Szerző: Bodnár Ádám

2009. április 23. 11:08

Megijesztette a piacot a VMware növekedésének lassulása

Története során először csökkentek a VMware szoftvereladásai az első negyedévben. Az elmúlt években látott lendületes bővülés is lassul, az első negyedéves forgalom mindössze 7 százalékkal múlta felül a tavalyit, a nyereség a szolgáltatások emelkedő részaránya miatt erőteljesen megugrott.

[HWSW] Története során először csökkentek a VMware szoftvereladásai az első negyedévben. Az elmúlt években látott lendületes bővülés is lassul, az első negyedéves forgalom mindössze 7 százalékkal múlta felül a tavalyit, a nyereség a szolgáltatások emelkedő részaránya miatt erőteljesen megugrott.

Bár a virtualizáció egyértelműen költségcsökkentési lehetőség a felhasználók számára, a gyenge gazdasági környezet azonban rövid távon gátolja a terjedést -- a válság sújtotta vállalatok szinte csak az azonnali megtérülést hozó projekteknek adnak zöld utat. A VMware az első negyedévben 257 millió dollár értékben adott el új licenceket, ez 13 százalékos visszaesés éves szinten, örömhír azonban, hogy a szolgáltatási árbevétel 48 százalékkal növekedve 213,3 millió dollárt tett ki.

A magasabb nyereségtartalmú szolgáltatások felé eltolódás miatt a VMware nettó nyeresége 61 százalékkal 69,9 millió dollárra emelkedett az első negyedévben. A 470,3 millió dolláros forgalom 7 százalékkal múlta felül a tavalyi év azonos időszakának szintjét. Elemzők 474 milliós bevétel mellett részvényenként 20 centes profitot jeleztek előre, utóbbi várakozást a VMware könnyedén átugrotta: részvényenként 25 centes nyereséget termelt.


A VMware bevétele (millió USD) és annak növekedése éves szinten

A VMware kilátásai nem túl rózsásak, Paul Maritz elnök-vezérigazgató szerint "az ügyfelek csökkentik IT-kiadásaikat hogy védjék készpénzállományukat". A vállalatvezető úgy látja, a második negyedévben a cég teljesítménye hasonló lesz az első negyedévhez, de némi visszaesés sem kizárható. "Az év nagyon keményen kezdődött" -- mondta Maritz. "A negyedév vége felé már látszottak az enyhülés jelei, de az emberek továbbra sem nyitják ki a pénztárcájukat." A befektetők pánikszerűen ragáltak az előrejelzésre, a VMware negyedéves számainak bejelentése nyomán az árfolyam 14 százalékkal zuhant.

A vállalat a hét elején jelentette be vadonatúj termékportfólióját, a vSphere 4-et, amelyet a cloud operációs rendszerének nevez. Ettől azonban csak hosszabb távon várható az eladások látványos növekedése, az átfogó szoftverplatform bevezetését ugyanis valószínűleg minden ügyfélnél komoly tesztelés és felkészülés előzi majd meg.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról