:

Szerző: Bodnár Ádám

2002. február 13. 10:13

Az Apple bemutatta a QuickTime 6-ot

[email] Az Apple a QuickTime Live Konferencia megnyitóján bemutatta a QuickTime 6

[email] Az Apple a QuickTime Live Konferencia megnyitóján bemutatta a QuickTime 6 multimédia architektúrát, mely teljes támogatást biztosít az MPEG-4 kódoláshoz, mely egyre népszerűbb szabvány a kiemelkedô minôségű digitális műsorszórás terén -- legyen bár a fogadó oldalon számítógép, vagy más digitális végberendezés.

A QuickTime 6 rendszer, kiegészülve az Apple új QuickTime Streaming Server 4.0 és QuickTime Broadcaster szoftvereivel, elsô ízben kínál teljes körű megoldást MPEG-4 tartalom sugárzásra.

Bár a QuickTime 6 szoftver teljesen elkészült már, az Apple elhalasztja a nyilvános bemutatót, amíg az MPEG-4 tömörítés használata körüli licenszjogi kérdéseinek tisztázódnak. Az MPEG-LA (az MPEG-4 tömörítéshez kapcsolódó szabadalmak bírtokosainak legnagyobb csoportja) által javasolt licensz-szerzôdés tervezet szerint nem csak az MPEG-4 codec-ek fejlesztôinek -- mint például az Apple is -- kellene díjat fizetniük, hanem azoknak a tartalomszolgáltatóknak is, akik MPEG-4 tömörítéssel kívánnak műsort sugározni. Az Apple egyetért azzal, hogy jogdíjat fizessen az MPEG-4 codec beépítéséért a QuickTime 6 szoftverbe, de nem hiszi, hogy az MPEG-4 sikeres lehet a piacon, ha a digitális műsorok tulajdonosainak is fizetniük kell a codec használatáért.

"Az MPEG-4 a legjobb formátum on-line műsorszórásra, és a QuickTime 6 az elsô technológia, ami teljes körű MPEG-4 támogatást kínál" -- mondta Philip Schiller, az Apple nemzetközi termék-marketingért felelôs alelnöke. "Az MPEG-4 sikerre van itélve, ha a licenc-kérdések megoldódnak, és ha a tartalomszolgáltatóknak nem kell majd jogdíjat fizetniük a technológia használatáért."

A QuickTime 6 a végberendezések legszélesebb köre számára kínál az ISO szabványoknak megfelelô, teljes körű MPEG-4 támogatást. A QuickTime 6 legfontosabb újdonságai:

  • Apple fejlesztésű MPEG-4 videó codec
  • Advanced Audio Coding (AAC) támogatás
  • A természetes beszédet reprodukáló CELP codec támogatása
  • Inernet Streaming Media Alliance (ISMA) 1.0 specifikációnak való megfelelôség
  • MPEG-1 és MPEG-2 lejátszás
  • Flash-5 támogatás
  • PAL DVC Pro támogatás
  • Továbbfejlesztett felhasználói felület, új "Kedvencek" panel
  • Ugrásvédelem
Az Apple emellett bemutatta az új QuickTime Streaming Server 4.0 és QuickTime Broadcaster szoftvereket is, melyek az Apple nyílt műsorszóró architektúrájára épülnek, és egyebek között lehetôvé teszik MP3 és MPEG-4 tartalom sugárzását is.

A QuickTime Streaming Server 4.0 szoftver használatához nem feltétlenül szükséges az MPEG-4 licensz, ezért ez a szoftver már ingyenesen letölthetô. A QuickTime Streaming Server 4.0 legfontosabb újdonságai:

  • Teljeskörű MPEG-4 támogatás
  • MP3 anyagok sugárzása iTunes, QuickTime vagy WinAmp kliensek felé
  • Továbbfejlesztett web-alapú adminisztráció
  • Minôségbiztosító és ugrásvédelmi szolgáltatások

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 14:20

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.