:

Szerző: Bodnár Ádám

2009. április 1. 11:31

Eltűnt a videokártyapiac közel fele

A Jon Peddie Research friss számai szerint a tavalyi negyedik negyedévben eltűnt a videokártyapiac közel fele. A vállalat szerint világszerte 15,2 millió asztali gépbe való grafikus kártyát adtak el a cégek, ami 42 százalékos visszaesés 2007 azonos időszakához képest. A piac értéke 2,5 milliárd dollár volt, ami több mint 43 százalékos csökkenés.

[HWSW] A Jon Peddie Research friss számai szerint a tavalyi negyedik negyedévben eltűnt a videokártyapiac közel fele. A vállalat szerint világszerte 15,2 millió asztali gépbe való grafikus kártyát adtak el a cégek, ami 42 százalékos visszaesés 2007 azonos időszakához képest. A piac értéke 2,5 milliárd dollár volt, ami több mint 43 százalékos csökkenés.

A zuhanásnak több oka is van. Az első és talán mindenki számára nyilvánvaló, a gazdasági válság, amely a PC-piacra is rányomta a bélyegét. 2008 utolsó negyedévében a PC-piac összességében stagnált 2007 azonos időszakához képest. Az IDC adatai alapján szeptember elejétől december végéig nagyjából 77,3 millió asztali PC, noteszgép illetve netbook fogyott, szemben az egy évvel korábbi 77,6 millióval, míg a Gartner eltérő metodika alapján ugyanerre az időszakra körülbelül 78 millió eladott PC-vel kalkulál, szemben az egy évvel korábbi 77,2 milliós volumennel.

Csakhogy a piaci dinamika a grafikus kártyák ellen dolgozik. A forgalom egyre nagyobb hányadát adják a noteszgépek, az asztali PC-k és munkaállomások iránti kereslet egyre csökken. A Gartner úgy látja, a desktop PC-k forgalma idén 31,9 százalékkal esik vissza. Másrészt az asztali PC-k egyre nagyobb hányada kerül piacra chipsetbe integrált videovezérlővel, amelyek egyre nagyobb teljesíményre képesek, így sok vásárló dönt úgy, nem bővíti utólag a gépet önálló videokártyával. A Jon Peddie Research szerint a negyedik negyedévben leszállított desktop PC-k 40 százaléka tartalmazott integrált videovezérlőt.

A grafikus kártyák piaca ellen dolgozik az is, hogy a játékok a PC-k felöl egyre inkább a konzolok felé tolódnak el, a legnagyobb nevek egy része már csak konzolokon érhető el, vagy ha mégsem, PC-kre csak jelentős késéssel érkezik, így eleve kevesebbet adnak el belőlük. A legnépszerűbb PC-s címek közül pedig sok olyan játék van, amely nem igényel igazán erős videokártyát (pl. World of Warcraft, Sims 2) az élvezhető sebességhez.

A Jon Peddie Research számai alapján 2008 utolsó három hónapjában csupán 72 millió GPU-t szállítottak le a gyártók, ami 28 százalékos csökkenés egy év alatt. A legnagyobb videochip-gyártók mind siralmas eredményekkel zárták az ünnepi negyedévet. Az NVIDIA forgalma egy év alatt 60 százalékkal 481,1 millió dollárra zuhant, a nettó veszteség pedig 147,7 millió dollárt tett ki, szemben az egy esztendővel korábban elkönyvelt 257 milliós nettó profittal. Az AMD grafikus részlege 30 százalékkal kevesebb forgalmat ért el mint egy évvel korábban.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

weekly

0

Mit adott nekünk a GSM?

2024. április 26. 10:20

Hazánkban harminc éve indultak az első GSM-hálózatok, ennek elő- és utóéletéről csevegünk kicsit ebben az adásban.

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 10:21

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.