eco@tech archívum - 2009 április

2009
április

0

A Szilícium-völgybe megy a Prezi

2009. április 30. 14:16

Két, európai start-upokra szakosodott stratégiai tanácsadó cég segít megkapaszkodni a Prezinek a Szilicium-Völgyben.

0

A Samsung beerősít a noteszgépek frontján

2009. április 29. 17:16

A Samsung Electronics bejelentette, hogy jelentős mértékben kívánja növelni notebookeladásait, idénre a tavalyi mennyiség két és félszeresével számol.

0

Megtorpant az SAP

2009. április 29. 13:36

Utolérte az SAP-t is a nagyvállalatok költségstopja

0

Csődbe ment a Tandberg Data

2009. április 28. 15:41

Csődbe ment a szalagos tárolóiról ismert norvég Tandberg Data, amely nem tudta visszafizetni hiteltörlesztését, ezért az amerikai Cyrus Capital résztulajdonába kerül.

0

OKI: Milliárdokat lehetne spórolni az ésszerűbb nyomtatással

2009. április 28. 13:44

Több milliárd forintot spórolhatnának az ésszerűbb nyomtatási stratégiával a hazai vállalatok és költségvetési szervek, a racionalizálási folyamatok különösen most, a gazdasági válság idején jutnak kiemelkedő szerephez. Többek közt erre hívja fel a figyelmet az OKI Printing Solutions hazai leányvállalata az angol cebr kutatóintézet felmérésére támaszkodva.

0

Tizenegy százalékkal csökkent a mobiltelefonok piaca az első negyedévben

2009. április 27. 16:06

A vártnál több, 258 millió mobiltelefon talált gazdára az első negyedévben az ABI Research szerint, a legjobb teljesítményt a két dél-koreai elektronikai óriás, a Samsung és az LG nyújtotta. Az eladások 11 százalékkal estek vissza egy év alatt, a forgalom némileg felülmúlta az ABI saját előrejelzését, ami 253 millió telefonról szólt.

0

Összeomlott Közép-Kelet-Európa PC-piaca

2009. április 27. 13:27

Az IDC szerint a globális PC-piac 7,1 százalékkal csökkent az első negyedévben, a legfrissebb adatok szerint az EMEA régióban 10 százalékkal zuhantak az eladások 2008 első három hónapjához képest. A dotkom-lufi kidurranását követő recesszió óta most először csökkent a forgalom.

0

Valószínűleg feladja a plazmapiacot az LG

2009. április 24. 14:01

[Digitimes/HWSW] Ismét felröppent a hír, hogy az LG Electronics (LGE) kivonulna a plazmatévék gyártásából. A Digitimes forrásai szerint egy kínai vállalatnak próbálja eladni feleslegessé vált berendezéseit és technológiáját -- a vállalat tagad. A lépés az LGE egy átfogóbb globális racionalizálási programjának része lehet.

0

Megijesztette a piacot a VMware növekedésének lassulása

2009. április 23. 11:08

Története során először csökkentek a VMware szoftvereladásai az első negyedévben. Az elmúlt években látott lendületes bővülés is lassul, az első negyedéves forgalom mindössze 7 százalékkal múlta felül a tavalyit, a nyereség a szolgáltatások emelkedő részaránya miatt erőteljesen megugrott.

0

Eladták az Addel.hu-t

2009. április 23. 10:11

A Habostorta tulajdonába került a 170 webáruházával évi 1 milliárd forint forgalmat bonyolító Addel-hu elektronikus kereskedelmi gyűjtőszájt.

0

Állja a recessziót az Apple, legalábbis egyelőre

2009. április 23. 09:10

Az iPodok és iPhone-ok népszerűségének köszönhetően a recesszió ellenére javuló eredményeket ért el az Apple. A vállalat forgalma és nyeresége is növekedett, a kilátások azonban óvatosak.

0

Soha nem látott növekedést produkál az indiai mobilhasználók tábora

2009. április 22. 12:16

[Reuters/HWSW] A hazai szolgáltatásfelügyeleti szervhez, a Nemzeti Hírközlési Hatósághoz (NHH) hasonlóan több állam helyi szervezete is kiad adatokat a helyi telekommunikációs szolgáltatók, mobilcégek ügyfélbázisáról. A hazai mobilpiac gyakorlatilag telítettnek tekinthető, nem úgy, mint néhány, az ázsiai térséghez tartozó fejlődő országban.

