Szerző: Bodnár Ádám

2009. április 23. 09:10

Állja a recessziót az Apple, legalábbis egyelőre

Az iPodok és iPhone-ok népszerűségének köszönhetően a recesszió ellenére javuló eredményeket ért el az Apple. A vállalat forgalma és nyeresége is növekedett, a kilátások azonban óvatosak.

[HWSW] Az iPodok és iPhone-ok népszerűségének köszönhetően a recesszió ellenére javuló eredményeket ért el az Apple. A vállalat forgalma és nyeresége is növekedett, a kilátások azonban óvatosak.

Az első negyedévben 8,7 százalékkal 8,16 milliárd dollárra növekedett az Apple forgalma, a csökkenő alkatrészáraknak köszönhetően a cég profitja 15 százalékkal 1,21 milliárd dollárra dagadt. Ennél jobb eredményt eddig csak a karácsonyt is magában foglaló negyedik negyedévekben ért el a vállalat. A bruttó eredményhányad 32,9 százalékról 36,4 százalékra nőtt, a forgalom 46 százaléka már az Egyesült Államokon kívülről jött. Az 1,33 dolláros részvényenkénti eredmény messze felülmúlta az elemzői várakozásokat.

Az év első három hónapja során az Apple 2,22 millió Macintosh-t adott el, 3 százalékkal kevesebbet mint egy évvel korábban -- erős teljesítmény annak fényében, hogy az IDC és a Gartner szerint a PC-piac az első negyedévben 7-8 százalékkal zsugorodott, ráadásul egy éve debütált a hatalmas sikerű MacBook Air. iPodból 11,01 millió fogyott, ez 3 százalékos növekedésnek felel meg, a legjobban az iPhone teljesített, ebből 3,79 millió fogyott, több mint kétszer annyi mint a tavalyi első negyedévben. Ennek oka elsősorban az, a 2008-ban megjelent iPhone 3G-t világszerte elkezdték forgalmazni, jelenleg 81 országban kapható, míg elődjét csak néhány országban árulták.

Az elemzők részére rendezett konferenciahíváson szóba kerültek az Apple netbookpiaci tervei is. Tim Cook operatív igazgató, aki Jobs betegszabadsága idején vezeti a céget, elmondta, a ma kapható netbookok "zsúfolt billentyűzettel, szörnyű szoftverrel, szemét hardverrel, naguon kicsi kijelzővel" rendelkeznek, ez a kategória nem az, amihez az Apple szívesen adná a nevét. Szerinte azok, akiknek kis méretű, internetezésre alkalmas eszközre van szükségük, vegyenek iPod touchot vagy iPhone-t, ugyanakkor közölte, amennyiben az Apple elő tud rukkolni egy innovatív termékkel, meg fogja tenni.

Tajvani hírforrások szerint már küszöbön áll az Apple netbook megjelenése, a pletykák 10 hüvelykes érintőkijelzős eszközről szólnak, ami az ősszel kerülhet piacra. Üzletpolitikájának megfelelően az Apple minden bizonnyal a szegmensben megszokotthoz képest prémium árat kér majd netbookjáért, amit leginkább az érintőképernyővel lehetővé váló funkciókkal indokolhat majd.

A jelenleg is zajló negyedévre meglehetősen óvatos előrejelzést tett közzé a vállalat: a bevételt 7,7 és 7,9 milliárd dollár közé várja az Apple, a részvényenkénti eredményt pedig 95 cent és 1 dollár közé. Tavaly ilyenkor a vállalat 7,46 milliárdos forgalom mellett részvényenként 1,19 dolláros profitot tudott kipréselni.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról