Szerző: Bodnár Ádám

2009. április 22. 10:23

Küszöbön az Intelt elmarasztaló uniós versenyjogi ítélet

A Bloomberg információi szerint az Európai Bizottság hatalmas bírságot készül kiszabni az Intelre annak kedvezménypolitikája miatt, amelyről valószínűleg kimondják, versenyellenes. Az ügyhöz közeli források szerint a Bizottság ítéletének 500 oldalas vázlata már eljutott az Unió tagországaihoz jóváhagyásra és heteken belül hivatalosan is nyilvánosságra hozza a végleges iratot, illetve bejelentik, mekkora bírsággal sújtják az Intelt.

[HWSW] A Bloomberg információi szerint az Európai Bizottság hatalmas bírságot készül kiszabni az Intelre annak kedvezménypolitikája miatt, amelyről valószínűleg kimondják, versenyellenes. Az ügyhöz közeli források szerint a Bizottság ítéletének 500 oldalas vázlata már eljutott az Unió tagországaihoz jóváhagyásra és heteken belül hivatalosan is nyilvánosságra hozza a végleges iratot, illetve bejelentik, mekkora bírsággal sújtják az Intelt.

Kiszorította az Intel az AMD-t

A világ legnagyobb chipgyártójának üzleti gyakorlatát az évezred eleje óta vizsgálja az EU, miután a rivális AMD bepanaszolta. A második számú processzorgyártó állítása szerint az Intel kedvezményekben részesítette azokat a számítógépgyártókat, amelyek száműzték kínálatukból az AMD chipjeit, ezzel pedig tisztességtelenül befolyásolta a piaci versenyt. Az EU 2000 óta folytat az Intel ellen trösztellenes nyomozást, amelynek során számos alkalommal hajtottak végre rajtaütést a cég európai irodáin, dokumentumok egész tömegét kérték be vagy foglalták le részben az Inteltől, részben pedig kereskedelmi partnereitől, illetve PC-gyártóktól.

2006-ban a Financial Times német kiadása írt arról, hogy az Intel exkluzív szerződést kötött a Media Markt és Saturn elektronikai áruházakat működtető Media Saturn Holdinggal, a boltokból pedig eltűntek az AMD processzorra épülő számítógépek. Tavaly a hatóságok több alkalommal ütöttek rajta az Intel, illetve nagy európai szaküzletláncok irodáin, így a hivatal emberei bizonyítékgyűjtés céljából például razziáztak a kontinens legnagyobb elektronikai láncánál, a Media Saturn Holdingnál, valamint a számos üzlettel rendelkező brit DSG-nél, exkluzivitást biztosító dokumentumok után kutatva.

Korábbi lapértesülések szerint Neelie Kroes európai versenyügyi főbiztos és csapata sokáig tárgyalt arról, vajon az Intel által bevezetett gyakorlat sérti-e a fogyasztók érdekeit. A számítógépgyártóknak kínált kedvezmények ugyanis nemcsak egyszerűen alacsonyabb végfelhasználói árakat eredményeznek, hanem mivel az egyes PC-gyártók volumenéhez igazítottak, ezért versenykiegyenlítő hatással bírnak. A versenyjogi csapat azonban végül arra a végkövetkeztetésre jutott, hogy a támogatási rendszer hosszú távon mégiscsak rossz az európai piacnak, ugyanis súlyos hátrányt okoz a rivális processzorgyártóknak, csökkentve a fejlesztési versenyt, és végeredményben a választás szabadságát.

A Bloomberg értesülései szerint hamarosan pont kerülhet az ügy végére, legalábbis első fokon, az Intel ugyanis alighanem fellebbezni fog az elmarasztaló ítélet és a szakértők szerint akár 100 millió eurós nagyságrendű bírság ellen. A vállalat korábban pert indított a vizsgálat miatt azt állítva, hogy a Bizottság jogsértő módon kért be és foglalt le dokumentumokat -- a keresetet elutasították. A vizsgálat során az Intel folyamatosan tagadta, hogy törvényt sértett volna.

Máshol már elítélték az Intelt

Az európai versenyügyi vizsgálat mellett már az amerikai hatóságok is szemet vetettek az Intel kedvezménypolitikájára. Tavaly júniusban a Szövetségi Kereskedelmi Bizottság (FTC) hivatalosan is vizsgálatot indított az Intel ellen azt kutatva, vajon a világ legnagyobb chipgyártója törvénysértő módon nyújtott-e marketing-támogatást és visszatérítést a legnagyobb PC-gyártóknak. Az FTC informálisan már 2006 óta vizsgálta az Intel piaci tevékenységét, a vállalat pénteken kiadott közleménye szerint ezt az eljárást segítve az Intel jelentős mennyiségű információt és dokumentumot bocsátott a hatóság rendelkezésére.

Az Intel gyakorlatát máshol már elítélték korábban. A japán versenyhatóság szerint a vállalat csorbította a versenyt, és aláásta az AMD pozícióit. A hatóság felszólította a céget, szüntesse be jogszerűtlen gyakorlatát, mely kifejezte ugyan egyet nem értését, de együttműködött a határozattal -- a pénzbüntetés elmaradt. A dél-koreai versenyhivatal hosszú vizsgálódás után tavaly ítélte el az Intel partnerösztönzési gyakorlatát, és annak felfüggesztése mellett 25 millió dollárnak megfelelő büntetést megfizetésére kötelezte. Az Intel ezt a határozatot bíróságon támadta meg.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról