzügyi vezérigazgatója elmondta, hogy a cég adózás előtti nyeresége legalább 250 millió $ lenne akkor, ha a jelenlegi szinten maradnának az árak.

Sadler közölte, hogy a cég megpróbálta lelassítani az áremelkedések ütemét decemberben a termelés növelésével, de ez a lépés hatástalan volt. "Jelenleg a cég készletszintje a lehető legalacsonyabb, így nem tudunk tenni semmit annak érdekében, hogy lejjebb vigyük az árakat a meglévő készletek piacra dobásával" -- mondta Sadler.

A Boise (Idaho) központú cég a november 29-én zárult első pénzügyi negyedévében 265,9 millió $-os (részvényenként 44 centes) veszteséget ért el.

A Micron illetékesei nem választoltak azokra a kérdésekre, amelyek a Hynix-Micron tárgyalások jelenlegi állására vonatkoztak. Kipp Bedard, a Micron vállalati ügyekkel foglalkozó alelnöke ezzel kapcsolatosan mindössze annyit közölt, hogy a megbeszélések folytatódnak.

A múlt hét elején a Micron közölte, hogy a két cég között folyó tárgyalások negyedik köre megállapodás nélkül ért véget és nem tervezik a tárgyalások folytatását.

Lee Youn Soo, a Korea Exchange Bank alelnöke, aki a Hynix egyik legnagyobb hitelezőjeként részt vett a Hynix-Micron tárgyalásokon, kedden közölte, hogy a Hynix hitelezői egy válaszjavaslatot készítettek a Micronnal és egyelőre nem kaptak választ.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 20:52

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.