Szerző: Bizó Dániel

2009. április 29. 17:57

India mentheti meg az OLPC-t

India negyedmilliós megrendelése jelentős bár, önmagában nem mentheti meg a One Laptop Per Child programot, mely messze ígéretei alatt teljesít, így méretgazdaságosság hiányában a százdolláros laptop ára valójában közelebb áll a kétszázhoz. A milliárdos ország oktatási rendszere azonban hatalmas lehetőségeket rejt, és jó tapasztalatokat követően milliós megrendelések következhetnek.

Negyedmillió OLPC XO notebookot rendelt India, ami az első jelentősebb tételnek számít hónapok óta, és további jelentős szállítások előtt nyithatja meg az ajtót. A gépeket több mint ezer iskolának osztják szét. Az eset némileg váratlan annak fényében, hogy az ország oktatásügyi minisztere néhány éve szkeptikus véleményt alkotott az OLPC programmal kapcsolatban.

Két kormányzati szerv és egy civil szervezet rendelte meg az összesen 250 ezer gépet, melyet elsősorban hátrányos helyzetű vidéki iskolákban osztanak szét, ahol a számítógépes ellátottság és az internethez való hozzáférés szegényes. Az elképzelés szerint a XO laptopok lokális mesh hálózati szervezésben fognak felépülni, és az internetes összeköttetést egy központi hozzáférési pont fogja biztosítani, egy tartalomszolgáltató szerverrel kiegészítve.

Az OLPC program számára ez egy hatalmas jelentőségű megrendelésnek bizonyulhat, tavaly november óta ugyanis egyetlen jelentős sikert sem ért el, a szállítások nagysága mindössze néhány tízezerre rúgott. Az indiai tranzakció lökést adhat az OLPC-nek, hogy felszínen maradjon, a publicitáson keresztül pedig bizalmat építsen a piacon. A program eddig messze a kitűzött célok alatt teljesít, az érdeklődés meg sem közelíti a vártat -- emiatt a 100 dolláros célárat sem képes elérni. Az okok között a PC-ipar szereplőinek mellőzése, valamint az Intel World Ahead Programjának és Classmate PC-inek sikere áll.

Az OLPC reményei szerint továbbá Indiával végre elérhetik a régóta várt méretgazdaságosságbeli áttörést: idén összesen 3 millió XO notebookot terveznek szétosztani. Hogy ez egy megalapozott elképzelés, vagy csak éber álom, elválik, az azonban bizonyos, hogy az OLPC sorsa szempontjából most India játssza a legfőbb szerepet.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról