Szerző: Bodnár Ádám

2009. április 15. 12:20

Likviditási zavarba került és vevőt keres az ultramobil PC-iről ismert OQO

[WSJ/HWSW] Vevőt keres a pénzzavarba került OQO, amely apró számítógépeivel vált ismertté. A cég története azonban hamar véget érhet, a hírek szerint az OQO Model 2+ gyártása még el sem kezdődött, mikor több forgalmazó visszamondta a rendelést a várható kereslethiány miatt.

[WSJ/HWSW] Vevőt keres a pénzzavarba került OQO, amely apró számítógépeivel vált ismertté. A cég története azonban hamar véget érhet, a hírek szerint az OQO Model 2+ gyártása még el sem kezdődött, mikor több forgalmazó visszamondta a rendelést a várható kereslethiány miatt.

A 2000-ben alapított OQO először 2002-ben hallatott magáról, amikor a Windows Hardware Engineering Conference-en bemutatta kéziszámítógép-méretű, de teljes értékű, Windows XP-t futtató PC-jét, amely Transmeta Crusoe TM5800 processzorra, 10 gigabájtos merevlemezre és 256 megabájt memóriára épült. A készüléket FireWire és USB csatlakozókkal is ellátták és vezeték nélküli kommunikációs képességekkel (Wi-Fi, Bluetooth) is felvértezték. A 4 hüvelykes kijelzővel rendelkező OQO Model 01 végül csak 2004 végén mutatkozott be a piacon.


OQO Model 01

Az OQO elgondolása az volt, hogy az aprócska windowsos PC-k jóval többre képesek mint a hasonló méretű PDA-k, ráadásul nem lépnek fel adatszinkronizációs kérdések és az állományokat sem kell konvertálni. A gondtalan használatnak csak az akkuidő szab gátat, az OQO-t 3 óra után töltőre kell tenni, egy PDA még viszonylag intenzív használat mellett is kibír egy napot. A Model 01 ára megközelítette a 2000 dollárt, egy akkori csúcskategóriás PDA vagy okostelefon árának többszörösét kérték érte.

Az OQO Model 01 sikerét erőteljesen visszavetette a késése, 2004-es piaci megjelenésekor a Crusoe processzor már elavultnak számított, igen lassúcska volt, a tesztelők emellett panaszkodtak a kijelző gyenge fényerejére, az akkumulátoros üzemidő rövidségére is. A takarékos processzor ellenére a gép melegedési problémákkal is küszködött. Miután a Transmeta kivonult a processzorpiacról, az OQO gépeibe az VIA alacsony feszültségű C7M chipjei kerültek, a 2007-ben bemutatott Model 02 már Vistát futtatott, 60 gigabájtos merevlemezzel és 1 gigabájtos memóriával rendelkezett, kijelzőjének mérete és felbontása is megnőtt az elődhöz képest.

A legújabb, Model 2+ névre keresztelt változatot az idei CES-en mutatta be az OQO. Ez a gép már Atom processzorra épül és OLED megjelenítőt alkalmaz. A 2 gigabájtnyi rendszermemóriával szerelt Model 2+ háttértárként 40, 80, 120 gigabájtos merevlemezeket, vagy 32, illetve 64 gigabájtos SSD-t is tartalmazhat. Egyelőre nem tudni, valaha piacra kerül-e ez a változat, ugyanis a pénztelenség miatt kérdésessé vált a gyártása is, az OQO egyelőre annyi forrást sem tud előteremteni, hogy beindítsa a tömegtermelést.


OQO Model 2+

Bob Rosin, az OQO értékesítési és marketing-vezetője a Wall Street Journalnak elmondta, a vállalat igyekezett spórolni ahol csak lehetett, a recesszió azonban kirántotta a lába alól a talajt, sok megrendelést visszamondtak, sokat pedig késve fizettek ki, ami végül likviditási zavarokhoz vezetett. A vállalat most vevőt keres, a vezetőség szerint ugyanis csak így biztosítható az OQO túlélése. Hogy mely vállalatokkal folynak tárgyalások az eladásról, azt Rosen titoktartási nyilatkozatra hivatkozva nem árulta el. Korántsem biztos azonban, hogy sikerül vevőt találni, nem zárható ki, hogy a céget végül fel kell számolni.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról