:

Szerző: Bányai György

2009. április 3. 11:00

Ma 23 éves az IBM első laptopja

Épp a mai napon ünnepli az IBM az első laptopjának huszonharmadik születésnapját. A PC-DOS 3,2 operációs rendszerrel forgalmazott IBM 5140 a gyártó első olyan számítógépe volt, mely akkumulátorról is üzemelt. 2000 dollárt kellett érte fizetni, ami méltányos ár volt, akkoriban az új IBM PC-k ára ennek a kétszeresét közelítette.

[HWSW] Épp a mai napon ünnepli az IBM az első laptopjának huszonharmadik születésnapját. A PC-DOS 3,2 operációs rendszerrel forgalmazott IBM 5140 a gyártó első olyan számítógépe volt, mely akkumulátorról is üzemelt. 2000 dollárt kellett érte fizetni, ami méltányos ár volt, akkoriban az új IBM PC-k ára ennek a kétszeresét közelítette.

Az IBM 5140 hordozható számítógép bemutatkozásának nincs sok köze a Halley üstököshöz, mely 1986-ban járt legutóbb a földünknél, a Challenger űrrepülő, valamint a csernobili atomerőmű katasztrófájához sincs, a Metallica Master of Puppets albumának érkezésével pedig tényleg nehéz összehozni. Közös bennük azonban az, hogy a felsorolásban szereplő események (a teljesség igénye nélkül) mindegyike 1986-ban történt.

23 év nem kis idő, azonban a hordozható számítógépek esetében még többnek, évszázadoknak tűnik. Az IBM 5140 talán az első olyan hordozható számítógép, mely a legtöbb alappal szolgált a közel negyed évszázados fejlődéshez. Az 5,5 kilogrammos 5140 akkor már öregecske Intel 80C88 processzora 4,77 megahertzes frekvencián dolgozott a 256 kilobájtnyi rendszermemóriából, melyet csak az akkoriban virágzásnak induló 3,5 hüvelykes floppylemezekről lehetett megtölteni, mert a gép az akkumulátor kímélése érdekében merevlemezzel nem rendelkezett.

A kijelző mai szemmel olvashatatlan, 640x200 képpont felbontást kínált, melyen a 80x25-ös szöveges üzemmód betűi függőlegesen zsugorítva, eredeti magasságuk felében jelentek meg. Az 5140-es legfőbb előnye az akkumulátoros üzemben rejlett, a gépet a korabeli tesztek szerint akár 4 órán át is lehetett hálózati konnektortól mentes helyszíneken üzemeltetni. Annak érdekében, hogy a bekapcsolási folyamat ne eméssze fel e perceket, a bekapcsológomb megnyomása után a gép készenléti üzemmódba került.

Az IBM 5140 2000 dolláros áron nem volt a számítógépek VW bogara, az üzleti siker elmaradásáért több jellemzője is felelőssé tehető. A laptop nehéz volt, egy 450 dolláros modemen kívül hiányzott belőle az 5155-ös előd bővíthetősége, bár az 5140-eshez külső kiegészítők teljes sorát, 300 dolláros nyomtatót, 200 dolláros soros-párhuzamos adaptert, illetve egy 350 dolláros CRT-monitort is lehetett illeszteni. Legutóbbi a kényelmes használatot tette lehetővé, így ugyanis a számítógép saját LCD-megjelenítőjét le lehetett venni. Persze a hordozatóságról ekkor le kellett mondani.

A beépített kijelző kiváltására főleg az első változatok esetében volt nagy szükség, a panelen megjelenő információ alig volt olvasható a csapnivaló kontraszt és a háttérvilágítás hiánya miatt. A későbbi változatok leginkább ezen a két téren hoztak javulást. Az 5140-et a vállalat IBM PS/2 L40 SX laptopja váltotta 1991-ben, melyet nem sokkal később már az első ThinkPad gépek követtek.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 21:55

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.