0

Továbbra is gyengélkedik, dolgozóinak 5 százalékától válik meg a Yahoo!

2009. április 22. 12:03

Dolgozói létszámának 5 százalékos csökkentésével reagál a recesszióra a Yahoo!. Az online óriás első negyedéves teljesítménye kiábrándító, forgalma csökkent, nyereségének közel négyötöde eltűnt egy év alatt. Küszöbön az együttműködési megállapodás a Microsofttal.

0

Küszöbön az Intelt elmarasztaló uniós versenyjogi ítélet

2009. április 22. 10:23

A Bloomberg információi szerint az Európai Bizottság hatalmas bírságot készül kiszabni az Intelre annak kedvezménypolitikája miatt, amelyről valószínűleg kimondják, versenyellenes. Az ügyhöz közeli források szerint a Bizottság ítéletének 500 oldalas vázlata már eljutott az Unió tagországaihoz jóváhagyásra és heteken belül hivatalosan is nyilvánosságra hozza a végleges iratot, illetve bejelentik, mekkora bírsággal sújtják az Intelt.

0

Kellemes meglepetést okozott az AMD, küszöbön a hatmagos chipje

2009. április 22. 08:51

Bár súlyos veszteségekről számolt be az AMD, teljesítménye felülmúlta a várakozásokat. A vállalat sikeresen védte ki az első negyedévet jellemző negatív szezonális hatásokat, forgalma a negyedik negyedévhez viszonyítva nem csökkent tovább, ahogyan veszteségeit is jelentősen visszaszorította. Az AMD meglepetésként közölte, hogy hatmagos szerverprocesszora már a megjelenés küszöbön áll.

0

A vártnál jobb formát mutat és terjeszkedik az LG Electronics

2009. április 21. 17:55

[Bloomberg/HWSW] Bár nyereségesség romlott, magasan felülmúlta az elemzői várakozásokat az LG Electronics (LGE), és biztató kilátásokat tett közzé. A dél-koreai óriás teret nyer a mobilpiacon, de jól teljesítenek a televíziók és a háztartási berendezések is -- a céget segíti a gyenge koerai won.

0

VIA platformra tér át az OLPC XO laptop

2009. április 20. 16:24

A Via C7-M váltja fel az AMD Geodét az OLCP XO netbook processzorának szerepében, jelentette be az One Laptop Per Child szervezet. A megállapodás bár extra forgalomhoz juttatja a felszínen maradásért küzdő VIA Technologiest, visszafogott jelentőséggel bír az OLPC program korlátozott sikeressége miatt, ráadásul a következő generációs XO hardver már minden bizonnyal egy ARM-processzor köré épül.

0

Fontos év lehet az idei a Blu-ray számára

2009. április 20. 13:01

Az idei év most már tényleg a Blu-ray éve lesz, legalábbis ezt jósolja egy angol piackutató, a Futuresource Consulting. A cég szerint nem beszélve a PlayStation 3 konzolokról idén 12 millió asztali Blu-ray lejátszó találhat gazdára, azaz több, mint amennyi összesen elkelt a formátum 2006-os kereskedelmi debütálása óta. A kereslet fellendülését az egyre alacsonyabb árak is elősegíthetik, ráadásul idén vélhetően belépnek a piacra a termékeiket rendszerint nyomott áron kínáló távol-keleti márkák is.

0

Ugrásszerűen növekedett tavaly az Alerant, és már 2010-re készül

2009. április 17. 16:09

A 2007-es lassulást követően ismét ugrásszerűen bővült az Alerant forgalma, mely a Deloitte Fast500 EMEA listáján is az élmezőnyben található. Az üzleti alkalmazásfejlesztéssel és integrációval foglalkozó magyar vállalat a megalakulása óta eltelt mindössze hat év alatt meghatározó szereplővé nőtte ki magát a hazai piacon, és tette mindezt a versenyszférában.

0

Vevőre talált a könyvelési botrányba fulladt Satyam

2009. április 16. 17:21

[Reuters/HWSW] Egy riválisa vásárolja meg a könyvelési botrányba fulladt indiai Satyam többségi részvénypakettjét, közölték a hét elején a felek. A vevő a szintén indiai Tech Mahindra outsourcing szolgáltató, mely a British Telecom érdekeltségi körébe tartozik. A tranzakció hírére mindkét cég papírjai erős emelkedést mutattak.

0

Továbbra is padlón a Nokia, teljesen eltűnt a cég nyeresége

2009. április 16. 14:26

A tavaly év végi sokk után továbbra sem tért magához a mobiltelefon-piac, legalábbis ez olvasható ki az iparág vezető gyártójának számító Nokia ma közzétett első negyedéves pénzügyi jelentéséből. A cég mind árbevétel, mind nyereségesség szempontjából jelentősen alulmúlta az egy évvel korábbi eredményeit, a válság miatt visszafogott költések és az erősödő konkurencia hatására a tavalyi profit töredékét tudták csak felmutatni a finnek.

0

Elhagyta a céget a rEVOLUTION egyik alapítója

2009. április 16. 09:36

Elhagyta cégét a rEVOLUTION Software Kft. alapító-ügyvezetője, Bódog Norbert. A cég irányításában 1992 óta kulcsszerepet játszó vezető április 15-i hatállyal vált meg posztjától, egyúttal a cégben lévő tulajdonrészét is eladta. A döntés hátterében a több éve fennálló vezetési- és szervezetépítési szemlélet-, valamint a vállalati jövőkép terén kialakult tulajdonosi véleménykülönbség áll -- derül ki az alapító távozása kapcsán kiadott sajtóközleményből.

0

A Toshiba is az érintőképernyős telefonokra koncentrál

2009. április 15. 13:48

Sok más gyártóhoz hasonlóan a Toshiba is érintőkijelzős telefonokkal képzeli el a jövőt. A cég idei terveiben szereplő mobilokban a februárban bejelentett TG01-hez hasonlóan és kivétel nélkül 1 gigahertzes Qualcomm Snapdragon processzor dolgozik majd.

0

Likviditási zavarba került és vevőt keres az ultramobil PC-iről ismert OQO

2009. április 15. 12:20

[WSJ/HWSW] Vevőt keres a pénzzavarba került OQO, amely apró számítógépeivel vált ismertté. A cég története azonban hamar véget érhet, a hírek szerint az OQO Model 2+ gyártása még el sem kezdődött, mikor több forgalmazó visszamondta a rendelést a várható kereslethiány miatt.

0

A vártnál jobb eredményekkel zárta az első negyedévet az Intel

2009. április 15. 08:41

Látványosan visszaesett az Intel bevétele és nyeresége is az első negyedévben, de a társaság elnök-vezérigazgatója, Paul Otellini szerint a cég túl van a nehezén. A PC-piac elérte a mélypontot és az ipar visszatér a szokásos szezonalitáshoz -- mondta az elemzők részére rendezett konferencián Otellini.

0

Az alapítók visszavásárolnák a Skype-ot

2009. április 14. 13:18

Úgy tűnik, profiltisztítást tart az eBay, a világ legnagyobb aukciós portálhálózata, és megszabadul a stratégiájához nem illeszkedő tevékenységektől. Az eBay már le is zárta a StumbleUpon közösségi tartalomajánló rendszer eladását, és tárgyalásokat folytat a Skype értékesítéséről is. Az események pikantériája, hogy vevők két esetben is korábbi alapítók és eladók.

0

A szoftverpiacon vásárolt be a Cisco

2009. április 10. 14:40

A Cisco Systems 105 millió dollár készpénzért megvásárolja a magánkézben levő Tidal Software vállalatot, amely alkalmazásfelügyeleti és -automatizálási megoldásokat fejleszt. A cég a Cisco Advances Services divíziójába olvad be, amennyiben a hatóságok jóváhagyják az ügyletet. A tranzakció néhány hónapon belül lezárulhat.

0

Hatalmas szabadalomsértési bírsággal sújtották a Microsoftot

2009. április 9. 18:26

Hatalmas összegű kártérítés megfizetésére kötelezte a Microsoftot egy amerikai bíróság egy szabadalomsértési perben. A kedvezményezett egy szingapúri szoftvervállalat, mely biztonsági termékekkel foglalkozik. Eközben Németországban is megbüntették a vállalatot az irodai szoftvertermékek piacának jogellenes korlátozása okán.

0

A HP is árulhat SAP-t középvállalatoknak

2009. április 9. 15:52

Még szorosabbra fűzi partneri kapcsolatát a HP és az SAP hazai leányvállalata -- az együttműködési megállapodás értelmében a HP Magyarországon önállóan értékesíthet SAP-licenceket középvállalatok számára.

0

Darabonként adják el a Nortelt

2009. április 8. 09:34

Bennfentes források szerint a csődbe jutott Nortel Networks mobiltelefonos hálózati berendezésekkel foglalkozó tevékenységét vennék meg.

0

Új tulajdonosa van a Polaroidnak

2009. április 6. 10:31

A Patriarch Partners tőkebefektetési társaság kezébe kerül a Polaroid, amely 2008 végén másodszor jelentett csődöt.

0

Ma 23 éves az IBM első laptopja

2009. április 3. 11:00

Épp a mai napon ünnepli az IBM az első laptopjának huszonharmadik születésnapját. A PC-DOS 3,2 operációs rendszerrel forgalmazott IBM 5140 a gyártó első olyan számítógépe volt, mely akkumulátorról is üzemelt. 2000 dollárt kellett érte fizetni, ami méltányos ár volt, akkoriban az új IBM PC-k ára ennek a kétszeresét közelítette.

0

Kivásárolja a Panasonic részét a Toshiba a két cég kijelzőgyártó vegyesvállalatából

2009. április 2. 11:24

[Wall Street Journal/HWSW] Kivásárolja a Panasonic részét a Toshiba a két cég által közösen üzemeltetett, elsősorban kisméretű panelekre szakosodott kijelzőgyártó vegyesvállalatból, a Toshiba Matsushita Display Technologyból (TMD). A vállalat nagyobb mozgástérre számít, ezzel együtt ismét nyereséges működést vár az üzlettől.

0

Dicstelen véget ért a Silicon Graphics története

2009. április 2. 09:32

Története során másodszor és egyúttal véglegesen csődöt jelentett a Silicon Graphics, a cég ezúttal meg sem kíséreli a feltámadást, vagyonát 25 millió dollárért a Rackable Systemsnek adja el és lényegében megszűnik. A Rackable az SGI termékeit, szolgáltatásai és persze ügyfélkörét kihasználva szeretne terjeszkedni a műszaki számítástechnika területén.

0

A BSA szerint a válság nem mentség az illegális szoftverhasználatra

2009. április 1. 13:18

A Business Software Alliance (BSA) részére több mint 800 bejelentés érkezett 2009 januárjában és februárjában az Európát, Közel-Keletet és Afrikát magában foglaló (EMEA) régióban -- ez a tavalyi év elejéhez képest 8 százalékos emelkedést jelent, derül ki a cég közleményéből. A BSA illetékes igazgatója szerint a válság nem mentség az illegális szoftverhasználatra.

0

EMC: nem a tárolópiac növekedése a kérdés, hanem az üteme

2009. április 1. 12:41

A pénzügyi krízist követő recesszió mélyülése az EMC-re is rányomta a bélyegét. A tárolópiac vezető gyártójának hazai leányvállalata 2008 őszéig a tervek felett teljesített, de a negyedik negyedévben elmaradtak a várt megrendelések, így a cég összességében csak 25-30 százalékos növekedést tudott elérni.

0

Eltűnt a videokártyapiac közel fele

2009. április 1. 11:31

A Jon Peddie Research friss számai szerint a tavalyi negyedik negyedévben eltűnt a videokártyapiac közel fele. A vállalat szerint világszerte 15,2 millió asztali gépbe való grafikus kártyát adtak el a cégek, ami 42 százalékos visszaesés 2007 azonos időszakához képest. A piac értéke 2,5 milliárd dollár volt, ami több mint 43 százalékos csökkenés.

0

Közel 4 százalékkal csökken idén az informatikai világpiac

2009. április 1. 09:18

2009-ben a globális recesszió hatására 3,8 százalékkal zsugorodik az informatikai világpiac, és így 3,2 billió dollárt tesz ki -- adta hírül a Gartner. Az elemzőcég az összes jelentős szegmens növekedési kilátásait csökkentette, ez alapján a hardvereladások, a távközlési szolgáltatások és az informatikai szolgáltatások piaca egyaránt csökken az idén, egyedül a szoftverpiacon lesz érezhető némi növekedés.