Szerző: Koi Tamás

2009. április 2. 13:07

Megnyitotta alkalmazás-piacterét a Research in Motion

Az eredetileg tervezett időpontban megnyitotta saját, mobiltelefonos alkalmazás-piacterét a Research in Motion (RIM). A BlackBerry üzleti okostelefonokról ismert vállalat ezzel csatlakozott az Apple-hez és a Google-hoz, a kanadai cég ugyanakkor a fizetős alkalmazásokból származó bevételek nagyobb részét juttatja vissza fejlesztőknek.

[HWSW] Az eredetileg tervezett időpontban megnyitotta saját, mobiltelefonos alkalmazás-piacterét a Research in Motion (RIM). A BlackBerry üzleti okostelefonokról ismert vállalat ezzel csatlakozott az Apple-hez és a Google-hoz, a kanadai cég ugyanakkor a fizetős alkalmazásokból származó bevételek nagyobb részét juttatja vissza fejlesztőknek.

A BlackBerry Application Storefrontra nagyrészt külső fejlesztők által készített alkalmazások kerülnek. A cég főként üzleti körökben népszerű okostelefonjaihoz, így egyebek mellett a Bold és Storm modellekhez fejlesztett alkalmazások különböző kategóriákba sorolva jelennek meg a piactéren -- a szoftveráruház elsődleges célja a BlackBerry felhasználók által gyakran használt alkalmazások rendszerezésén túl, a fejlesztők ösztönzése, ezzel együtt a platform népszerűsítése.

\"BlackBerryBlackBerry Storm

A piactérre az egyéni fejlesztők mellett vállalatok és mobilszolgáltatók is feltölthetik saját szoftvereiket, azok a cégek pedig, melyek BlackBerry Enterprise Server vagy BlackBerry Professional Software platformot használnak, megszabhatják majd alkalmazottaiknak, hogy mely alkalmazásokat tölthetik le a telefonjukra. A fejlesztők január közepe óta tölthetnek fel szoftvereket a piactérre, melyek jóváhagyás után kerülhetnek be a választékba. Az Application Storefront elindításának terveiről először tavaly októberben beszélt a vállalat.

Az év első felében több hasonló, egységesített piactér is nyílik majd, mellyel a mobiltelefongyártók, illetve az iparban érdekelt cégek a recesszióba süllyedő mobilpiac csökkenő bevételét próbálják kompenzálni. Így a BlackBerry Application Storefronthoz hasonló szoftveráruházat nyit a Nokia (Ovi Store) és a Microsoft (Windows Marketplace) is. Előbbi közösségi alapokon nyugvó szoftveráruházat tervez Ovi Store néven -- az egy hónap múlva nyitó áruház a Nokia szerint máris fejlesztőcégek és tartalomszolgáltatók ezreit vonzza.

A BlakcBerry Application Storefront egyelőre csak az Egyesült Államokban, Kanadában, valamint Európában egyedüliként Nagy-Britanniában érhető el. Az alkalmazások egy részéért fizetni kell, az ebből származó bevételek 80 százaléka üti a fejlesztők markát.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról